Na wycieczce w Kopenhadze zamówiłem polędwiczki. Nigdy nie jadłem lepszych

Polędwiczka wieprzowa to królowa mięs. Jej delikatność i soczystość sprawiają, że jest wymarzonym składnikiem wielu wykwintnych dań. A jeśli dodamy do tego odpowiednie przyprawy i sos, otrzymamy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Inspiracją do tego przepisu była moja podróż do Danii, gdzie skosztowałem polędwiczki przygotowanej w sposób, który zapamiętam na długo.

Duńskie polędwiczki.Duńskie polędwiczki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Podczas mojej ostatniej podróży do Kopenhagi miałem okazję spróbować polędwiczek, które absolutnie mnie zachwyciły. To jedno z tych dań, które pozostają w pamięci na długo – idealnie przygotowane mięso, soczyste w środku i doskonale zharmonizowane z kremowym sosem pieczarkowo-śmietanowym. W Danii wieprzowina to jedno z kluczowych mięs, a tamtejsi kucharze mają wyjątkowy talent do wydobywania z niej pełni smaku. To właśnie w Kopenhadze odkryłem, jak można przygotować polędwiczki w sposób perfekcyjny – i dzisiaj podzielę się z wami tym niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na stole postaw pyszną przekąskę. W cieście schował się mały psikus

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Polędwiczka wieprzowa to mięso pochodzące z najbardziej szlachetnej części tuszy. Jest delikatna, soczysta i ma mało tłuszczu. Dzięki temu jest łatwa w przygotowaniu i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Jednak jej delikatność wymaga odpowiedniego traktowania, aby nie wysuszyć mięsa podczas przyrządzania.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg),
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od oczyszczenia polędwiczek – usuń błony i tłuszcz. Następnie pokrój mięso na plastry o grubości około 3-4 cm. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie obsmaż polędwiczki na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Pamiętaj, aby nie smażyć ich zbyt długo – mięso ma pozostać soczyste w środku. Po obsmażeniu odłóż je na bok.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, a po kilku minutach dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż pieczarki zmiękną i odparują nadmiar wody.
  4. Dodaj sos sojowy oraz śmietankę. Dopraw całość pieprzem, solą, a także ewentualnie tymiankiem. Mieszaj, aż sos nabierze kremowej konsystencji.
  5. Do sosu włóż wcześniej obsmażone polędwiczki i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Pamiętaj, aby nie gotować mięsa zbyt długo – ma pozostać soczyste.

Polędwiczki podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. Doskonałym dodatkiem będą także gotowane warzywa, takie jak brokuły, marchewki czy fasolka szparagowa. Całość możesz udekorować świeżą natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak