Robert Makłowicz wytyka Polakom karygodny błąd. Źle gotują parówki

To może wywrócić do góry nogami poranną rutynę wielu osób. Parówki bowiem, częsty śniadaniowy wybór, nie powinny być przyrządzane w sposób praktykowany przez większość, czyli poprzez gotowanie, a należy je jedynie podgrzać. Temat ten podjął Robert Makłowicz.

Robert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno się przyrządzać parówki Robert Makłowicz wyjaśnił, jak powinno się przyrządzać parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot) | Pyszności

Chociaż przygotowanie parówek na śniadanie czy do hot-doga wydaje się łatwe, rzeczywistość pokazuje coś innego. W jednym z odcinków na kanale YouTube Roberta Makłowicza kucharz odpowiadał na pytania internautów. Jedno z nich dotyczyło gotowania parówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Jak przygotować parówki?

Przygotowanie parówek wydawało się dotychczas zadaniem podobnym do zagotowania wody na herbatę - nikogo nie trzeba uczyć, każdy wie, jak sobie z tym poradzić. Okazuje się jednak, że nawet tak prosta czynność wymaga znajomości swego rodzaju instrukcji obsługi. Bo samo gotowanie parówek nie jest poprawną metodą ich przyrządzania.

Tematem tym zajął się Robert Makłowicz. W jednym z filmików na swoim kanale na YouTubie wytłumaczył, że parówek nie powinno się gotować. Poprawna metoda to zagotowanie wody, wyłączenie palnika, a następnie wrzucenie parówek do gorącej wody. Po podgrzaniu wyjmujemy je i podajemy z wybranymi dodatkami.

Jak przyrządzić parówki?
Jak przyrządzić parówki? © Canva | oksanashufrych

Dlaczego nie powinno się gotować parówek?

Niezależnie od zawartości mięsa w parówkach ich gotowanie może prowadzić do pękania, ponadto woda wypłukuje smak z parówek. Warto przypomnieć też, że parówki to produkt gotowy do spożycia. Nie ma więc potrzeby gotowania ich, a wystarczy je jedynie podgrzać.

Przemawia za tym jeszcze inna kwestia. Parówki mogą posiadać w swoim składzie sole peklujące, w tym azotyny i azotany. W przypadku intensywnej obróbki termicznej związki te mogą przekształcić się w toksyczne nitrozaminy, które odpowiedzialne są m.in. za podwyższanie ryzyka zachorowania na raka.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości