Najgorszy błąd przy przechowywaniu pieczarek. Dlatego szybko ciemnieją i stają się śliskie

Pieczarki są popularnym składnikiem wielu różnych potraw. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do pizzy, makaronów, dań mięsnych i sosów. Grillowane, smażone, z piekarnika – to nieodłączny element angielskiego śniadania. Przypomnij sobie rozczarowanie w chwili, gdy okazuje się, że pieczarki pozostawione w lodówce nie nadają się do jedzenia.

Nieświeże pieczarkiNieświeże pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej pieczarki sprzedawane są w plastikowych opakowaniach, owinięte streczem po 250 lub 500 g. Jednak często okazuje się, że nie jesteś w stanie wykorzystać ich wszystkich na jedno danie. Odwijasz folię, bierzesz kilka sztuk, a resztę odkładasz do lodówki. Podpowiadamy, co zrobić, aby przetrwały dłużej niż 2-3 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Jak długo możesz trzymać pieczarki w lodówce?

W zamkniętym opakowaniu białe pieczarki mogą być przechowywane w temperaturze poniżej 2 stopni Celsjusza przez maksymalnie 4 dni. Brązowe pieczarki przetrwają chwilę dłużej – do 6 dni. Jest jednak kilka warunków.

Warzywa nie mogą być mokre. Pod żadnym pozorem nie myj pieczarek, których nie zużyjesz od razu. Niestety wiele osób tak robi i to duży błąd. Najlepiej przełóż je do szklanego pojemnika z pokrywką. Pod pokrywką połóż listek ręcznika papierowego, który pochłonie ewentualną wilgoć, zapobiegając powstawaniu pleśni. Do przechowywania pieczarek sprawdzi się także papierowa torba.

Pojemnik lub papierową torebkę z pieczarkami przechowuj w lodówce w dolnej szufladzie, gdzie jest sucho i gdzie jest najniższa temperatura.

Czy pieczarki można zamrażać?

Skutecznym sposobem na przedłużenie trwałości pieczarek jest umieszczenie ich w zamrażalniku. Jak to zrobić, aby zachowały ładny wygląd i jak najwięcej substancji odżywczych? Z pomocą przychodzi blanszowanie, czyli krótka obróbka termiczna. Dzięki niej warzywa zachowują ładny, naturalny kolor i nie tracą przy tym cennych witamin i minerałów.

Przed blanszowaniem dokładnie umyj pieczarki. Następnie wrzuć je do wrzącej wody. Po 2 minutach wyjmij i przelej zimną wodą. Pokrój je na plasterki, aby zajmowały mniej miejsca, chyba że zależy ci na tym, aby były w całości. Dodatkowo możesz skropić je sokiem z cytryny. 

W jaki sposób najlepiej jest mrozić pieczarki?

Przed włożeniem do zamrażarki warzywa muszą być suche. Sięgnij po ręcznik papierowy i zbierz nadmiar wody. Tak przygotowane pieczarki rozłóż na tacy i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przełóż je do hermetycznego pojemnika lub woreczka strunowego, przeznaczonego do przechowywania żywności w niskich temperaturach.

Pieczarki możesz przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 6 miesięcy. 

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇