Najpierw smażę, potem zapiekam. Efekt? Lepiej niż w restauracji

Naleśniki nie muszą być nudne. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić inaczej, czyli konkretnie, treściwie i z takim smakiem, że goście będą prosić o dokładkę.

Zapiekane naleśnikiZapiekane naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Naleśniki to danie uniwersalne, ale niestety często traktowane po macoszemu. Ot, dżem, krem czekoladowy i gotowe. Tymczasem wystarczy odrobina wyobraźni, by z prostego ciasta zrobić coś spektakularnego – coś, co łączy smak klasycznego obiadu z włoską nutą. Dziś pokażemy ci naleśniki z kurczakiem po toskańsku: miękkie, soczyste i tak pyszne, że znikają, zanim zdążysz dołożyć surówkę. Najpierw smażysz, potem zapiekasz. Efekt? Lepszy niż w restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Naleśniki to bezdyskusyjny klasyk, który nie wychodzi z mody. Kojarzą się z dzieciństwem, deserami u babci i leniwymi śniadaniami. Ale ten przepis zaskakuje czymś więcej, bo te naleśniki to zupełnie coś innego. Są miękkie, aromatyczne i sycące, a po zapiekaniu zyskują chrupiącą, serową skorupkę. Brzmi dobrze? To dopiero początek.

Dziś bierzemy na warsztat naleśniki z kurczakiem po toskańsku, są one inspirowane włoską kuchnią, ale mają w sobie też polską duszę. W środku znajdziesz soczystego kurczaka, szpinak, suszone pomidory i dwa rodzaje sera. Nie trzeba być szefem kuchni, by to ogarnąć, a efektem jest smak lepszy niż w niejednej restauracji.

Jak zrobić naleśniki zapiekane?

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mąki pszennej (typ 450–550),
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g piersi lub udek z kurczaka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g mozzarelli,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano,
  • olej z suszonych pomidorów.

Sposób wykonania:

  1. Połącz mąkę, sól, mleko, wodę gazowaną, jajka i ostudzone masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Powinny być elastyczne i delikatne.
  2. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Dorzuć czosnek, posiekane pomidory i szpinak. Gdy liście zwiędną, dodaj pokruszoną fetę i dokładnie wymieszaj, wtedy powstanie kremowe nadzienie. Przełóż wszystko na talerzyk.
  3. Na tę samą patelnię wlej śmietankę i dorzuć porwaną mozzarellę. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści, a całość nieco zgęstnieje. To będzie idealna polewa do zapiekania.
  4. Na każdy placek nałóż porcję farszu i zawiń jak krokieta. Ułóż naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i dorzuć jeszcze trochę startego sera.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut – aż wierzch się zarumieni.


To danie wygląda obłędnie, pachnie jak z włoskiej restauracji, a smakuje niesamowicie dobrze. Idealne na rodzinny obiad, romantyczną kolację albo jako sposób, by odczarować nudne jedzenie z tygodnia.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega