PrzepisNajczęściej lądują na grillu, duszone są jeszcze lepsze. Będziesz obgryzać mięso aż do kości

Najczęściej lądują na grillu, duszone są jeszcze lepsze. Będziesz obgryzać mięso aż do kości

Duszone żeberka rozpływają się w ustach - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Duszone żeberka rozpływają się w ustach - Pyszności; Fot. Adobe Stock
03.08.2023 12:29

Duszone żeberka to genialne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Miękkie i odchodzące od kości mięso podane w sosie własnym w towarzystwie ziemniaków i surówki to proste danie, którym zachwycisz domowników. Mięso i sos przygotujesz w jednym garnku, zapomnij więc o czasochłonnych przepisach, które wymagają produkowania kolejnych brudnych naczyń. 

Duszone żeberka w sosie własnym z dodatkiem włoszczyzny smakują obłędnie. Idealnie miękkie i odchodzące od kości mięso podbije podniebienia domowników. Na wszelki wypadek zrób więcej, bo specjał może szybko zniknąć z talerzy. Do tego wystarczy, że podasz proste sprawdzone dodatki, jak ziemniaki z wody z koperkiem i surówkę np. z kapusty pekińskiej.

Idealnie miękkie duszone żeberka w sosie własnym. Przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 mały seler korzeniowy,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przygotowanie: 

  1. Żeberka pokrój na małe kawałki z jedną kostką i dopraw je solą i pieprzem.
  2. W misce wymieszaj mąkę z mieloną papryką i obtocz żeberka w tej mieszance.
  3. Olej rozgrzej w dużym, szerokim garnku. Na gorącym tłuszczu podsmaż mięso tak, by ładnie się zarumieniło.
  4. Następnie obsmażone żeberka wyjmij na talerz, a do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Warzywa smaż przez kilka minut, po tym czasie dodaj pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera.
  5. Wymieszaj wszystko, dodaj żeberka, sos sojowy i gorącą wodę - tyle, by przykryła składniki.
  6. Przykryj całość i gotuj przez ok. 1,5 do 2 godzin, aż duszone żeberka będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości.
Duszone żeberka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Pixabay
Duszone żeberka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Pixabay

Żeberka na obiad. Paski czy trójkąty - które wybrać?

W sklepach najczęściej spotkamy żeberka paski i trójkąty. Te drugie są mięsiste i delikatne (zdarzają się też i takie poprzerastane tłuszczem). Żeberka trójkąty najlepiej nadają się do zup i gulaszy oraz wywarów, można je piec czy smażyć. Natomiast żeberka paski mają mniej mięsa, są jednak dłuższe i bardziej płaskie, przez co łatwiej uzyskać równy stopień wysmażenia/upieczenia produktu.

Żeberka paski świetnie sprawdzą się na ruszcie, doskonale odnajdą się w towarzystwie sosów. Lepiej niż żeberka trójkąty znoszą pieczenie, smażenie czy duszenie. Pamiętaj, by żeberka kupować na wagę z lady (by móc ocenić świeżość i jakość mięsa). Unikaj żeberek, które mają połamane lub zmiażdżone kości, są zakrwawione lub mają krwiste plamy. Uważaj też na oślizgły nalot oraz wilgotne lub mokre mięso. Jeśli żeberka mają tłuszcz o barwie żółtej i kwaśny zapach, toznaczy, że są zepsute. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także