Na sylwestra robię roladki z szynki. Wszyscy się zawsze nimi zachwycają
Sylwester to wyjątkowa okazja, aby spędzić czas z bliskimi i wspólnie świętować nadejście Nowego Roku. Nie może zabraknąć na stole pysznych potraw i napojów. Jeśli szukasz czegoś, co zachwyci Twoich gości, wypróbuj mój przepis na roladki z szynki. Są one pyszne, efektowne i łatwe w przygotowaniu.
30.12.2023 | aktual.: 18.03.2024 12:41
Podczas przygotowań do Sylwestra nie może zabraknąć wyjątkowych przystawek, które zachwycą gości. Wśród klasycznych propozycji roladki z szynki zawsze zdobywają serca smakoszy. Sprawdźcie, jak przygotować te małe kulinarnie arcydzieła, które znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki z szynki z farszem jajecznym
Ruloniki z szynki z farszem jajecznym to idealny pomysł na sylwestrową imprezę. Są pyszne, proste w przygotowaniu i na pewno zachwycą twoich gości.
Składniki:
- 20 plastrów szynki konserwowej,
- 4 jajka,
- 100 g żółtego sera,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach.
- Szczypiorek umyj i osusz. Część szczypiorku zostaw do związania ruloników, resztę drobno posiekaj.
- Połącz w misce jajka, ser, posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszaj, by powstała pasta jajeczna. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozłóż plasterki szynki i na każdy nałóż solidną porcję farszu tylko na połowie plasterka po skosie. Chwytając za róg szynki, zwijajcie wędlinę w rulonik. Na koniec obwiążcie zwinięty rulonik szczypiorkiem, albo wbijcie od góry wykałaczkę, aby rulon się nie rozwinął.
Wskazówki:
- Najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa w kształcie kwadratu. Jest łatwa do zwijania i nie rozpada się. Można też wykorzystać okrągłą szynkę, ale zwróć uwagę, by była jednolita i zwarta.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do farszu inne składniki, np. pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę lub ogórki kiszone.
- Roladki możesz też zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Ruloniki z szynki podawaj na zimno z ulubionym sosem, np. czosnkowym, chrzanowym lub koperkowym. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na sylwestrowym stole.