Najpierw smażę, potem zapiekam. Efekt? Lepiej niż w restauracji

Naleśniki nie muszą być nudne. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić inaczej, czyli konkretnie, treściwie i z takim smakiem, że goście będą prosić o dokładkę.

Zapiekane naleśnikiZapiekane naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Naleśniki to danie uniwersalne, ale niestety często traktowane po macoszemu. Ot, dżem, krem czekoladowy i gotowe. Tymczasem wystarczy odrobina wyobraźni, by z prostego ciasta zrobić coś spektakularnego – coś, co łączy smak klasycznego obiadu z włoską nutą. Dziś pokażemy ci naleśniki z kurczakiem po toskańsku: miękkie, soczyste i tak pyszne, że znikają, zanim zdążysz dołożyć surówkę. Najpierw smażysz, potem zapiekasz. Efekt? Lepszy niż w restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Naleśniki to bezdyskusyjny klasyk, który nie wychodzi z mody. Kojarzą się z dzieciństwem, deserami u babci i leniwymi śniadaniami. Ale ten przepis zaskakuje czymś więcej, bo te naleśniki to zupełnie coś innego. Są miękkie, aromatyczne i sycące, a po zapiekaniu zyskują chrupiącą, serową skorupkę. Brzmi dobrze? To dopiero początek.

Dziś bierzemy na warsztat naleśniki z kurczakiem po toskańsku, są one inspirowane włoską kuchnią, ale mają w sobie też polską duszę. W środku znajdziesz soczystego kurczaka, szpinak, suszone pomidory i dwa rodzaje sera. Nie trzeba być szefem kuchni, by to ogarnąć, a efektem jest smak lepszy niż w niejednej restauracji.

Jak zrobić naleśniki zapiekane?

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mąki pszennej (typ 450–550),
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g piersi lub udek z kurczaka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g mozzarelli,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano,
  • olej z suszonych pomidorów.

Sposób wykonania:

  1. Połącz mąkę, sól, mleko, wodę gazowaną, jajka i ostudzone masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Powinny być elastyczne i delikatne.
  2. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Dorzuć czosnek, posiekane pomidory i szpinak. Gdy liście zwiędną, dodaj pokruszoną fetę i dokładnie wymieszaj, wtedy powstanie kremowe nadzienie. Przełóż wszystko na talerzyk.
  3. Na tę samą patelnię wlej śmietankę i dorzuć porwaną mozzarellę. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści, a całość nieco zgęstnieje. To będzie idealna polewa do zapiekania.
  4. Na każdy placek nałóż porcję farszu i zawiń jak krokieta. Ułóż naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i dorzuć jeszcze trochę startego sera.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut – aż wierzch się zarumieni.


To danie wygląda obłędnie, pachnie jak z włoskiej restauracji, a smakuje niesamowicie dobrze. Idealne na rodzinny obiad, romantyczną kolację albo jako sposób, by odczarować nudne jedzenie z tygodnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej