Jakie mięso wybrać na mielone? Jeden rodzaj bije wszystkie inne o głowę

Chcesz przygotować najlepsze na świecie kotlety mielone? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Należy jedynie wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jakie mięso wybrać na mielone!

Obrazek
Agnieszka
SKOMENTUJ

Kotlety mielone - szybki pomysł na obiad

Obrazek
pixabay.com

Kotlety mielone jadł prawie każdy z nas. Podajemy je często w towarzystwie ziemniaczków i buraczków. Jednak w zależności od użytego mięsa, kotlety mogą smakować różnie. A jak przygotować te najsmaczniejsze? Sekret tkwi w mięsie. Poniżej doradzamy jakie mięso najlepiej wybrać.

Jakie mięso wybrać na mielone?

jakie mięso wybrać na mielone

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wieprzowego. W tym przypadku najlepiej zrobimy, gdy wybierzemy łopatkę wieprzową. W konsekwencji nasze kotlety będą wyjątkowo smaczne i soczyste.

Nierzadko mieszamy mięso wieprzowe z wołowym. Jest to bardzo dobre połączenie. Dzięki temu podkreślamy smak naszej potrawy oraz wzbogacamy jej aromat.

Osoby dbające o swoją linię zazwyczaj przygotowują kotlety schabowe z indyka. W takiej sytuacji danie nie będzie już tak soczyste, jak w przypadku dodatku mięsa wieprzowego. Jednak z drugiej strony, kotlety takie dostarczą nam mniej kalorii, niż te wieprzowe.

Jak wybrać najlepsze mięso?

Obrazek
pixabay.com

W sklepach często mamy do wyboru mięso w całości bądź już takie zmielone. Polecamy kupować mięso w całości i samemu zmielić je w domu. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie. Dzięki temu jesteśmy pewni, że w mięsie nie ma żadnych podejrzanych, dodatkowych składników.

Jeśli jednak nie posiadamy maszynki do mielenia mięsa - w takiej sytuacji najlepiej pójść do zaufanego sklepu mięsnego, który zmieli mięso na naszych oczach.

Oprócz tego, podczas wybierania mięsa zwracajmy uwagę na to, czy jest świeże. Mięso powinno mieć zwartą konsystencję i przyjemny zapach. Zepsuty produkt charakteryzuje  się często bardzo intensywnym, stęchłym zapachem. Niekiedy na powierzchni takiego mięsa pojawia się również zielonkawy nalot.

Masz ochotę na kotlety mielone z indyka? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda. Ta potrawa idealnie współgra z ugotowanymi ziemniaczkami!

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje