Jest w każdym warzywniaku, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, reguluje cholesterol
Poprawia odporność i funkcjonowanie mózgu, chroni przed zawałem serca i udarem mózgu, wspiera rozwój płodu i pomaga w odchudzaniu. To tylko niektóre zalety wynikające z regularnego jedzenia kapusty włoskiej. Jakie właściwości lecznicze ma kapusta i co można z niej przyrządzić?
Kapusta włoska jest nieco zapomnianym warzywem w polskiej kuchni, mimo tego, że ma mnóstwo zalet. Jest tania, łatwo dostępna i niezwykle zdrowa. To nie wszystko. Kolejną zaletą jest jej uniwersalność - można ją bowiem spożywać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w surowej postaci, w gotowanej, duszonej i smażonej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie
Co zawiera kapusta włoska?
To niepozorne z wyglądu warzywo jest właściwie pozbawione tłuszczu - zawiera niewiele kalorii - 100 gramów kapusty dostarcza jedynie 27 kcal. Jest cennym źródłem beta-karotenu i sporej ilości witaminy C. Nie brakuje w niej również innych witamin - m.in. K, A oraz witamin z grupy B, w tym także pożądanego - szczególnie dla przyszłych mam -kwasu foliowego.
Kapusta bogata jest w błonnik oraz szereg składników mineralnych, takich jak potas, magnez, miedź, fosfor, żelazo, sód i wapń. Nie zapominajmy też o innych cennych substancjach, które skrywają w sobie zielone liście – mowa tu m.in. o chlorofilu, luteinie, suloforafanach i wielu innych.
Lecznicze właściwości kapusty
Lepsza odporność
Kapusta włoska jest bardzo zasobna w witaminę C. Witamina C, królowa wśród witamin, inaczej kwas askorbinowy, to związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, a jedną z nich jest wzmocnienie organizmu. Zgodnie z wyliczeniami naukowców, już pół filiżanki drobno posiekanej kapusty włoskiej jest w stanie dostarczyć 40% RDA (dziennego zapotrzebowania) na witaminę C, a także beta-karotenu, który jest drugą ważną substancją dla wspierania układu immunologicznego.
Poprawa pracy mózgu
Kapusta włoska wyróżnia się również właściwościami przeciwzapalnymi, chroniąc organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny, wywołany działaniem szkodliwych wolnych rodników, w bardzo niekorzystny sposób wpływa na komórki. W konsekwencji może to zwiększać ryzyko rozwoju takich chorób, jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.
Działanie antynowotworowe
Kapusta włoska bogata jest w dużą ilość substancji o działaniu przeciwnowotworowym -jest bogata w zasoby luteiny, indoli, chlorofilu, sulforafany i inne - zapobiegające nowotworowi płuc, pęcherza, jelit i prostaty. Oprócz tych substancji, w kapuście znajduje się witamina K, która również wspomaga wątrobę w walce z nowotworami.
Ochrona przed zawałem serca i udarem mózgu
Wyżej wspomniane substancje mają również pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu "złego" cholesterolu. Zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Mocniejsze kości
Spora ilość wapnia i magnezu korzystnie działa na strukturę kości. Z tego powodu również warto włączyć to warzywo do swojej diety - szczególnie w przypadku dzieci, młodzieży oraz kobiet w czasie menopauzy.
Ochrona przed stanami zapalnymi jamy ustnej
Zielone liście kapusty posiadają też witaminy, które mogą wzmocnić ochronę przed infekcjami jamy ustnej. Mowa tu o witaminach A, C i K, które pomagają w uniknięciu chorób dziąseł i próchnicy. Te witaminy w połączeniu z minerałami (wapniem i magnezem) niwelują bakterie obecne w jamie ustnej, przyczyniające się do wielu różnych infekcji.
Wsparcie dla rozwoju płodu
Kapusta włoska jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, który odgrywa ważną rolę w procesie rozwoju, wzrostu i rozmnażania wszystkich komórek. Kwas foliowy uczestniczy też w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i krwiotwórczego. Jego odpowiednia podaż jest niezwykle ważna dla kobiet w ciąży.
Wspomaganie odchudzania
Ze względu na to, że kapusta włoska jest bogata w błonnik, stanowi warzywo doskonale wspierające odchudzanie. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza uczucie łaknienia, a to przekłada się na lepsze efekty w odchudzaniu.
Poprawa urody
Skład kapusty włoskiej ma także znaczenie dla naszej urody. Po pierwsze, składniki tego warzywa zatrzymują proces starzenia się organizmu. Po drugie witamina C, działająca jako naturalny antyoksydant, odżywia i rozjaśnia skórę, wyrównując widoczne na niej przebarwienia.
Co można zrobić z kapusty włoskiej?
Mając świadomość, jak cenny wpływ na nasz organizm ma regularne spożywanie kapusty włoskiej, warto zastanowić się, jak najlepiej włączyć ją do codziennego menu. Posiekana kapusta stanowi doskonały dodatek do sałatek, z powodzeniem można zastąpić nią zieloną sałatę lub szpinak. Wszelkie surówki z kapustą włoską nadają się do obiadów mięsnych czy rybnych. W takiej postaci kapusta jest najzdrowsza, ponieważ jedzona na surowo nie traci swoich składników odżywczych.
Można ją oczywiście również gotować i dusić, dzięki czemu idealnie nadaje się na bigos lub gołąbki. Jest także smakowitym dodatkiem do różnego rodzaju potraw typu stir-fry, szczególnie w połączeniu z czosnkiem lub cebulką.
Źródło: Encyklopedia zdrowego żywienia Dr Barry Fox, wydawnictwo Filar, 2000 rok
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.