Na zimę robię kilka słoiczków tych malin. W chłodne dni herbata smakuje z nimi wybornie
Maliny w słodkim syropie to dodatek do deseru, który zna każdy, kto wychował się w PRL-u. Doskonale pasują do budyniu i grysiku. Możesz podać je do ryżu na mleku i racuchów z jabłkami. W bardziej współczesnych przepisach sprawdzą się jako dodatek do pankejków, gofrów albo nocnej owsianki.
Maliny to kwaśne owoce, więc do przygotowania z nich dżemu lub konfitury niezbędny jest dodatek cukru. Hitem z PRL-u są maliny w słodkim syropie, które ozdabiały niejeden kremowy deser – domowy budyń lub grysik z kaszy manny. W podstawowej wersji są bardzo proste do przygotowania, a jeśli masz ochotę na urozmaicenie, możesz wrzucić do słoika laskę wanilii, korę cynamonu lub kilka listków świeżej mięty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania
Domowe przetwory z malin
Obok malin w słodkim syropie, możesz przygotować także dżem, galaretkę, sok lub nalewkę malinową. Dla zachowania ładnego koloru owoców warto dodać do przetworów trochę soku z cytryny, inaczej lekko ściemnieją. Sok malinowy świetnie komponuje się z herbatą i dzięki dużej dawce witaminy C wspiera odporność organizmu w okresie jesienno-zimowym. Dżem z malin sprawdzi się zarówno do deserów, jak i do domowego pasztetu.
Przepis na maliny w słodkim syropie
Postaraj się, aby maliny w słoiku pozostały w całości. Nie ugniataj ich łyżką ani widelcem, tylko zalej gorącym syropem.
Składniki:
- 0,5 kg malin,
- 2/3 szklanki cukru,
- 170 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Maliny delikatnie przepłucz w zimnej wodzie, uważając, żeby nie uszkodzić owoców.
- W garnku zagotuj syrop cukrowy, wymieszaj, aby nie było wyczuwalnych drobinek cukru.
- Maliny powkładaj do czystych, wyparzonych słoików i zalej gorącym syropem.
- Zakręć mocno, a następnie pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą przez 15 minut.