Jakie mięso wybrać na mielone? Jeden rodzaj bije wszystkie inne o głowę

Chcesz przygotować najlepsze na świecie kotlety mielone? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Należy jedynie wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jakie mięso wybrać na mielone!

Obrazek
Agnieszka

Kotlety mielone - szybki pomysł na obiad

Obrazek
pixabay.com

Kotlety mielone jadł prawie każdy z nas. Podajemy je często w towarzystwie ziemniaczków i buraczków. Jednak w zależności od użytego mięsa, kotlety mogą smakować różnie. A jak przygotować te najsmaczniejsze? Sekret tkwi w mięsie. Poniżej doradzamy jakie mięso najlepiej wybrać.

Jakie mięso wybrać na mielone?

jakie mięso wybrać na mielone

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wieprzowego. W tym przypadku najlepiej zrobimy, gdy wybierzemy łopatkę wieprzową. W konsekwencji nasze kotlety będą wyjątkowo smaczne i soczyste.

Nierzadko mieszamy mięso wieprzowe z wołowym. Jest to bardzo dobre połączenie. Dzięki temu podkreślamy smak naszej potrawy oraz wzbogacamy jej aromat.

Osoby dbające o swoją linię zazwyczaj przygotowują kotlety schabowe z indyka. W takiej sytuacji danie nie będzie już tak soczyste, jak w przypadku dodatku mięsa wieprzowego. Jednak z drugiej strony, kotlety takie dostarczą nam mniej kalorii, niż te wieprzowe.

Jak wybrać najlepsze mięso?

Obrazek
pixabay.com

W sklepach często mamy do wyboru mięso w całości bądź już takie zmielone. Polecamy kupować mięso w całości i samemu zmielić je w domu. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie. Dzięki temu jesteśmy pewni, że w mięsie nie ma żadnych podejrzanych, dodatkowych składników.

Jeśli jednak nie posiadamy maszynki do mielenia mięsa - w takiej sytuacji najlepiej pójść do zaufanego sklepu mięsnego, który zmieli mięso na naszych oczach.

Oprócz tego, podczas wybierania mięsa zwracajmy uwagę na to, czy jest świeże. Mięso powinno mieć zwartą konsystencję i przyjemny zapach. Zepsuty produkt charakteryzuje  się często bardzo intensywnym, stęchłym zapachem. Niekiedy na powierzchni takiego mięsa pojawia się również zielonkawy nalot.

Masz ochotę na kotlety mielone z indyka? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda. Ta potrawa idealnie współgra z ugotowanymi ziemniaczkami!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji