Gofry, które sycą i wspierają sylwetkę. Idealne na fit śniadanie

Proteinowe gofry to doskonała propozycja dla osób, które chcą połączyć smakowite śniadanie z wartościowym, sycącym posiłkiem. To przepis na gofry, który spodoba się zarówno osobom aktywnym fizycznie, jak i tym, którzy po prostu szukają zdrowszych wersji klasycznych dań.
GofryWykładam gotowe gofry na talerz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bazą gofrów jest mąka migdałowa, która jest lekka, aromatyczna i wyjątkowo odżywcza. Zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminę E oraz magnez, a jej niski indeks glikemiczny powoduje, że jest polecana osobom dbającym o stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki temu gofry nie tylko smakują wyśmienicie, ale również zapewniają dłuższe uczucie sytości bez skoków energii.

Dodatek jajek dostarcza pełnowartościowe białko oraz cenne witaminy z grupy B, selen, cynk i cholinę, czyli składniki wspierające metabolizm, koncentrację i regenerację. Kluczowym elementem przepisu jest także odżywka białkowa, która wzmacnia walory odżywcze gofrów i powoduje, że stają się świetnym posiłkiem po treningu lub szybkim, białkowym śniadaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Gofry możesz podać zarówno na słodko, np. z owocami, jogurtem oraz orzechami, jak i w wersji wytrawnej z awokado, łososiem, a nawet grillowanymi warzywami. To świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, gdy zależy Ci na jakości, a nie chcesz rezygnować z przyjemności.

Proteinowe gofry łączą wszystko, czego szukamy w dobrym śniadaniu, czyli smak, sytość i prostotę przygotowania. Możesz je zrobić z wyprzedzeniem i zabrać na wynos, przez to są jeszcze bardziej praktycznym wyborem na co dzień.Jak zrobić proteinowe gofry? Poznaj prosty przepis na gofry!

Proteinowe gofry

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1 jajko,
  • 20 g odżywki białkowej (np. czekoladowa, waniliowa, bezsmakowa lub inna),
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło (np. w rondelku). Odstaw do przestudzenia. Jajko rozbij – oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białka starannie wbij do czystej i suchej miski – nie może być nawet odrobiny żółtka).
  2. Do białek dodaj sól (ilość dostosuj do własnych preferencji) i ubij na sztywną pianę za pomocą trzepaczki kuchennej lub miksera. 
  3. Do żółtek dodaj mleko, mąkę, smakową odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Wymieszaj trzepaczką kuchenną lub mikserem. Doprowadź do otrzymania jednolitej masy.
  4. Następnie wlej cienką strużką masło, cały czas mieszając. Połącz pianę z białek z masą z żółtek. 
  5. Gofry upiecz w gofrownicy lub w foremce w piekarniku (220 st. C przez 10-15 min). 
  6. Gotowe gofry przełóż na kratkę do studzenia ciast, aby odpowiednio odparowały i były chrupiące.
Proteinowe gofry przepis
Wykładam gotowe gofry na talerz.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu