Na święta zawsze robię Chatkę Baby Jagi. Nie ma lepszego sernika bez pieczenia

Ten bajkowy deser to dla wielu osób wspomnienie dziecięcych lat. W moim domu odżywa zawsze na święta, rozkochując w sobie kolejne pokolenia. Pyszna chatka Baby Jagi zrobi większą furorę niż zwykły sernik.

Chatka Baby JagiChatka Baby Jagi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Dla wielu osób Chatka Baby Jagi jest nie tylko deserem, ale także sentymentalnym powrotem do wspomnień z dzieciństwa. To ciasto jest dowodem na to, że proste rozwiązania są po prostu najlepsze. Współczesne wersje Chatki Baby Jagi wzbogacono o nowe smaki i dodatki, popularna jest np. wersja z malinami i białą czekoladą, która nadaje deserowi świeżości i lekkości. W czasie świąt warto postawić na klasyczną odsłonę tego deseru z twarogu, herbatników i czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Chatka Baby Jagi - przepis jak przed laty

Ciasto Chatka Baby Jagi, często nazywane również Chatką Puchatka, to deser, który zdobył popularność szczególnie w latach 80. i 90. XX wieku. Bez pieczenia oraz z łatwo dostępnych składników, takich jak herbatniki, twaróg i czekoladowa polewa, stał się ulubioną słodkością podczas rodzinnych spotkań. Warto odświeżyć sobie kultowy przepis i postawić na Chatkę Baby Jagi.

Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi © Pyszności

Za przygotowanie należy zabrać się dzień wcześniej, bo deser musi schłodzić się w lodówce. Warto jednak poczekać, bo smakuje po prostu obłędnie. Żaden zwykły sernik na zimno nie może się równać z Chatką Baby Jagi. Zmielony biały ser, masło i cukier puder powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

Składniki:

  • 500 g zmielonego sera białego (lub twarogu),
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 36 herbatników,
  • kilka kropli aromatu waniliowego.

Polewa:

  • 1/4 kostki masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki mleka w proszku,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 2-3 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawaj stopniowo ser, cały czas miksując.
  2. Podziel powstałą masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
  3. Na folii aluminiowej ułóż herbatniki w 3 rzędy po 6 sztuk.
  4. Posmaruj herbatniki masą kakaową, zostawiając trochę masy. Na to połóż kolejną warstwę herbatników.
  5. Następnie posmaruj masą waniliową, a na środku umieść pasek masy kakaowej.
  6. Unieś boki folii aluminiowej i uformuj w kształt trójkątnej chatki. Delikatnie wygładź powierzchnię.
  7. Przygotuj polewę. W rondelku roztop margarynę, dodaj cukier, kakao, wodę i mleko w proszku. Zagotuj i dokładnie wymieszaj.
  8. Przestudzoną polewą polej schłodzoną chatkę.
  9. Wstaw chatkę do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.

Po tym czasie chatka jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie