Na wakacjach w górach warto się zajadać tym serem. Dla jelit to coś wspaniałego

Tradycyjna bryndza jest produkowana z mleka owczego, chociaż zdarza się, że niektórzy producenci dodają też inne mleko. W Polsce oryginalnego sera, wytwarzanego przez górali, można jeszcze skosztować na Podhalu i w Pieninach. Warto, bo zawiera cały pakiet bakterii, które wpierają zdrowie jelit.

Ten ser nadal jest wytwarzany tradycyjnie na PodhaluTen ser nadal jest wytwarzany tradycyjnie na Podhalu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bryndza to ser biały o delikatnej konsystencji i charakterystycznym słonym smaku. Świetnie smakuje rozsmarowana na kromce świeżego pieczywa ze szczypiorkiem lub natką pietruszki. Na Podhalu często jest podawana do ziemniaków, klusek i pierogów. Możesz ją wykorzystać także w sałatkach, na przykład w zestawieniu z pieczonymi burakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

W jaki sposób robi się bryndzę?

Tradycyjna bryndza jest produkowana z niepasteryzowanego zsiadłego mleka, które następnie jest podgrzewane, aby oddzielić serwatkę od skrzepu. Powstały skrzep jest następnie ręcznie formowany w charakterystyczne kule. Kluczowym etapem jest obfite posypywanie skrzepu solą, która nie tylko konserwuje ser, ale również nadaje mu unikatowy, ostry smak.

Warto zaznaczyć, że produkcja bryndzy jest sezonowa i zazwyczaj odbywa się w okresie od maja do września, kiedy owce są w szczytowym okresie laktacji, co zapewnia dostępność najlepszej jakości mleka.

Tak bryndza wpływa na jelita

Owczy ser solankowy jest ogromnym wsparciem dla jelit. To dlatego, że zawiera bakterie fermentacyjne, która sprawiają, że działa podobnie jak dobry kefir – nie tylko wspiera odporność organizmu, ale także poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Bryndza na śniadanie wzmacnia budowę jelit i pomaga w odbudowaniu uszkodzonych ścianek. Jest polecana dla wszystkich, którzy mają problemy z trawieniem i regularnym wypróżnianiem.

Probiotyki zawarte w bryndzy pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, co może obniżać poziom złego cholesterolu, poprawiać trawienie i wspomagać układ immunologiczny. Tradycyjny owczy ser jest również bogaty w witaminy A, D, E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, cynk, potas i fosfor. Dzięki nim wspomaga funkcjonowanie wielu narządów i dba kompleksowo o zdrowie całego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej