Najdroższy croissant w Polsce. Cena pączków od Magdy Gessler to przy nim pikuś

Najdroższy croissant w Polsce to rarytas, na który nie każdy będzie mógł sobie pozwolić. Za słodki wypiek z kremem zapłacisz spora sumkę. Co na ten temat myślą internauci? Ich zadania są podzielone. Zobaczcie sami.

Najdroższy croissant w Polsce- Pyszności/ źródło @kulinarnie_niepowazni, InstagramNajdroższy croissant w Polsce- Pyszności/ źródło @kulinarnie_niepowazni, Instagram
Ewa

Najdroższy croissant w Polsce

Nie da się ukryć, że ceny w sklepach są coraz wyższe. Co więcej, niedawno pisaliśmy o podwyżce cen pączków w restauracjach spod szyldu Magdy Gessler.O kazuje się jednak, że pączek za 16 zł to pikuś przy tym, co można znaleźć w innych cukierniach.

Francuska kuchnia może pochwalić się najlepszymi i najbardziej wyrafinowanymi słodkościami na świecie. Zdecydowanie dominują croissanty, czyli pyszne rogaliki z maślanego, francuskiego ciasta. W Polsce z łatwością dostaniesz je w supermarketach, jeśli jednak chcesz postawić na jakość, to warto odwiedzić dobrą cukiernię. Wariacji na temat francuskiego wypieku jest mnóstwo. Jedna z nich, crox wheel (croissant w kształcie koła) pojawiła się w znanej warszawskiej cukierni "Ciastko z dziurką". Twórcy bloga "Kulinarnie Niepoważni" postanowili przetestować słodką nowość.

W ofercie znajdziemy dwa smaki - malina z pistacją oraz masło orzechowe przełamane czarną porzeczką. Za jedną sztukę crox wheel trzeba zapłacić niemałą kwotę, bo prawie 35 zł. Czy warto?

Smakują obłędnie. Są ogromne i wypchane kremem, a kosztują 35 zł. Dużo? Tak, ale naprawdę warto

- tłumaczy na nagraniu Aneta z bloga "Kulinarnie Niepoważni"

Najdroższy croissant w Polsce- Pyszności/ źródło: Favcebook "Ciastko z dziurką"

Internauci są podzieleni

Pod materiałem szybko pojawiły się liczne komentarze. Co więcej, internauci podzielili się na dwa obozy: jedni uważają tak wysoką cenę za niedopuszczalną i kuriozalną. Z kolei inni stanowczo bronią i tłumaczą tę kwotę. Produkty wykorzystane do produkcji crox wheel są wysokiej jakości, a samo prowadzenie działalności (szczególnie w czasach ogromnego kryzysu) kosztuje naprawdę sporo.

Nie rozumiem ludzi których przeraża ta cena. Chyba nigdy nie mieliście do czynienia z wypiekami, i to jeszcze tak czasochłonnymi. W skład wchodzą jeszcze składniki i utrzymanie lokalu. Piekę torty i ta cena wcale mnie nie dziwi. Do niektórych chyba nie dociera, że cukiernie też dotknęła inflacja

- napisała jedna z internautek

35 zł to jednak wysoka cena, za którą można kupić zdecydowanie więcej niż jedno ciastko na osobę. Co więcej, internauci piszą, że podobne wypieki w Paryżu to koszt 4-6 euro, a cena w polskiej cukierni jest zdecydowanie przesadzona.

Za 35 zł to się powinno móc zjeść obiad, a nie ciastko

Spróbowałbyś deseru w takiej cenie czy uważasz, że jest to gruba przesada?

Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀