Na wigilię co roku robię te postne gołąbki. Znikają najszybciej ze wszystkich potraw
Gołąbki z tym postnym i aromatycznym farszem często robię na Wigilię. Zawsze, kiedy się pojawiają, wywołują o wiele większe zainteresowanie niż tradycyjne pierogi czy krokiety. Piekę je w piekarniku i podaję z sosem, który nie tylko dzieci wylizują z talerza.
Gołąbki z grzybowym farszem to nie żadne nowoczesne wymysły. Na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie i w Małopolsce są nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Zamiast ryżu w środku często znajduje się kasza – gryczana, jęczmienna lub jaglana. Warto zachować trochę suszonych grzybów na takie pyszne gołąbki.
Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze
Porady i wariacje – jak urozmaicić postne gołąbki?
Postne gołąbki na Wigilię można przygotować na wiele sposobów. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj do farszu:
- posiekane suszone śliwki,
- kandyzowaną skórkę pomarańczową,
- odrobinę prażonych orzechów włoskich.
Niektórzy wzbogacają farsz o drobno pokrojone warzywa korzeniowe lub natkę pietruszki. Dzięki temu gołąbki zyskują nowy wymiar smaku i stają się jeszcze ciekawszą propozycją na wigilijnym stole.
Gołąbki postne na Wigilię
Gołąbki możesz podać z sosem grzybowym, który najprościej zrobisz na bazie wywaru, w którym się piekły. Pasuje do nich również klasyczny sos pomidorowy, najlepszy z dodatkiem domowego przecieru.
Składniki:
- 1 większa główka kapusty włoskiej lub białej,
- 400 g kaszy gryczanej lub ryżu,
- 60 g suszonych grzybów (np. borowików) – namocz je dzień wcześniej,
- 300 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, koperek,
- 500 ml bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i wytnij głąb. Ostrożnie włóż główkę do gotującej się wody (wycięciem do góry). Przestrzeń po głąbie wypełnij wodą, aby obciążyć kapustę. Gotuj przez 5 minut, po czym, wspomagając się szczypcami, zdejmij z kapusty tyle liście, ile potrzebujesz na gołąbki. Pozostałą główkę również wyjmij z wrzątku. Liście kapusty pozostaw na durszlaku do odcieknięcia.
- Ugotuj kaszę gryczaną lub ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Namoczone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej) i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekane pieczarki. Dodaj również grzyby leśne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Zawiń farsz w liście kapusty i ułóż ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty (wykorzystaj te, które zostały z główki). Zalej gołąbki bulionem warzywnym wymieszanym z wodą, w której moczyły się grzyby. Wierzch przykryj pozostałymi wolnymi liśćmi kapusty.
- Naczynie żaroodporne z gołąbkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60–70 minut.
- Z wywaru, w którym piekły się gołąbki, możesz zrobić do nich sos grzybowy. Wystarczy zagęścić słodką lub kwaśną śmietaną.