Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa

Miłośnicy pasztetów oszaleją na punkcie dzisiejszego specjału. Nie dość, że świetnie smakuje, fajnie się prezentuje, to jeszcze jego przygotowanie jest bajecznie proste. Do tego można wykorzystać go w kuchni na wiele ciekawych sposobów. O czym mowa? O genialnym pasztecie z soi.

Pasztet z soi idealnie pasuje do chrupiącego pieczywaPasztet z soi idealnie pasuje do chrupiącego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | iprachenko

Aby w kuchni nie pojawiła się nuda, warto od czasu do czasu zaszaleć i postawić na zupełnie nowe smaki. W tej roli świetnie sprawdzi się pasztet z soi jako alternatywa dla dobrze znanych nam propozycji. Gwarantuję ci, że wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w tej propozycji smakowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Pasztet z soi - dlaczego warto na niego postawić?

Zalet pasztetu z soi jest wiele. Po pierwsze, soja jest bogata w białko roślinne, dlatego też świetnie wpisze się zarówno w menu wegetariańskie, jak i wegańskie. Tym samym jest to ciekawa alternatywa dla mięsnych pasztetów. A skoro o nich już mowa, to dzisiejsza propozycja zawiera znacznie mniej tłuszczu. Jednocześnie można znaleźć tu sporo błonnika. 

Kolejną ogromną zaletą pasztetu z soi jest łatwość i prostota w przygotowaniu. Wystarczy postawić na produkty dobrej jakości i trzymać się sprawdzonej receptury, którą znajdziesz poniżej. Zanim jednak do niej przejdziesz, zdradzę ci jeszcze kilka zalet bohatera dzisiejszego artykułu. Pasuje do wielu dodatków, dlatego w kuchni znajdzie bardzo szerokie zastosowanie. Możesz użyć go, chociażby w klasycznej formie jako składnik domowych kanapek. Świetnie komponuje się również z grzankami i tostami. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go jako składnik sałatki, czy oryginalny dip do warzyw. Jak sam więc widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. 

Sprawdzony przepis na pasztet z soi

Skoro znasz już zalety i sposoby podania pasztetu z soi, czas przejść do szczegółowej instrukcji, która pozwoli ci przygotować to smaczne danie. Zaczynamy.

Składniki:

  • 300 g ugotowanej soi, 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, majeranek,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż na złocisty kolor cebulę. Pod koniec smażenia dodaj do środka obrane i cienko pokrojone ząbki czosnku. 
  2. Gotową mieszankę z patelni przesyp do blendera. 
  3. Następnie dodaj do urządzenia pozostałe składniki, a mianowicie: ugotowaną soję, sos sojowy, musztardę oraz przyprawy. Gdyby mieszanka okazała się zbyt sucha, zawsze możesz dolać do niej odrobinę wody, aby zrobiła się bardziej kremowa. 
  4. Gotowy miks przełóż do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą i dobrze dociśnij od góry. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężał i przyjął formę pasztetu. I to wszystko, smacznego.

Wybrane dla Ciebie

Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak