Na wakacjach w górach warto się zajadać tym serem. Dla jelit to coś wspaniałego
Tradycyjna bryndza jest produkowana z mleka owczego, chociaż zdarza się, że niektórzy producenci dodają też inne mleko. W Polsce oryginalnego sera, wytwarzanego przez górali, można jeszcze skosztować na Podhalu i w Pieninach. Warto, bo zawiera cały pakiet bakterii, które wpierają zdrowie jelit.
Bryndza to ser biały o delikatnej konsystencji i charakterystycznym słonym smaku. Świetnie smakuje rozsmarowana na kromce świeżego pieczywa ze szczypiorkiem lub natką pietruszki. Na Podhalu często jest podawana do ziemniaków, klusek i pierogów. Możesz ją wykorzystać także w sałatkach, na przykład w zestawieniu z pieczonymi burakami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
W jaki sposób robi się bryndzę?
Tradycyjna bryndza jest produkowana z niepasteryzowanego zsiadłego mleka, które następnie jest podgrzewane, aby oddzielić serwatkę od skrzepu. Powstały skrzep jest następnie ręcznie formowany w charakterystyczne kule. Kluczowym etapem jest obfite posypywanie skrzepu solą, która nie tylko konserwuje ser, ale również nadaje mu unikatowy, ostry smak.
Warto zaznaczyć, że produkcja bryndzy jest sezonowa i zazwyczaj odbywa się w okresie od maja do września, kiedy owce są w szczytowym okresie laktacji, co zapewnia dostępność najlepszej jakości mleka.
Tak bryndza wpływa na jelita
Owczy ser solankowy jest ogromnym wsparciem dla jelit. To dlatego, że zawiera bakterie fermentacyjne, która sprawiają, że działa podobnie jak dobry kefir – nie tylko wspiera odporność organizmu, ale także poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Bryndza na śniadanie wzmacnia budowę jelit i pomaga w odbudowaniu uszkodzonych ścianek. Jest polecana dla wszystkich, którzy mają problemy z trawieniem i regularnym wypróżnianiem.
Probiotyki zawarte w bryndzy pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, co może obniżać poziom złego cholesterolu, poprawiać trawienie i wspomagać układ immunologiczny. Tradycyjny owczy ser jest również bogaty w witaminy A, D, E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, cynk, potas i fosfor. Dzięki nim wspomaga funkcjonowanie wielu narządów i dba kompleksowo o zdrowie całego organizmu.