PrzepisCiasto bez pieczeniaNa święta zawsze robię Chatkę Baby Jagi. Nie ma lepszego sernika bez pieczenia

Na święta zawsze robię Chatkę Baby Jagi. Nie ma lepszego sernika bez pieczenia

Ten bajkowy deser to dla wielu osób wspomnienie dziecięcych lat. W moim domu odżywa zawsze na święta, rozkochując w sobie kolejne pokolenia. Pyszna chatka Baby Jagi zrobi większą furorę niż zwykły sernik.

Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

14.11.2024 10:36

Dla wielu osób Chatka Baby Jagi jest nie tylko deserem, ale także sentymentalnym powrotem do wspomnień z dzieciństwa. To ciasto jest dowodem na to, że proste rozwiązania są po prostu najlepsze. Współczesne wersje Chatki Baby Jagi wzbogacono o nowe smaki i dodatki, popularna jest np. wersja z malinami i białą czekoladą, która nadaje deserowi świeżości i lekkości. W czasie świąt warto postawić na klasyczną odsłonę tego deseru z twarogu, herbatników i czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chatka Baby Jagi - przepis jak przed laty

Ciasto Chatka Baby Jagi, często nazywane również Chatką Puchatka, to deser, który zdobył popularność szczególnie w latach 80. i 90. XX wieku. Bez pieczenia oraz z łatwo dostępnych składników, takich jak herbatniki, twaróg i czekoladowa polewa, stał się ulubioną słodkością podczas rodzinnych spotkań. Warto odświeżyć sobie kultowy przepis i postawić na Chatkę Baby Jagi.

Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi© Pyszności

Za przygotowanie należy zabrać się dzień wcześniej, bo deser musi schłodzić się w lodówce. Warto jednak poczekać, bo smakuje po prostu obłędnie. Żaden zwykły sernik na zimno nie może się równać z Chatką Baby Jagi. Zmielony biały ser, masło i cukier puder powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

Składniki:

  • 500 g zmielonego sera białego (lub twarogu),
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 36 herbatników,
  • kilka kropli aromatu waniliowego.

Polewa:

  • 1/4 kostki masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki mleka w proszku,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 2-3 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawaj stopniowo ser, cały czas miksując.
  2. Podziel powstałą masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
  3. Na folii aluminiowej ułóż herbatniki w 3 rzędy po 6 sztuk.
  4. Posmaruj herbatniki masą kakaową, zostawiając trochę masy. Na to połóż kolejną warstwę herbatników.
  5. Następnie posmaruj masą waniliową, a na środku umieść pasek masy kakaowej.
  6. Unieś boki folii aluminiowej i uformuj w kształt trójkątnej chatki. Delikatnie wygładź powierzchnię.
  7. Przygotuj polewę. W rondelku roztop margarynę, dodaj cukier, kakao, wodę i mleko w proszku. Zagotuj i dokładnie wymieszaj.
  8. Przestudzoną polewą polej schłodzoną chatkę.
  9. Wstaw chatkę do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.

Po tym czasie chatka jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Zobacz także