Na sylwestra robię to ciasto. Szybko zostają same okruszki
Po świątecznym sezonie serników, makowców i pierników chętnie sięgam po przepisy na inne ciasta. Snickers bez pieczenia jest tak smaczny, że skuszą się nawet ci, którzy deklarują, że ze słodkości najbardziej lubią chleb ze smalcem.
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 15:56
Desery inspirowane kultowymi batonikami biją rekordy popularności. I nie ma w tym nic zaskakującego, bo połączenia smaków są nie tylko powszechnie znane, ale również bardzo lubiane. Nie inaczej jest w przypadku Snickersa, który zamieniam na pyszne ciasto bez pieczenia. Czekolada, orzechy, herbatniki i mleczny krem to zestaw po prostu idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Snickers bez pieczenia
Deser ten sprawdzi się na różne okazje, a ja mam w planach podać go również w czasie sylwestrowej domówki. Z doświadczenia wiem, że każdy gość od razu żywo interesuje się, co pysznego właśnie pojawiło się na stole. Radzę pospieszyć się z jedzeniem, bo szybko zostają same okruszki.
Składniki:
- 360 g herbatników maślanych (może być pół na pół z kakaowymi),
- 1 szklanka mleka,
- 200 g masła,
- 350 g mleka w proszku,
- 1/2 szklanki cukru,
- puszka masy kajmakowej,
- 150 g orzechów ziemnych solonych,
- 100 g czekolady,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wsypuję cukier, wlewam mleko i dodaję masło. Podgrzewam do rozpuszczenia masła, a następnie zdejmuję z ognia i odstawiam do przestudzenia.
- W tym czasie na suchej patelni podprażam orzechy.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodaję do niej łyżkę oleju i mieszam.
- Przestudzone masło z mlekiem przelewam do miski i dodaję mleko w proszku. Miksuję do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypuję więcej mleka w proszku.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układam pierwszą warstwę herbatników . Na herbatnikach wylewam połowę masy mlecznej. Przykrywam kolejną porcją ciasteczek.
- Na jasnych herbatnikach wykładam połowę masy kajmakowej i rozsmarowuję ją równomiernie.
- Następnie wykładam kolejną porcję ciastek, mleczną masę, znów ciastka i pozostały kajmak.
- Posypuję górę orzeszkami i polewam rozpuszczoną czekoladą mleczną.
- Ciasto odstawiam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo