Na sylwestra króluje ta prosta przekąska. W wersji na ciepło deklasuje wszystkie inne
To ikona amerykańskiej kuchni ulicznej. Nawet jeśli na początku wzbudzają wątpliwości, po pierwszym kęsie niemal każdy się w nich zakochuje. Najlepiej smakują od razu na ciepło – wtedy inne przekąski nie mają z nimi szans.
Jeśli szykujesz przekąski na nadchodzącego sylwestra i zależy ci, aby podać coś wyjątkowego, koniecznie spróbuj corn dogów. To nic innego niż parówki obtoczone ciastem, a następnie usmażone na złoty kolor i podane z ulubionymi dodatkami, na przykład musztardą i ketchupem, choć świetnie sprawdzi się także sos BBQ lub majonez.
Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne
Corn dogi
Jeśli postanowisz przygotować na swoją imprezę tę przekąskę, koniecznie zaopatrz się w parówki dobrej jakości. Sprawdź ich skład, aby upewnić się, że nie mają nadmiaru wypełniaczy czy konserwantów. Ciasto do corn dogów przygotowuje się na bazie mleka, mąki pszennej i kukurydzianej, cukru, proszku do pieczenia oraz przypraw – obtoczone nim mięso trafia następnie na głęboki olej i smażone jest do złotego koloru. Corn dogi nadziewa się na patyczki, na przykład do szaszłyków – dzięki temu jedzenie ich jest znacznie wygodniejsze i świetnie sprawdzają na luźne imprezy w gronie przyjaciół.
Przepis na corn dogi
Z przedstawionej poniżej ilości składników przygotujesz 10 corn dogów.
Składniki:
- 120 ml mleka,
- 70 g mąki pszennej,
- 70 g mąki kukurydzianej,
- 5 parówek,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka przyprawy słodkiej papryki,
- 10 g cukru,
- 5 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wsyp do miski mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj cukier, proszek do pieczenia, słodką paprykę i szczyptę soli.
- Wbij jajko i wlej mleko.
- Dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą aż powstanie jednolite, gęste ciasto bez grudek.
- Obierz parówki z folii, każdą przekrój na pół i wbij wzdłuż w każdą połówkę drewniany patyczek lub wykałaczkę uważając, aby nie przebić jej na wylot.
- Wlej olej do wąskiego wysokiego garnka i mocno go rozgrzej.
- Gdy olej będzie gotowy kolejno zanurzaj w nim parówki tak, aby były dokładnie nim pokryte.
- Smaż partiami, obracając aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
- Wyjmij corn dogi łyżką cedzakową, odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi sosami. Smacznego!