Najlepszy sposób na pozbycie się piasku z kurek. Zrobisz to szybko i bez wysiłku

Chociaż kurki są wyjątkowo smaczne, ich dokładne oczyszczenie nie należy do najłatwiejszych zadań. Trzeba się trochę nagimnastykować, by pozbyć się piasku i resztek ziemi, co może zniechęcać do częstszego sięgania po te grzyby. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Jak oczyścić kurki?Jak oczyścić kurki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O ile smak kurek ma wielu fanów, to niestety ich czyszczenie potrafi odstraszyć niejednego smakosza. W zakamarkach grzyba potrafi ukryć się spora ilość piasku, która często jest trudna do domycia. Niestety, ale skutkuje to średnio przyjemnym skrzypieniem piasku pod zębami podczas jedzenia i sprawia, że niektórzy następnym razem w sklepie już nie skuszą się na zakup kurek. Oczywiście, nie jest to problem niemożliwy do rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Dlaczego warto jeść kurki?

Odpowiedź jest prosta i szybka – tak. Kurki oprócz oczywistych walorów smakowych, mają również szereg zalet zdrowotnych. Są naturalnym źródłem witaminy D2, która pomaga w przyswajaniu wapnia i wspiera odporność. Dzięki zawartości błonnika i naturalnych związków bioaktywnych, mogą wspierać pracę jelit. Oprócz zalet zdrowotnych, kurki mają również plusy czysto pragmatyczne – najlepiej smażyć je krótko lub dusić na małym ogniu, ponieważ zbyt długi czas obróbki termicznej może sprawić, że będą gumowate.

Z czym warto jeść kurki?

Kurki są niskokaloryczne, więc doskonale sprawdzają się do lekkich dań i makaronów. Można je wykorzystać zarówno w śniadaniach, jak jajecznica czy omlet, jak i w obiadach – na przykład jako dodatek do makaronu w sosie śmietanowym, placków ziemniaczanych czy dań z kaszą. Świetnie sprawdzą się również w formie zupy krem – zaskoczysz nią gości lub rodzinę, która spodziewa się raczej klasycznej zupy grzybowej. Jeśli szukasz pomysłu na kurki w wersji imprezowej, przygotuj wytrawną tartę na kruchym cieście. A jeśli jesteś prawdziwym fanem tych grzybów, po prostu uduś je na maśle z odrobiną soli i podaj na chrupiącym pieczywie.

Jak wyczyścić kurki?

Aby dokładnie oczyścić kurki, wrzuć je do głębokiej miski razem ze szklanką mąki i dokładnie obtocz je w mące. Następnie zalej grzyby zimną wodą z kilkoma kostkami lodu i delikatnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z zabrudzeniami i piaskiem. Na koniec odcedź kurki na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Ostatnie co musisz zrobić to wysuszyć kurki przy pomocy ręcznika papierowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟