Najlepszy sposób na mrożenie chleba. Wtedy nie robi się gumowaty

Chleb to podstawa w każdym domu. Ale czy wiesz, w jaki sposób mrozić go, aby zachował swoją strukturę i smak na dłużej? Wykorzystaj moją metodę, a już nigdy nie będziesz miał do czynienia z gumowatym pieczywem po rozmrożeniu.

Mrożenie chleba z papierowym ręcznikiem ma sensMrożenie chleba z papierowym ręcznikiem ma sens
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez pysznego pieczywa. Towarzyszy nam ono przy śniadaniu, kolacji, a nawet w trakcie obiadu jako dodatek do wielu zup. I chyba nie muszę dodawać, że najlepsze pieczywo to puszysty środek i chrupiąca skórka. I tak jest właśnie w przypadku świeżego pieczywa. Ale z każdym dniem po zakupach, zmienia się jego struktura. Dlatego warto rozważyć kilka opcji, które pozwolą zachować jego świeżość na dłużej. Tak, aby bez przeszkód cieszyć się genialnym smakiem i nie zmarnować ani kawałka pieczywa. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Dlaczego warto mrozić chleb?

Jeśli nie kupujesz codziennie świeżego pieczywa dla swojej rodziny, nie oznacza to wcale, że z biegiem czasu możesz zapomnieć o chrupkości i puszystości pieczywa. Wręcz przeciwnie, jak najbardziej możesz uzyskać takie efekty. Musisz tylko pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania. 

W przypadku pieczywa świetnie sprawdzi się proces mrożenia. I wiem, pewnie w pierwszej chwili pomyślisz, że po wyjęciu z zamrażarki pieczywo na pewno będzie gumowate i straci swoje walory. Otóż nie. Sama jeszcze kilka lat temu wzbraniałam się przed tą techniką. A jak się okazuje, niepotrzebnie. Trik z mrożeniem jak najbardziej się sprawdza. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić.

Jak mrozić chleb, aby nie był gumowaty?

Kluczową sprawą w przypadku mrożenia chleba jest fakt, aby robić to zaraz po zakupie, gdy jest świeży. Jeśli zamrozisz pieczywo, które nie jest już pierwszej świeżości, nie masz co liczyć na spektakularne efekty. Chleb przed włożeniem do zamrażarki warto podzielić na mniejsze porcje i włożyć do woreczków z suwakiem, aby pieczywo nie przejęło "zapachów" od innych produktów z urządzenia. Warto podkreślić, że mniejsze kawałki pieczywa dużo szybciej rozmrozisz. Co więcej, na mniejszych paczuszkach nie będą gromadzić się zbyt duże kryształki lodu, które mogłyby wpłynąć negatywnie na strukturę pieczywa. Sprawiając, że po rozmrożeniu pod wpływem większej ilości wody stanie się gumowate. 

A jeśli chcesz zabezpieczyć się dodatkowo przed efektem "gumowego pieczywa" po rozmrożeniu, zawsze możesz wykorzystać patent z ręcznikiem papierowym. Podzielone na mniejsze kawałki pieczywo owiń dokładnie ręcznikiem papierowym i dopiero w takim "ubraniu" włóż je do woreczka z suwakiem. Papierowy ręcznik stanie się dodatkowym zabezpieczeniem, które pochłonie całą potencjalną wilgoć. 

I to wszystko. Na koniec dodam tylko, że polecam wyjąć zamrożone pieczywo wieczorem i następnego dnia masz pod ręką gotowy chlebek do wykorzystania. Bez zakupów, patentów z rozmrażaniem na szybko i zapasem czasu na inne czynności, których każdego ranka jest cala masa. 

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇