Uliczny przysmak zachwycił Makłowicza. Na Sycylii rarytas, Polacy pakują do psich konserw

Nie da się poznać w pełni lokalnej kuchni bez wizyty na straganach ze street foodem. Chociaż Sycylia kojarzy się przede wszystkim z pistacjami i cannolo, to znaleźć tam można również mniej popularne przekąski. Kontrowersyjny przysmak prosto z budki zachwycił również Roberta Makłowicza.

Robert Makłowicz zachwycił się tym przysmakiemRobert Makłowicz zachwycił się tym przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Podczas jednej ze swoich kulinarnych podróży znany smakosz i krytyk Robert Makłowicz odwiedził Palermo, najważniejsze miasto na Sycylii. Chociaż kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronami i pizzą, to skrywa w sobie o wiele, wiele więcej rozmaitych i nieoczywistych rarytasów. W Polsce wiele osób skrzywi się na samą myśl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Włoskie dania kuchni ulicznej

Włoskie uliczne jedzenie to taki mały paradoks. Z jednej strony proste, tłuste i często uważane za mniej zdrowe, z drugiej – uwielbiane przez tłumy i serwowane nawet na najbardziej wyrafinowanych imprezach. Jego sekret tkwi w prostocie, autentyczności i obfitości. Skromne składniki, takie jak mięso, podroby i chleb, tworzą potrawy o intensywnym smaku.

Bułka ze śledzioną to sycylijski przysmak
Bułka ze śledzioną to sycylijski przysmak © Pyszności

Robert Makłowicz odkrywanie smaków sycylijskiej kuchni rozpoczął od Monreale. To właśnie tam spróbować można lokalnych specjałów, takich jak bułka ze śledzioną, wino oraz placuszki z ciecierzycy i krokiety ziemniaczane. To właśnie ten pierwszy przysmak przykuł uwagę Makłowicza. Brzmieć może dość kontrowersyjnie, ale smak zachwycił znanego prezentera.

W Polsce trafia do mielonki

Pane con la milza, czyli po polsku "chleb ze śledzioną", to kultowe danie ulicy z Palermo, które z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. To kanapka, której głównym składnikiem jest cielęca śledziona! Oprócz niej znajdziemy tu często również płuca, które wraz ze śledzioną są najpierw gotowane, a następnie smażone na smalcu. Całość podawana jest w miękkiej bułce posypanej sezamem.

Śledziona pakowana jest do świeżej bułki
Śledziona pakowana jest do świeżej bułki © Pyszności

Brzmi kontrowersyjnie, ale podroby w polskiej kuchni znane są przecież od lat. Odeszły nieco w zapomnienie, ale dawniej serwowano je nawet w eleganckich restauracjach. Robert Makłowicz nie szczędził zachwytów nad tym przysmakiem, podkreślając, że w Polsce śledziona niepotrzebnie trafia jedynie do karmy dla psów. Niepozorna kanapka sprzedawana na ulicy skrywała w sobie mnóstwo smaku. Zdecydowanie warto dać jej szansę a może i zaprosić przy tym podroby z powrotem do polskiej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm