Na wycieczce w Kopenhadze zamówiłem polędwiczki. Nigdy nie jadłem lepszych

Polędwiczka wieprzowa to królowa mięs. Jej delikatność i soczystość sprawiają, że jest wymarzonym składnikiem wielu wykwintnych dań. A jeśli dodamy do tego odpowiednie przyprawy i sos, otrzymamy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Inspiracją do tego przepisu była moja podróż do Danii, gdzie skosztowałem polędwiczki przygotowanej w sposób, który zapamiętam na długo.

Duńskie polędwiczki.Duńskie polędwiczki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Podczas mojej ostatniej podróży do Kopenhagi miałem okazję spróbować polędwiczek, które absolutnie mnie zachwyciły. To jedno z tych dań, które pozostają w pamięci na długo – idealnie przygotowane mięso, soczyste w środku i doskonale zharmonizowane z kremowym sosem pieczarkowo-śmietanowym. W Danii wieprzowina to jedno z kluczowych mięs, a tamtejsi kucharze mają wyjątkowy talent do wydobywania z niej pełni smaku. To właśnie w Kopenhadze odkryłem, jak można przygotować polędwiczki w sposób perfekcyjny – i dzisiaj podzielę się z wami tym niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na stole postaw pyszną przekąskę. W cieście schował się mały psikus

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Polędwiczka wieprzowa to mięso pochodzące z najbardziej szlachetnej części tuszy. Jest delikatna, soczysta i ma mało tłuszczu. Dzięki temu jest łatwa w przygotowaniu i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Jednak jej delikatność wymaga odpowiedniego traktowania, aby nie wysuszyć mięsa podczas przyrządzania.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg),
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od oczyszczenia polędwiczek – usuń błony i tłuszcz. Następnie pokrój mięso na plastry o grubości około 3-4 cm. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie obsmaż polędwiczki na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Pamiętaj, aby nie smażyć ich zbyt długo – mięso ma pozostać soczyste w środku. Po obsmażeniu odłóż je na bok.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, a po kilku minutach dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż pieczarki zmiękną i odparują nadmiar wody.
  4. Dodaj sos sojowy oraz śmietankę. Dopraw całość pieprzem, solą, a także ewentualnie tymiankiem. Mieszaj, aż sos nabierze kremowej konsystencji.
  5. Do sosu włóż wcześniej obsmażone polędwiczki i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Pamiętaj, aby nie gotować mięsa zbyt długo – ma pozostać soczyste.

Polędwiczki podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. Doskonałym dodatkiem będą także gotowane warzywa, takie jak brokuły, marchewki czy fasolka szparagowa. Całość możesz udekorować świeżą natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem