Najlepszy sposób na pozbycie się piasku z kurek. Zrobisz to szybko i bez wysiłku

Chociaż kurki są wyjątkowo smaczne, ich dokładne oczyszczenie nie należy do najłatwiejszych zadań. Trzeba się trochę nagimnastykować, by pozbyć się piasku i resztek ziemi, co może zniechęcać do częstszego sięgania po te grzyby. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Jak oczyścić kurki?Jak oczyścić kurki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O ile smak kurek ma wielu fanów, to niestety ich czyszczenie potrafi odstraszyć niejednego smakosza. W zakamarkach grzyba potrafi ukryć się spora ilość piasku, która często jest trudna do domycia. Niestety, ale skutkuje to średnio przyjemnym skrzypieniem piasku pod zębami podczas jedzenia i sprawia, że niektórzy następnym razem w sklepie już nie skuszą się na zakup kurek. Oczywiście, nie jest to problem niemożliwy do rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Dlaczego warto jeść kurki?

Odpowiedź jest prosta i szybka – tak. Kurki oprócz oczywistych walorów smakowych, mają również szereg zalet zdrowotnych. Są naturalnym źródłem witaminy D2, która pomaga w przyswajaniu wapnia i wspiera odporność. Dzięki zawartości błonnika i naturalnych związków bioaktywnych, mogą wspierać pracę jelit. Oprócz zalet zdrowotnych, kurki mają również plusy czysto pragmatyczne – najlepiej smażyć je krótko lub dusić na małym ogniu, ponieważ zbyt długi czas obróbki termicznej może sprawić, że będą gumowate.

Z czym warto jeść kurki?

Kurki są niskokaloryczne, więc doskonale sprawdzają się do lekkich dań i makaronów. Można je wykorzystać zarówno w śniadaniach, jak jajecznica czy omlet, jak i w obiadach – na przykład jako dodatek do makaronu w sosie śmietanowym, placków ziemniaczanych czy dań z kaszą. Świetnie sprawdzą się również w formie zupy krem – zaskoczysz nią gości lub rodzinę, która spodziewa się raczej klasycznej zupy grzybowej. Jeśli szukasz pomysłu na kurki w wersji imprezowej, przygotuj wytrawną tartę na kruchym cieście. A jeśli jesteś prawdziwym fanem tych grzybów, po prostu uduś je na maśle z odrobiną soli i podaj na chrupiącym pieczywie.

Jak wyczyścić kurki?

Aby dokładnie oczyścić kurki, wrzuć je do głębokiej miski razem ze szklanką mąki i dokładnie obtocz je w mące. Następnie zalej grzyby zimną wodą z kilkoma kostkami lodu i delikatnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z zabrudzeniami i piaskiem. Na koniec odcedź kurki na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Ostatnie co musisz zrobić to wysuszyć kurki przy pomocy ręcznika papierowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku