Najlepszy sposób na pozbycie się piasku z kurek. Zrobisz to szybko i bez wysiłku
Chociaż kurki są wyjątkowo smaczne, ich dokładne oczyszczenie nie należy do najłatwiejszych zadań. Trzeba się trochę nagimnastykować, by pozbyć się piasku i resztek ziemi, co może zniechęcać do częstszego sięgania po te grzyby. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
O ile smak kurek ma wielu fanów, to niestety ich czyszczenie potrafi odstraszyć niejednego smakosza. W zakamarkach grzyba potrafi ukryć się spora ilość piasku, która często jest trudna do domycia. Niestety, ale skutkuje to średnio przyjemnym skrzypieniem piasku pod zębami podczas jedzenia i sprawia, że niektórzy następnym razem w sklepie już nie skuszą się na zakup kurek. Oczywiście, nie jest to problem niemożliwy do rozwiązania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Dlaczego warto jeść kurki?
Odpowiedź jest prosta i szybka – tak. Kurki oprócz oczywistych walorów smakowych, mają również szereg zalet zdrowotnych. Są naturalnym źródłem witaminy D2, która pomaga w przyswajaniu wapnia i wspiera odporność. Dzięki zawartości błonnika i naturalnych związków bioaktywnych, mogą wspierać pracę jelit. Oprócz zalet zdrowotnych, kurki mają również plusy czysto pragmatyczne – najlepiej smażyć je krótko lub dusić na małym ogniu, ponieważ zbyt długi czas obróbki termicznej może sprawić, że będą gumowate.
Z czym warto jeść kurki?
Kurki są niskokaloryczne, więc doskonale sprawdzają się do lekkich dań i makaronów. Można je wykorzystać zarówno w śniadaniach, jak jajecznica czy omlet, jak i w obiadach – na przykład jako dodatek do makaronu w sosie śmietanowym, placków ziemniaczanych czy dań z kaszą. Świetnie sprawdzą się również w formie zupy krem – zaskoczysz nią gości lub rodzinę, która spodziewa się raczej klasycznej zupy grzybowej. Jeśli szukasz pomysłu na kurki w wersji imprezowej, przygotuj wytrawną tartę na kruchym cieście. A jeśli jesteś prawdziwym fanem tych grzybów, po prostu uduś je na maśle z odrobiną soli i podaj na chrupiącym pieczywie.
Jak wyczyścić kurki?
Aby dokładnie oczyścić kurki, wrzuć je do głębokiej miski razem ze szklanką mąki i dokładnie obtocz je w mące. Następnie zalej grzyby zimną wodą z kilkoma kostkami lodu i delikatnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z zabrudzeniami i piaskiem. Na koniec odcedź kurki na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Ostatnie co musisz zrobić to wysuszyć kurki przy pomocy ręcznika papierowego.