Na sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają

Sylwester to wyjątkowa okazja, aby spędzić czas z bliskimi i wspólnie świętować nadejście Nowego Roku. Nie może zabraknąć na stole pysznych potraw i napojów. Jeśli szukasz czegoś, co zachwyci Twoich gości, wypróbuj mój przepis na roladki z szynki. Są one pyszne, efektowne i łatwe w przygotowaniu.

Na Sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycająNa Sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Marcin Michałowski

Podczas przygotowań do Sylwestra nie może zabraknąć wyjątkowych przystawek, które zachwycą gości. Wśród klasycznych propozycji roladki z szynki zawsze zdobywają serca smakoszy. Sprawdźcie, jak przygotować te małe kulinarnie arcydzieła, które znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Roladki z szynki z farszem jajecznym

Ruloniki z szynki z farszem jajecznym to idealny pomysł na sylwestrową imprezę. Są pyszne, proste w przygotowaniu i na pewno zachwycą twoich gości.

Składniki:

  • 20 plastrów szynki konserwowej,
  • 4 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Szczypiorek umyj i osusz. Część szczypiorku zostaw do związania ruloników, resztę drobno posiekaj.
  3. Połącz w misce jajka, ser, posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszaj, by powstała pasta jajeczna. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozłóż plasterki szynki i na każdy nałóż solidną porcję farszu tylko na połowie plasterka po skosie. Chwytając za róg szynki, zwijajcie wędlinę w rulonik. Na koniec obwiążcie zwinięty rulonik szczypiorkiem, albo wbijcie od góry wykałaczkę, aby rulon się nie rozwinął.

Wskazówki:

  • Najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa w kształcie kwadratu. Jest łatwa do zwijania i nie rozpada się. Można też wykorzystać okrągłą szynkę, ale zwróć uwagę, by była jednolita i zwarta.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać do farszu inne składniki, np. pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę lub ogórki kiszone.
  • Roladki możesz też zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Ruloniki z szynki podawaj na zimno z ulubionym sosem, np. czosnkowym, chrzanowym lub koperkowym. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na sylwestrowym stole.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser