Na święta zawsze robię Chatkę Baby Jagi. Nie ma lepszego sernika bez pieczenia
Ten bajkowy deser to dla wielu osób wspomnienie dziecięcych lat. W moim domu odżywa zawsze na święta, rozkochując w sobie kolejne pokolenia. Pyszna chatka Baby Jagi zrobi większą furorę niż zwykły sernik.
14.11.2024 10:36
Dla wielu osób Chatka Baby Jagi jest nie tylko deserem, ale także sentymentalnym powrotem do wspomnień z dzieciństwa. To ciasto jest dowodem na to, że proste rozwiązania są po prostu najlepsze. Współczesne wersje Chatki Baby Jagi wzbogacono o nowe smaki i dodatki, popularna jest np. wersja z malinami i białą czekoladą, która nadaje deserowi świeżości i lekkości. W czasie świąt warto postawić na klasyczną odsłonę tego deseru z twarogu, herbatników i czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chatka Baby Jagi - przepis jak przed laty
Ciasto Chatka Baby Jagi, często nazywane również Chatką Puchatka, to deser, który zdobył popularność szczególnie w latach 80. i 90. XX wieku. Bez pieczenia oraz z łatwo dostępnych składników, takich jak herbatniki, twaróg i czekoladowa polewa, stał się ulubioną słodkością podczas rodzinnych spotkań. Warto odświeżyć sobie kultowy przepis i postawić na Chatkę Baby Jagi.
Za przygotowanie należy zabrać się dzień wcześniej, bo deser musi schłodzić się w lodówce. Warto jednak poczekać, bo smakuje po prostu obłędnie. Żaden zwykły sernik na zimno nie może się równać z Chatką Baby Jagi. Zmielony biały ser, masło i cukier puder powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
Składniki:
- 500 g zmielonego sera białego (lub twarogu),
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 36 herbatników,
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Polewa:
- 1/4 kostki masła lub margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżki mleka w proszku,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 2-3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawaj stopniowo ser, cały czas miksując.
- Podziel powstałą masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
- Na folii aluminiowej ułóż herbatniki w 3 rzędy po 6 sztuk.
- Posmaruj herbatniki masą kakaową, zostawiając trochę masy. Na to połóż kolejną warstwę herbatników.
- Następnie posmaruj masą waniliową, a na środku umieść pasek masy kakaowej.
- Unieś boki folii aluminiowej i uformuj w kształt trójkątnej chatki. Delikatnie wygładź powierzchnię.
- Przygotuj polewę. W rondelku roztop margarynę, dodaj cukier, kakao, wodę i mleko w proszku. Zagotuj i dokładnie wymieszaj.
- Przestudzoną polewą polej schłodzoną chatkę.
- Wstaw chatkę do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.
Po tym czasie chatka jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!