Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz

Jesteśmy przyzwyczajeni do naleśników w słodkiej wersji – z dżemem, czekoladą lub owocami, które często pojawiają się na śniadanie lub jako deser. Warto jednak spróbować ich z innym, zaskakującym farszem, dzięki którym sprawdzą się doskonale jako obiad lub kolacja.

Naleśniki nie zawsze trzeba jeść na słodkoNaleśniki nie zawsze trzeba jeść na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe

Wytrawny farsz w naleśnikach daje pełne pole do popisu i otwiera drzwi do przygotowania pełnowartościowego, słonego posiłku. Nie warto się go obawiać – zamiast tego warto dać mu szansę i przekonać się, jak dobrze znane danie może zyskać zupełnie nowe oblicze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Naleśniki na obiad

Naleśniki nie muszą być jedynie lekkim, słodkim dodatkiem do śniadania czy deserem – odpowiednio przygotowane, mogą stać się pełnowartościowym i sycącym obiadem. Kluczem do sukcesu jest farsz, który decyduje o tym, czy danie będzie nie tylko smaczne, ale i pożywne. Warto postawić na składniki bogate w białko i błonnik, takie jak kasza gryczana i twaróg.

Kasza gryczana dostarcza organizmowi cennych aminokwasów, wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Twaróg wzbogaca danie o pełnowartościowe białko, więc posiłek jest bardziej sycący i zdrowszy. Dodatek cebuli i masła podbija aromat, a zioła wprowadzają świeżość. Taki farsz sprawia, że naleśniki przestają być tylko przekąską i stają się daniem, które z powodzeniem można podać na rodzinny obiad lub ciepłą kolację.

Przepis na naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • dodatkowo olej do smażenia
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mleko, wodę, jajka i szczyptę soli, stopniowo dodawaj mąkę i miksuj, aż powstanie gładkie, płynne ciasto.
  2. Dodaj olej, wymieszaj i odstaw na 10 minut, a następnie usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni i odkładaj je na talerz.
  3. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Odcedź i przestudź.
  5. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle, następnie połącz ją w misce z kaszą i rozkruszonym twarogiem.
  6. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  7. Wszystko dobrze wymieszaj.
  8. Nałóż farsz na naleśniki.
  9. Zawiń w rulony, a potem podsmaż z obu stron na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.
  10. Podawaj na ciepło, możesz posypać ziołami lub polać łyżką jogurtu naturalnego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯