Na wigilię co roku robię te postne gołąbki. Znikają najszybciej ze wszystkich potraw

Gołąbki z tym postnym i aromatycznym farszem często robię na Wigilię. Zawsze, kiedy się pojawiają, wywołują o wiele większe zainteresowanie niż tradycyjne pierogi czy krokiety. Piekę je w piekarniku i podaję z sosem, który nie tylko dzieci wylizują z talerza.

Gołąbki na Wigilię podaję z postnym, aromatycznym farszemGołąbki na Wigilię podaję z postnym, aromatycznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki z grzybowym farszem to nie żadne nowoczesne wymysły. Na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie i w Małopolsce są nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Zamiast ryżu w środku często znajduje się kasza – gryczana, jęczmienna lub jaglana. Warto zachować trochę suszonych grzybów na takie pyszne gołąbki.

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Porady i wariacje – jak urozmaicić postne gołąbki?

Postne gołąbki na Wigilię można przygotować na wiele sposobów. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj do farszu:

  • posiekane suszone śliwki,
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową,
  • odrobinę prażonych orzechów włoskich.

Niektórzy wzbogacają farsz o drobno pokrojone warzywa korzeniowe lub natkę pietruszki. Dzięki temu gołąbki zyskują nowy wymiar smaku i stają się jeszcze ciekawszą propozycją na wigilijnym stole.

Gołąbki postne na Wigilię

Gołąbki możesz podać z sosem grzybowym, który najprościej zrobisz na bazie wywaru, w którym się piekły. Pasuje do nich również klasyczny sos pomidorowy, najlepszy z dodatkiem domowego przecieru.

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty włoskiej lub białej,
  • 400 g kaszy gryczanej lub ryżu,
  • 60 g suszonych grzybów (np. borowików) – namocz je dzień wcześniej,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, koperek,
  • 500 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i wytnij głąb. Ostrożnie włóż główkę do gotującej się wody (wycięciem do góry). Przestrzeń po głąbie wypełnij wodą, aby obciążyć kapustę. Gotuj przez 5 minut, po czym, wspomagając się szczypcami, zdejmij z kapusty tyle liście, ile potrzebujesz na gołąbki. Pozostałą główkę również wyjmij z wrzątku. Liście kapusty pozostaw na durszlaku do odcieknięcia.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną lub ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Namoczone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej) i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekane pieczarki. Dodaj również grzyby leśne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Zawiń farsz w liście kapusty i ułóż ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty (wykorzystaj te, które zostały z główki). Zalej gołąbki bulionem warzywnym wymieszanym z wodą, w której moczyły się grzyby. Wierzch przykryj pozostałymi wolnymi liśćmi kapusty.
  5. Naczynie żaroodporne z gołąbkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60–70 minut.
  6. Z wywaru, w którym piekły się gołąbki, możesz zrobić do nich sos grzybowy. Wystarczy zagęścić słodką lub kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu