Kładę zamiast sałaty. Nie mam problemów z niedoborem żelaza

Natka pietruszki często używana jest w celach dekoracyjnych. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w tym niepozornym dodatku znajduje się o wiele więcej żelaza niż w liściach szpinaku. Jeśli walczysz z wiosenną infekcją lub czujesz spadek formy, nie wahaj się i sięgnij po natkę pietruszki. Ja kładę zamiast sałaty na kanapki, ale sprawdzi się również jako składnik pysznego smoothie.

Natki pietruszki używam nie tylko w celach dekoracyjnychNatki pietruszki używam nie tylko w celach dekoracyjnych
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Natka pietruszki jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz wspomnianego żelaza, zawiera także ogromne ilości witaminy C. Jest w ścisłej czołówce pod względem jej zawartości w warzywach i owocach. W 100 gramach natki znajduje się aż 160 mg witaminy C, co czterokrotnie przewyższa wynik pomarańczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Natka pietruszki na niedobór żelaza

Jednym z kluczowych składników natki pietruszki jest żelazo. Na 100 g zieleniny przypada aż 5 mg żelaza, co czyni ją doskonałym wsparciem w walce z anemią. Możesz pomyśleć, że 100 g natki to dużo, ale spróbuj zrobić z niej pesto lub smoothie i okaże się, że bez problemu jesteś w stanie spożyć ją w takiej ilości – 100 g to mniej więcej 2 pęczki natki pietruszki. Zważ również na to, że żelazo jest również obecne w innych składnikach zrównoważonej diety, na przykład w czerwonym mięsie, podrobach, jajkach lub rybach.

Jednak ważna jest nie tylko zawartość żelaza, ale przede wszystkich wchłanialność tego pierwiastka do organizmu. W natce pietruszki występuje w zestawieniu z witaminą C, która zwiększa przyswajalność żelaza, stając się nieocenionym elementem diety osób zmagających się z niedoborem lub chorujących na anemię.

Pyszna zielenina ma wiele zalet

W natce pietruszki znajduje się także prowitamina A (beta-karoten), witamina K oraz witaminy z grupy B. Poza żelazem, wyrazista zielenina dostarcza do organizmu także wapń, cynk i magnez. W ten sposób wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i wzroku oraz działa przeciwzapalnie.

Regularne spożywanie natki pietruszki może nie tylko pomóc w produkcji czerwonych krwinek, ale także przyczynia się do obniżenia poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, natka może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.

Co ciekawe, natka pietruszki jest również skutecznym sposobem na nieświeży oddech. Jeśli przed sięgnięciem po babkę wielkanocną chcesz pozbyć się posmaku białej kiełbasy, dyskretnie sięgnij po natkę pietruszki. Po takim zabiegu deser będzie smakował o wiele lepiej.

Jak włączyć natkę pietruszki do diety?

Najprostszym sposobem na zwiększenie porcji natki pietruszki w diecie jest jej domowa uprawa na kuchennym parapecie. Możesz przesadzić do doniczki zioła kupione w sklepie. Jeśli odpowiednio o nie zadbasz, będzie cieszyć się stałą dostawą świeżej natki każdego dnia. W ciepły dzień podlewaj ją codziennie.

Natka pietruszki pasuje do bardzo wielu potraw. Zwłaszcza wielkanocne menu otwiera szereg możliwości. Możesz posypać nią żurek, wymieszać z pastą jajeczną lub zrobić z niej pietruszkowe pesto, które będzie wdzięcznym dodatkiem do zup kremów lub jajek faszerowanych.

Aby zrobić pyszne zielone smoothie, zmiksuj w blenderze 100 ml soku jabłkowego z 1 bananem, garścią natki pietruszki i odrobiną soku z cytryny. Taki pożywny koktajl dostarcza dużo pozytywnej energii i budzi bardziej niż filiżanka kawy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem