Najgorszy dodatek do herbaty. Niestety większość Polaków pije tylko taką

Gorąca herbata w jesienny wieczór to coś, na co czekamy przez cały dzień. Na dworze jest coraz zimniej, więc często sięgamy po rozgrzewający napój. Zazwyczaj dodajemy do niego miód, cytrynę, cukier lub syrop. Niektóre z nich nie są jednak zbyt dobre. Mogą nawet wywołać niepożądane reakcje.

HerbataHerbata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zanim zaczęto parzyć herbatę, jej liście żuto, tak samo jak tytoń. Napój powstał przez przypadek. Według legendy zaparzył ją chiński cesarz. Liście po prostu wpadły mu do wrzątku, a smak wody całkowicie przypadł władcy do gustu. Od tego wydarzenia minęło wiele tysięcy lat, a herbata świeci tryumfy w niemalże wszystkich regionach świata. Picie jej pomaga rozgrzać organizm i przynosi wiele innych korzyści.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Dlaczego warto pić herbatę?

Picie tego napoju ma mnóstwo zalet. Lista jest dość długa. Herbata:

  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • pomaga spalić nadmiar tłuszczu w organizmie,
  • reguluje gospodarkę energetyczną,
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • wspiera naczynia krwionośne i chroni przed miażdżycą,
  • łagodzi mdłości i inne problemy gastryczne,
  • pobudza,
  • zmniejsza zmęczenie.

Te zasady dotyczą zwykłej herbaty bez żadnych dodatków. Większość z nas woli, jak napój jest chociaż trochę urozmaicony. Dlatego też dodajemy do niego słodziki, cytrynę, syropy, mleko lub cukier. Okazuje się, że nie jest to zbyt dobry pomysł.

Herbata z tymi dodatkami jest niezdrowa

Cukier i słodziki

Słodka herbata z cukrem lub innym słodkim dodatkiem jest najgorsza. Dostarczamy sobie pustych kalorii, a sacharoza uzależnia i mamy ochotę na więcej i więcej. Często jeszcze zagryzamy ciasteczko lub drożdżówkę. Kilka miesięcy takich turnusów i przestajemy mieścić się w ubrania. Możemy też nabawić się nadciśnienia i miażdżycy, nie wspominając o innych problemach z układem krwionośnym.

Cytryna

Chociaż woda z cytryną to cudowny i prozdrowotny napój, tak herbata z tym owocem nie jest zbyt dobrym pomysłem. W liściach herbaty znajduje się glin, którego normalnie nasz organizm nie przyswaja. Jeśli dodamy cytrynę powstaje szkodliwy cytrynian glinu, który dostaje się do naszego organizmu. Jeśli chcemy koniecznie wlać sok z cytrusa lub wrzucić jego kawałek musimy pamiętać o kilku aspektach. Trzeba:

  • wystudzić napar do 45 stopni Celsjusza,
  • usunąć torebkę i liście,
  • sięgać po herbaty liściaste, które mają w sobie mniej glinu.
Cytryna to jeden z najgorszych dodatków do herbaty
Cytryna to jeden z najgorszych dodatków do herbaty © pexels

Mleko

Są wśród nas fani bawarki, chociaż najbardziej popularna jest ona w Niemczech i Wielkiej Brytanii. Mleko w herbacie to zły pomysł i to nie tylko ze względu na nietolerancję laktozy. Ten składnik zwiększa po prostu kaloryczność herbatki i zmniejsza jej właściwości oksydacyjne.

Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel