Najgorszy błąd przy przechowywaniu pieczarek. Dlatego szybko ciemnieją i stają się śliskie

Pieczarki są popularnym składnikiem wielu różnych potraw. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do pizzy, makaronów, dań mięsnych i sosów. Grillowane, smażone, z piekarnika – to nieodłączny element angielskiego śniadania. Przypomnij sobie rozczarowanie w chwili, gdy okazuje się, że pieczarki pozostawione w lodówce nie nadają się do jedzenia.

Nieświeże pieczarkiNieświeże pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej pieczarki sprzedawane są w plastikowych opakowaniach, owinięte streczem po 250 lub 500 g. Jednak często okazuje się, że nie jesteś w stanie wykorzystać ich wszystkich na jedno danie. Odwijasz folię, bierzesz kilka sztuk, a resztę odkładasz do lodówki. Podpowiadamy, co zrobić, aby przetrwały dłużej niż 2-3 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Jak długo możesz trzymać pieczarki w lodówce?

W zamkniętym opakowaniu białe pieczarki mogą być przechowywane w temperaturze poniżej 2 stopni Celsjusza przez maksymalnie 4 dni. Brązowe pieczarki przetrwają chwilę dłużej – do 6 dni. Jest jednak kilka warunków.

Warzywa nie mogą być mokre. Pod żadnym pozorem nie myj pieczarek, których nie zużyjesz od razu. Niestety wiele osób tak robi i to duży błąd. Najlepiej przełóż je do szklanego pojemnika z pokrywką. Pod pokrywką połóż listek ręcznika papierowego, który pochłonie ewentualną wilgoć, zapobiegając powstawaniu pleśni. Do przechowywania pieczarek sprawdzi się także papierowa torba.

Pojemnik lub papierową torebkę z pieczarkami przechowuj w lodówce w dolnej szufladzie, gdzie jest sucho i gdzie jest najniższa temperatura.

Czy pieczarki można zamrażać?

Skutecznym sposobem na przedłużenie trwałości pieczarek jest umieszczenie ich w zamrażalniku. Jak to zrobić, aby zachowały ładny wygląd i jak najwięcej substancji odżywczych? Z pomocą przychodzi blanszowanie, czyli krótka obróbka termiczna. Dzięki niej warzywa zachowują ładny, naturalny kolor i nie tracą przy tym cennych witamin i minerałów.

Przed blanszowaniem dokładnie umyj pieczarki. Następnie wrzuć je do wrzącej wody. Po 2 minutach wyjmij i przelej zimną wodą. Pokrój je na plasterki, aby zajmowały mniej miejsca, chyba że zależy ci na tym, aby były w całości. Dodatkowo możesz skropić je sokiem z cytryny. 

W jaki sposób najlepiej jest mrozić pieczarki?

Przed włożeniem do zamrażarki warzywa muszą być suche. Sięgnij po ręcznik papierowy i zbierz nadmiar wody. Tak przygotowane pieczarki rozłóż na tacy i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przełóż je do hermetycznego pojemnika lub woreczka strunowego, przeznaczonego do przechowywania żywności w niskich temperaturach.

Pieczarki możesz przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 6 miesięcy. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej