Najczęstszy błąd przy stole. Nieświadomie popełnia go większość Polaków

Bon-ton, savoir-vivre czy może zwykła ogłada — niezależnie od tego, jak nazywasz jedzeniowe normy grzecznościowe, to samo ich istnienie sprawia, że jedząc na mieście, na pewno nie chcesz narazić się na śmieszność. Nieodpowiednie zachowanie przy stole jest jednak łatwe do uniknięcia. Ułatwimy ci to: przygotowaliśmy listę najczęściej popełnianych przy stole błędów. Niektóre z nich są wręcz nagminne.

ObrazekZachowanie przy stole - Pyszności; foto: Canva

"Łokcie ze stołu!" - ta stanowcza uwaga, którą jako dzieci wielokrotnie słyszeliśmy z ust rodziców, dalej odbija się echem w naszej pamięci. Niechętnie musimy przyznać, że choć wtedy irytowała nas jak mało co, to przyniosła dobry rezultat, i zasadę o nietrzymaniu łokci na stole stosujemy do dziś dzień. Niestety, reguł jedzeniowego savoir-vivre jest wiele, a ich mnogość może sprawić, że co jakiś czas któraś zostanie złamana.

Obrazek
Odpowiednie zachowanie przy stole świadczy o naszych manierach - Pyszności; foto: Canva

Żeby tego uniknąć, warto zapamiętać poniższy spis błędów, dzięki któremu twoje zachowanie przy stole zawsze będzie odpowiednie. Być może pomyślisz sobie, że to zakrawa na przesadę, ale czyż przyszłość nie jest jedną, wielką zagadką? Kto wie, być może na jutro planujesz skromny obiad z rodziną, a już za tydzień czy dwa będziesz gościł u prezydenta? A jeśli ten przykład ci nie odpowiada, to ostatnio dużo się mówi o jedzeniowych zwyczajach króla Karola...

8 błędów popełnianych przy stole

  1. Łokcie na stole. To zestawienie należy rozpocząć od wspomnianej już klasyki. Jedynymi częściami rąk, które mogą znajdować się na blacie podczas jedzenia, to dłonie i nadgarstki. Łokcie zabierają miejsce innym siedzącym przy stole; mówi się też, że taka postawa wyraża niegrzeczne znudzenie.
  2. Pochylanie się nad talerzem. W kulturze zachodniej jest to uznane za zachowanie skrajnie nieeleganckie. Ta postawa jest jednak dozwolona na dalekim wschodzie.
  3. Trzymanie kieliszka. Pijąc wino, należy pamiętać o tym, żeby kieliszek trzymać za nóżkę, a nie za kielich. Ta sama zasada dotyczy koniaku, co może zadziwić fanów tego napoju.
  4. Serwetka w złym miejscu. Wiele osób nie wie do końca, jak postąpić z serwetką. Otóż należy ją położyć sobie na kolanach, a nie pod szyją. Jeśli odchodzisz na chwilę od stolika, serwetkę połóż na krześle, natomiast po skończonym posiłku — obok talerza. Według polskich znawców savoir-vivre powinna się wtedy znaleźć po prawej stronie talerza, według francuskich — po lewej. Tak czy inaczej: nie na talerzu!
  5. Jedzenie z otwartą buzią. W tym błędzie nie chodzi tylko o to, że kawałki jedzenia mogą, mówiąc wprost, wylecieć nam z buzi. To też kwestia estetyki pozostałych jedzących, którzy mogą nie życzyć sobie oglądać zmielonego kotleta na naszym języku.
  6. Brudzenie szklanek. Żadna zasada dobrego zachowania przy stole nie zabrania nam napić się w trakcie posiłku wody. Zanim jednak to zrobisz, wytrzyj serwetką usta, inaczej możesz pozostawić na szklance nieapetyczne ślady.
  7. Sztućce w buzi. Popularnym błędem jest oblizywanie małej łyżeczki do kawy. Nie jest to sztuciec, którego przeznaczeniem jest wylądowanie w naszych buziach. To samo dotyczy noża.
  8. Rzeczy na stole. Nie tylko kładzenie łokci na stole uchodzi za nietakt. Polacy tymczasem nagminnie kładą obok talerza portfele, telefony, a nawet torebki. To bardzo zły zwyczaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej