Gofry, które sycą i wspierają sylwetkę. Idealne na fit śniadanie

Proteinowe gofry to doskonała propozycja dla osób, które chcą połączyć smakowite śniadanie z wartościowym, sycącym posiłkiem. To przepis na gofry, który spodoba się zarówno osobom aktywnym fizycznie, jak i tym, którzy po prostu szukają zdrowszych wersji klasycznych dań.
GofryWykładam gotowe gofry na talerz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bazą gofrów jest mąka migdałowa, która jest lekka, aromatyczna i wyjątkowo odżywcza. Zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminę E oraz magnez, a jej niski indeks glikemiczny powoduje, że jest polecana osobom dbającym o stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki temu gofry nie tylko smakują wyśmienicie, ale również zapewniają dłuższe uczucie sytości bez skoków energii.

Dodatek jajek dostarcza pełnowartościowe białko oraz cenne witaminy z grupy B, selen, cynk i cholinę, czyli składniki wspierające metabolizm, koncentrację i regenerację. Kluczowym elementem przepisu jest także odżywka białkowa, która wzmacnia walory odżywcze gofrów i powoduje, że stają się świetnym posiłkiem po treningu lub szybkim, białkowym śniadaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Gofry możesz podać zarówno na słodko, np. z owocami, jogurtem oraz orzechami, jak i w wersji wytrawnej z awokado, łososiem, a nawet grillowanymi warzywami. To świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, gdy zależy Ci na jakości, a nie chcesz rezygnować z przyjemności.

Proteinowe gofry łączą wszystko, czego szukamy w dobrym śniadaniu, czyli smak, sytość i prostotę przygotowania. Możesz je zrobić z wyprzedzeniem i zabrać na wynos, przez to są jeszcze bardziej praktycznym wyborem na co dzień.Jak zrobić proteinowe gofry? Poznaj prosty przepis na gofry!

Proteinowe gofry

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1 jajko,
  • 20 g odżywki białkowej (np. czekoladowa, waniliowa, bezsmakowa lub inna),
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło (np. w rondelku). Odstaw do przestudzenia. Jajko rozbij – oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białka starannie wbij do czystej i suchej miski – nie może być nawet odrobiny żółtka).
  2. Do białek dodaj sól (ilość dostosuj do własnych preferencji) i ubij na sztywną pianę za pomocą trzepaczki kuchennej lub miksera. 
  3. Do żółtek dodaj mleko, mąkę, smakową odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Wymieszaj trzepaczką kuchenną lub mikserem. Doprowadź do otrzymania jednolitej masy.
  4. Następnie wlej cienką strużką masło, cały czas mieszając. Połącz pianę z białek z masą z żółtek. 
  5. Gofry upiecz w gofrownicy lub w foremce w piekarniku (220 st. C przez 10-15 min). 
  6. Gotowe gofry przełóż na kratkę do studzenia ciast, aby odpowiednio odparowały i były chrupiące.
Proteinowe gofry przepis
Wykładam gotowe gofry na talerz.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥