Najlepszy sposób na pozbycie się piasku z kurek. Zrobisz to szybko i bez wysiłku

Chociaż kurki są wyjątkowo smaczne, ich dokładne oczyszczenie nie należy do najłatwiejszych zadań. Trzeba się trochę nagimnastykować, by pozbyć się piasku i resztek ziemi, co może zniechęcać do częstszego sięgania po te grzyby. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Jak oczyścić kurki?Jak oczyścić kurki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O ile smak kurek ma wielu fanów, to niestety ich czyszczenie potrafi odstraszyć niejednego smakosza. W zakamarkach grzyba potrafi ukryć się spora ilość piasku, która często jest trudna do domycia. Niestety, ale skutkuje to średnio przyjemnym skrzypieniem piasku pod zębami podczas jedzenia i sprawia, że niektórzy następnym razem w sklepie już nie skuszą się na zakup kurek. Oczywiście, nie jest to problem niemożliwy do rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Dlaczego warto jeść kurki?

Odpowiedź jest prosta i szybka – tak. Kurki oprócz oczywistych walorów smakowych, mają również szereg zalet zdrowotnych. Są naturalnym źródłem witaminy D2, która pomaga w przyswajaniu wapnia i wspiera odporność. Dzięki zawartości błonnika i naturalnych związków bioaktywnych, mogą wspierać pracę jelit. Oprócz zalet zdrowotnych, kurki mają również plusy czysto pragmatyczne – najlepiej smażyć je krótko lub dusić na małym ogniu, ponieważ zbyt długi czas obróbki termicznej może sprawić, że będą gumowate.

Z czym warto jeść kurki?

Kurki są niskokaloryczne, więc doskonale sprawdzają się do lekkich dań i makaronów. Można je wykorzystać zarówno w śniadaniach, jak jajecznica czy omlet, jak i w obiadach – na przykład jako dodatek do makaronu w sosie śmietanowym, placków ziemniaczanych czy dań z kaszą. Świetnie sprawdzą się również w formie zupy krem – zaskoczysz nią gości lub rodzinę, która spodziewa się raczej klasycznej zupy grzybowej. Jeśli szukasz pomysłu na kurki w wersji imprezowej, przygotuj wytrawną tartę na kruchym cieście. A jeśli jesteś prawdziwym fanem tych grzybów, po prostu uduś je na maśle z odrobiną soli i podaj na chrupiącym pieczywie.

Jak wyczyścić kurki?

Aby dokładnie oczyścić kurki, wrzuć je do głębokiej miski razem ze szklanką mąki i dokładnie obtocz je w mące. Następnie zalej grzyby zimną wodą z kilkoma kostkami lodu i delikatnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z zabrudzeniami i piaskiem. Na koniec odcedź kurki na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Ostatnie co musisz zrobić to wysuszyć kurki przy pomocy ręcznika papierowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu