Najlepsza ryba, a w Polsce mało znana. Brak jej ości, ma za to dużo białka i kwasów omega 3 

Ryby nie ograniczają się tylko do dorsza w panierce i łososia na parze. Ten gatunek śmiało może rywalizować z popularniejszym gatunkami, kusząc właściwościami odżywczymi i brakiem ości. Zdecydowanie warto dać mu szansę nie tylko wtedy, gdy w rybnym zabraknie innych filetów.

Brama to pyszna ryba na obiadBrama to pyszna ryba na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po ryby sięgamy zdecydowanie za rzadko. Warto zaprosić je na talerze o wiele częściej niż tylko od święta, bo to znakomite źródło dobrze przyswajalnego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nie bez powodu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wśród niezauważanych przez nas gatunków jest brama, słonowodna ryba żyjąca w Pacyfiku, Atlantyku, Oceanie Spokojnym i Morzu Śródziemnym. Jej delikatne mięso pozbawione nieprzyjemnych, dużych ości zachwyci soczystością. Śmiało może rywalizować ze znacznie popularniejszym dorszem, mintajem czy morszczukiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Właściwości zdrowotne bramy

Ryba brama jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawiera kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo te kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na mózg, poprawiając pamięć i koncentrację oraz zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

Brama ma charakterystyczny, owalny kształt
Brama ma charakterystyczny, owalny kształt © Adobe Stock

Brama jest także źródłem witamin A, D i E, które wspierają zdrowie oczu i kości. Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia, co jest kluczowe dla mineralizacji kości i zapobiegania osteoporozie. Ryba ta zawiera również fosfor i magnez, niezbędne dla prawidłowego wzrostu i funkcjonowania kości. Na dodatek w 100 gramach ma zaledwie 92 kcal, dzięki czemu sprawdzi się w diecie osób, które dbają o linię.

Jak przygotować bramę?

Ryba brama nie ma wielu ości, a te, które posiada, są grube i łatwo oddzielają się od mięsa. Jej białe mięso jest delikatne, z lekko słodkim posmakiem. Dzięki temu jedzenie jej jest czystą przyjemnością. Coraz śmielej pojawia się w większych supermarketach i sklepach. Ceny są różne i zależą od tego, czy są to świeże, czy też mrożone filety. Nie odbiegają jednak od innych gatunków.

Bramę można przygotować na wiele sposobów. Jej delikatny smak sprawia, że dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami. Możesz klasycznie obtoczyć filety w mące, bułce tartej lub cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Świetnie smakują również duszone na patelni w towarzystwie warzyw lub zapiekane w papilotach. Brama nadaje się również do grillowania. Warto wcześniej zamarynować ją w ulubionych przyprawach i oleju.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione