Na sylwestra króluje ta prosta przekąska. W wersji na ciepło deklasuje wszystkie inne

To ikona amerykańskiej kuchni ulicznej. Nawet jeśli na początku wzbudzają wątpliwości, po pierwszym kęsie niemal każdy się w nich zakochuje. Najlepiej smakują od razu na ciepło – wtedy inne przekąski nie mają z nimi szans.

Na sylwestrze króluje ta prosta przekąskaNa sylwestrze króluje ta prosta przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dutina

Jeśli szykujesz przekąski na nadchodzącego sylwestra i zależy ci, aby podać coś wyjątkowego, koniecznie spróbuj corn dogów. To nic innego niż parówki obtoczone ciastem, a następnie usmażone na złoty kolor i podane z ulubionymi dodatkami, na przykład musztardą i ketchupem, choć świetnie sprawdzi się także sos BBQ lub majonez.

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne

Corn dogi

Jeśli postanowisz przygotować na swoją imprezę tę przekąskę, koniecznie zaopatrz się w parówki dobrej jakości. Sprawdź ich skład, aby upewnić się, że nie mają nadmiaru wypełniaczy czy konserwantów. Ciasto do corn dogów przygotowuje się na bazie mleka, mąki pszennej i kukurydzianej, cukru, proszku do pieczenia oraz przypraw – obtoczone nim mięso trafia następnie na głęboki olej i smażone jest do złotego koloru. Corn dogi nadziewa się na patyczki, na przykład do szaszłyków – dzięki temu jedzenie ich jest znacznie wygodniejsze i świetnie sprawdzają na luźne imprezy w gronie przyjaciół.

Przepis na corn dogi

Z przedstawionej poniżej ilości składników przygotujesz 10 corn dogów.

Składniki:

  • 120 ml mleka,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki kukurydzianej,
  • 5 parówek,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka przyprawy słodkiej papryki,
  • 10 g cukru,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj cukier, proszek do pieczenia, słodką paprykę i szczyptę soli.
  2. Wbij jajko i wlej mleko.
  3. Dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą aż powstanie jednolite, gęste ciasto bez grudek.
  4. Obierz parówki z folii, każdą przekrój na pół i wbij wzdłuż w każdą połówkę drewniany patyczek lub wykałaczkę uważając, aby nie przebić jej na wylot.
  5. Wlej olej do wąskiego wysokiego garnka i mocno go rozgrzej.
  6. Gdy olej będzie gotowy kolejno zanurzaj w nim parówki tak, aby były dokładnie nim pokryte.
  7. Smaż partiami, obracając aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
  8. Wyjmij corn dogi łyżką cedzakową, odsącz na ręczniku papierowym.
  9. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi sosami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯