Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem
09.08.2024 06:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka z kremową burratą, słodką nektarynką i rukolą to połączenie, które smakuje jak ciepły, letni dzień. Idealnie sprawdzi się na lekki lunch, zdrową przekąskę czy szybką kolację.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych pyszną sałatką, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To smaczna i zdrowa odskocznia od klasycznej gyrosowej czy kultowej greckiej. Kiedy stawiam ją na stole, wszyscy są zachwyceni - jest kolorowa, dzięki czemu cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko.
Sałatka z burratą i nektarynką
Połączenie słodkich, grillowanych nektarynek, kremowej burraty, orzechów i rukoli tworzy wyjątkowe danie. Orzechy pekan dodają sałatce chrupiącej tekstury, dzięki czemu każdy kęs to idealny balans między słodyczą i pikanterią oraz kremowością i chrupkością. Tutaj wszystko po prostu się zgadza.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 3 nektarynki,
- 50 g orzechów pekan,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 burraty,
- 80 g rukoli,
- listki bazylii,
- płatki chili - do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Nektarynki pokrój w ósemki, usuwając oczywiście znajdującą się w środku pestkę. Na patelni grillowej lub płycie grilla roztop masło i ułóż pokrojone owoce. Opiekaj z obu stron, aż zaczną się rumienić. Możesz to zrobić również na patelni.
Krok 2. Do dużej miski przełóż umytą i osuszoną rukolę. Ułóż grillowane nektarynki oraz odsączoną z zalewy burratę. Dorzuć orzechy pekan i polej oliwą z oliwek oraz miodem. Możesz orzechy pekan zastąpić też włoskimi.
Krok 3. Na koniec polej octem balsamicznym i posyp płatkami chilli. Prosta sałatka z burratą i nektarynką jest już gotowa. Smacznego!