Na zimę robię kilka słoiczków tych malin. W chłodne dni herbata smakuje z nimi wybornie

Maliny w słodkim syropie to dodatek do deseru, który zna każdy, kto wychował się w PRL-u. Doskonale pasują do budyniu i grysiku. Możesz podać je do ryżu na mleku i racuchów z jabłkami. W bardziej współczesnych przepisach sprawdzą się jako dodatek do pankejków, gofrów albo nocnej owsianki.

Maliny w słodkim syropieMaliny w słodkim syropie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Maliny to kwaśne owoce, więc do przygotowania z nich dżemu lub konfitury niezbędny jest dodatek cukru. Hitem z PRL-u są maliny w słodkim syropie, które ozdabiały niejeden kremowy deser – domowy budyń lub grysik z kaszy manny. W podstawowej wersji są bardzo proste do przygotowania, a jeśli masz ochotę na urozmaicenie, możesz wrzucić do słoika laskę wanilii, korę cynamonu lub kilka listków świeżej mięty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Domowe przetwory z malin

Obok malin w słodkim syropie, możesz przygotować także dżem, galaretkę, sok lub nalewkę malinową. Dla zachowania ładnego koloru owoców warto dodać do przetworów trochę soku z cytryny, inaczej lekko ściemnieją. Sok malinowy świetnie komponuje się z herbatą i dzięki dużej dawce witaminy C wspiera odporność organizmu w okresie jesienno-zimowym. Dżem z malin sprawdzi się zarówno do deserów, jak i do domowego pasztetu.

Przepis na maliny w słodkim syropie

Postaraj się, aby maliny w słoiku pozostały w całości. Nie ugniataj ich łyżką ani widelcem, tylko zalej gorącym syropem.

Składniki:

  • 0,5 kg malin,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 170 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny delikatnie przepłucz w zimnej wodzie, uważając, żeby nie uszkodzić owoców.
  2. W garnku zagotuj syrop cukrowy, wymieszaj, aby nie było wyczuwalnych drobinek cukru.
  3. Maliny powkładaj do czystych, wyparzonych słoików i zalej gorącym syropem.
  4. Zakręć mocno, a następnie pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą przez 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥