Uliczny przysmak zachwycił Makłowicza. Na Sycylii rarytas, Polacy pakują do psich konserw

Nie da się poznać w pełni lokalnej kuchni bez wizyty na straganach ze street foodem. Chociaż Sycylia kojarzy się przede wszystkim z pistacjami i cannolo, to znaleźć tam można również mniej popularne przekąski. Kontrowersyjny przysmak prosto z budki zachwycił również Roberta Makłowicza.

Robert Makłowicz zachwycił się tym przysmakiemRobert Makłowicz zachwycił się tym przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Podczas jednej ze swoich kulinarnych podróży znany smakosz i krytyk Robert Makłowicz odwiedził Palermo, najważniejsze miasto na Sycylii. Chociaż kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronami i pizzą, to skrywa w sobie o wiele, wiele więcej rozmaitych i nieoczywistych rarytasów. W Polsce wiele osób skrzywi się na samą myśl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Włoskie dania kuchni ulicznej

Włoskie uliczne jedzenie to taki mały paradoks. Z jednej strony proste, tłuste i często uważane za mniej zdrowe, z drugiej – uwielbiane przez tłumy i serwowane nawet na najbardziej wyrafinowanych imprezach. Jego sekret tkwi w prostocie, autentyczności i obfitości. Skromne składniki, takie jak mięso, podroby i chleb, tworzą potrawy o intensywnym smaku.

Bułka ze śledzioną to sycylijski przysmak
Bułka ze śledzioną to sycylijski przysmak © Pyszności

Robert Makłowicz odkrywanie smaków sycylijskiej kuchni rozpoczął od Monreale. To właśnie tam spróbować można lokalnych specjałów, takich jak bułka ze śledzioną, wino oraz placuszki z ciecierzycy i krokiety ziemniaczane. To właśnie ten pierwszy przysmak przykuł uwagę Makłowicza. Brzmieć może dość kontrowersyjnie, ale smak zachwycił znanego prezentera.

W Polsce trafia do mielonki

Pane con la milza, czyli po polsku "chleb ze śledzioną", to kultowe danie ulicy z Palermo, które z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. To kanapka, której głównym składnikiem jest cielęca śledziona! Oprócz niej znajdziemy tu często również płuca, które wraz ze śledzioną są najpierw gotowane, a następnie smażone na smalcu. Całość podawana jest w miękkiej bułce posypanej sezamem.

Śledziona pakowana jest do świeżej bułki
Śledziona pakowana jest do świeżej bułki © Pyszności

Brzmi kontrowersyjnie, ale podroby w polskiej kuchni znane są przecież od lat. Odeszły nieco w zapomnienie, ale dawniej serwowano je nawet w eleganckich restauracjach. Robert Makłowicz nie szczędził zachwytów nad tym przysmakiem, podkreślając, że w Polsce śledziona niepotrzebnie trafia jedynie do karmy dla psów. Niepozorna kanapka sprzedawana na ulicy skrywała w sobie mnóstwo smaku. Zdecydowanie warto dać jej szansę a może i zaprosić przy tym podroby z powrotem do polskiej kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości