PrzepisSylwesterNa sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają

Na sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają

Na Sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają
Na Sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
30.12.2023 12:19, aktualizacja: 18.03.2024 12:41

Sylwester to wyjątkowa okazja, aby spędzić czas z bliskimi i wspólnie świętować nadejście Nowego Roku. Nie może zabraknąć na stole pysznych potraw i napojów. Jeśli szukasz czegoś, co zachwyci Twoich gości, wypróbuj mój przepis na roladki z szynki. Są one pyszne, efektowne i łatwe w przygotowaniu.

Podczas przygotowań do Sylwestra nie może zabraknąć wyjątkowych przystawek, które zachwycą gości. Wśród klasycznych propozycji roladki z szynki zawsze zdobywają serca smakoszy. Sprawdźcie, jak przygotować te małe kulinarnie arcydzieła, które znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki z szynki z farszem jajecznym

Ruloniki z szynki z farszem jajecznym to idealny pomysł na sylwestrową imprezę. Są pyszne, proste w przygotowaniu i na pewno zachwycą twoich gości.

Składniki:

  • 20 plastrów szynki konserwowej,
  • 4 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Szczypiorek umyj i osusz. Część szczypiorku zostaw do związania ruloników, resztę drobno posiekaj.
  3. Połącz w misce jajka, ser, posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszaj, by powstała pasta jajeczna. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozłóż plasterki szynki i na każdy nałóż solidną porcję farszu tylko na połowie plasterka po skosie. Chwytając za róg szynki, zwijajcie wędlinę w rulonik. Na koniec obwiążcie zwinięty rulonik szczypiorkiem, albo wbijcie od góry wykałaczkę, aby rulon się nie rozwinął.

Wskazówki:

  • Najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa w kształcie kwadratu. Jest łatwa do zwijania i nie rozpada się. Można też wykorzystać okrągłą szynkę, ale zwróć uwagę, by była jednolita i zwarta.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać do farszu inne składniki, np. pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę lub ogórki kiszone.
  • Roladki możesz też zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Ruloniki z szynki podawaj na zimno z ulubionym sosem, np. czosnkowym, chrzanowym lub koperkowym. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na sylwestrowym stole.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także