Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Rogaliki z marmoladą to klasyczny deser, który zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a ty zapewnisz sobie doskonały dodatek do kawy lub słodki akcent po obiedzie.
Chociaż rogaliki najczęściej kupujemy w sklepach, warto poświęcić chwilę, aby przygotować je samodzielnie w domu. Możesz wybrać szybką wersję z gotowego ciasta lub, jeśli masz ochotę, poświęcić więcej czasu i zrobić je samodzielnie od A do Z.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci
Ekspresowe rogaliki
Alternatywą dla tradycyjnych domowych rogalików jest szybsza wersja z użyciem gotowego ciasta, na przykład francuskiego. Jest ono dostępne w niemal każdym sklepie w Polsce i pozwala na przygotowanie wielu przekąsek – od najprostszych po bardziej wyrafinowane. Jeśli zależy ci na ekspresowym, słodkim wypieku, możesz śmiało sięgnąć po takie rozwiązanie. Jednak warto poświęcić trochę czasu, by w domu uniósł się zapach świeżo upieczonego, domowego ciasta, a rogaliki wyszły mięciutkie i smakowały wyjątkowo.
Jeśli chodzi o nadzienie do rogalików, to masz wiele możliwości – możesz wykorzystać dżemy, owoce, kremy czekoladowe lub orzechowe. Śmiało przygotuj rogaliki z ulubionym dodatkiem lub nawet kilka różnych, które nałożysz na przemian, by cieszyć się miłą niespodzianką podczas jedzenia.
Przepis na domowe rogaliki z marmoladą
Składniki (na około 40 porcji):
- 500 g mąki,
- 160 ml mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 jajka,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 150 g masła,
- 150 g marmolady lub innego ulubionego nadzienia,
- cukier puder (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zagrzej mleko tak, aby było ciepłe, a następnie rozkrusz drożdże i wrzuć do mleka.
- Dodaj łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru, a następnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Zmiksuj jajka. Odlej 3 łyżki do osobnej szklanki, a resztę ubij z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, aż powstanie puszysta masa.
- Podgrzej masło, aż się rozpuści i zostaw do przestudzenia.
- W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz masę jajową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrób ciasto.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na cztery części.
- Każdą z nich rozwałkowuj na kształt koła.
- Powstały placek pokrój po przekątnej na osiem równych części.
- Na szerszym końcu każdej z nich połóż trochę marmolady, lekko zaklej ciastem i zwiń rogalik, rolując w kierunku ostrego końca.
- Końcówkę delikatnie dociśnij.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej część rogalików, lekko je zaginając w kształt rogala.
- Pozostaw do wyrośnięcia, a następnie posmaruj odłożoną masą jajeczną.
- Piecz przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po wystudzeniu rogalików możesz je oprószyć cukrem pudrem.