Najlepsze ciasto z malinami. Nie zostaną po nim nawet okruszki
Szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci wszystkich i zniknie z talerzy w mgnieniu oka? Ten kruchy malinowiec to prawdziwy hit. Prosty w wykonaniu, z idealnie kwaskowatym nadzieniem, będzie gwiazdą twojego stołu.
Jeśli szukasz ciasta, które jest nie tylko pyszne, ale też robi efekt "wow" od pierwszego kęsa — malinowiec będzie strzałem w dziesiątkę. To kruche ciasto z malinami ma wszystko, czego potrzebujesz: chrupiący spód, soczyste, lekko kwaskowate nadzienie i kruszonkę, którą trudno przestać skubać jeszcze przed podaniem. Sprawdzi się idealnie na weekendowe popołudnie, do filiżanki kawy lub jako deser po obiedzie. Przygotujesz je bez użycia miksera, bez skomplikowanych technik i — co najważniejsze — z dużą szansą, że zniknie szybciej, niż zdążysz sięgnąć po drugi kawałek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Amerykany jak za dawnych lat – przepis babci na kultowe ciasteczka
Malinowiec — kruche ciasto z malinami, które zawsze wychodzi
Do przygotowania malinowca potrzebujesz prostych składników, które być może masz już w kuchni. Najlepiej, jeśli użyjesz świeżych malin — wtedy smak będzie intensywny i naturalny. Ale jeśli masz tylko mrożone, też sobie poradzisz. Wystarczy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Składniki na kruche ciasto:
- 210 g mąki pszennej,
- 170 g zimnego masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 80 g płatków owsianych,
- 50 g białego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki cynamonu.
Składniki na nadzienie:
- 420 g malin (świeżych lub rozmrożonych),
- 150 g cukru,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Będziesz też potrzebować formy o wymiarach 20 × 20 cm, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie kruchego ciasta:
- W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, płatki owsiane, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- W drugiej misce utrzyj zimne masło z brązowym i białym cukrem oraz ekstraktem waniliowym, aż uzyskasz jasną i puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia w zwarte ciasto.
- Podziel ciasto na dwie równe części:
- Jedną owiń folią i włóż do lodówki (będzie na kruszonkę).
- Drugą wylep dno formy 20 × 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut, aż spód się lekko zarumieni.
- Po upieczeniu odstaw spód do całkowitego wystudzenia na kratce.
Przygotowanie nadzienia malinowego:
- Do garnka z grubym dnem wrzuć maliny, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając i delikatnie rozgniatając maliny, aż puszczą sok.
- Doprowadź masę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 1–2 minuty, aż zgęstnieje.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na ok. 10 minut do przestygnięcia.
Składanie i pieczenie malinowca:
- Rozprowadź nadzienie malinowe równomiernie na podpieczonym spodzie.
- Schłodzoną część ciasta z lodówki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrusz palcami.
- Posyp wierzch ciasta pokruszonym ciastem.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 35–40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
- Po upieczeniu całkowicie wystudź ciasto na kratce.
- Dla łatwiejszego krojenia, włóż je do zamrażarki na 15 minut przed podaniem.