Najlepszy sposób na mrożenie chleba. Wtedy nie robi się gumowaty
Chleb to podstawa w każdym domu. Ale czy wiesz, w jaki sposób mrozić go, aby zachował swoją strukturę i smak na dłużej? Wykorzystaj moją metodę, a już nigdy nie będziesz miał do czynienia z gumowatym pieczywem po rozmrożeniu.
Trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez pysznego pieczywa. Towarzyszy nam ono przy śniadaniu, kolacji, a nawet w trakcie obiadu jako dodatek do wielu zup. I chyba nie muszę dodawać, że najlepsze pieczywo to puszysty środek i chrupiąca skórka. I tak jest właśnie w przypadku świeżego pieczywa. Ale z każdym dniem po zakupach, zmienia się jego struktura. Dlatego warto rozważyć kilka opcji, które pozwolą zachować jego świeżość na dłużej. Tak, aby bez przeszkód cieszyć się genialnym smakiem i nie zmarnować ani kawałka pieczywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Dlaczego warto mrozić chleb?
Jeśli nie kupujesz codziennie świeżego pieczywa dla swojej rodziny, nie oznacza to wcale, że z biegiem czasu możesz zapomnieć o chrupkości i puszystości pieczywa. Wręcz przeciwnie, jak najbardziej możesz uzyskać takie efekty. Musisz tylko pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania.
W przypadku pieczywa świetnie sprawdzi się proces mrożenia. I wiem, pewnie w pierwszej chwili pomyślisz, że po wyjęciu z zamrażarki pieczywo na pewno będzie gumowate i straci swoje walory. Otóż nie. Sama jeszcze kilka lat temu wzbraniałam się przed tą techniką. A jak się okazuje, niepotrzebnie. Trik z mrożeniem jak najbardziej się sprawdza. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić.
Jak mrozić chleb, aby nie był gumowaty?
Kluczową sprawą w przypadku mrożenia chleba jest fakt, aby robić to zaraz po zakupie, gdy jest świeży. Jeśli zamrozisz pieczywo, które nie jest już pierwszej świeżości, nie masz co liczyć na spektakularne efekty. Chleb przed włożeniem do zamrażarki warto podzielić na mniejsze porcje i włożyć do woreczków z suwakiem, aby pieczywo nie przejęło "zapachów" od innych produktów z urządzenia. Warto podkreślić, że mniejsze kawałki pieczywa dużo szybciej rozmrozisz. Co więcej, na mniejszych paczuszkach nie będą gromadzić się zbyt duże kryształki lodu, które mogłyby wpłynąć negatywnie na strukturę pieczywa. Sprawiając, że po rozmrożeniu pod wpływem większej ilości wody stanie się gumowate.
A jeśli chcesz zabezpieczyć się dodatkowo przed efektem "gumowego pieczywa" po rozmrożeniu, zawsze możesz wykorzystać patent z ręcznikiem papierowym. Podzielone na mniejsze kawałki pieczywo owiń dokładnie ręcznikiem papierowym i dopiero w takim "ubraniu" włóż je do woreczka z suwakiem. Papierowy ręcznik stanie się dodatkowym zabezpieczeniem, które pochłonie całą potencjalną wilgoć.
I to wszystko. Na koniec dodam tylko, że polecam wyjąć zamrożone pieczywo wieczorem i następnego dnia masz pod ręką gotowy chlebek do wykorzystania. Bez zakupów, patentów z rozmrażaniem na szybko i zapasem czasu na inne czynności, których każdego ranka jest cala masa.