Na widok tego obiadu rodzina aż piszczy. Zwykłą paprykę zamieniam w danie jak z restauracji

Papryka faszerowana to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Soczyste warzywo wypełnione aromatycznym farszem z mięsa, ryżu, pomidorów i przypraw to obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji, a robi się go bez większego wysiłku. W mojej wersji farsz jest wyjątkowo soczysty i pełen smaku dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw oraz duszeniu w pomidorowym sosie.

Papryka faszerowanaPapryka faszerowana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk

Papryka to nie tylko kolorowe urozmaicenie talerza, ale także prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera dużą ilość witaminy C – więcej niż cytryna – oraz witaminy A, E i K. Jest też źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia. Co ciekawe, papryka zachowuje większość swoich wartości odżywczych nawet po obróbce termicznej, dlatego dania takie jak faszerowana papryka nie tylko cieszą oko i podniebienie, ale także korzystnie wpływają na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Przepis na paprykę faszerowaną

Papryka faszerowana to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z elegancją podania. Jest sycąca, pełna aromatów i sprawia, że zwykły obiad zmienia się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • 4 papryki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka i ostra papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • czosnek,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 saszetka ryżu,
  • 1 szklanka wody,
  • odrobina oleju do pokropienia papryki.


Sposób przygotowania:

  1. Papryki myję, odcinam górne części z ogonkami i delikatnie usuwam gniazda nasienne.
  2. Mięso mielone podsmażam z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami, aż nabierze złotego koloru.
  3. Dodaję krojone pomidory z puszki, szklankę wody i gotuję chwilę, aby smaki się połączyły.
  4. Ryż gotuję osobno w osolonej wodzie, następnie łączę go z mięsnym sosem.
  5. Gotowym farszem napełniam papryki, układam je w naczyniu żaroodpornym, skrapiam odrobiną oleju i piekę w piekarniku, aż warzywa staną się miękkie, a wierzch lekko się zarumieni.

Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, do farszu można dodać starty ser, posiekane oliwki lub kapary. Papryki można też zapiec w gęstym sosie pomidorowym – będą wtedy wyjątkowo soczyste.

Jak poprawnie faszerować paprykę?

Faszerowanie papryki to jedna z najprostszych, a jednocześnie najbardziej efektownych technik kulinarnych. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie warzywa – paprykę należy umyć, odciąć górną część z ogonkiem i delikatnie usunąć gniazdo nasienne, tak aby nie uszkodzić ścianki. Dzięki temu będzie można ją wypełnić dowolnym farszem, a podczas pieczenia zachowa swój kształt. Ważne, aby farsz był wilgotny, ale nie zbyt rzadki – wtedy składniki połączą się w zwartą całość, a sok z mięsa i warzyw dodatkowo nasączy paprykę, czyniąc ją soczystą i aromatyczną.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson