Przepis podpatrzyłam u znajomej Niemki. Jej naleśniki są słodkie i mięciutkie jak gąbeczka

Jeśli szukasz pomysłu na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek, niemieckie naleśniki sprawdzą się znakomicie. Są delikatne, mięciutkie, puszyste i tak smaczne, że nie zostaje po nich nawet ślad na talerzu.

Niemieckie naleśnikiNiemieckie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joerg mikus mailto_jm@arcor.de
Ewa Malinowska

Kiedy wpadłam do znajomej Niemki na obiad, załapałam się na Eierkuchen. To przepis znany również na Śląsku pod spolszczoną nazwą ajerkuchy. Wyglądają jak połączenie amerykański pancakes ze znanymi nam doskonale naleśnikami. Są delikatniejsze niż te pierwsze, ale też znacznie grubsze niż naleśniki, jakie smażyły nam nasze mamy. Samo ciasto jest słodkie, więc i one same na talerzu lądują w asyście słodkich dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Niemieckie naleśniki na słodko

Eierkuchen dosłownie tłumaczy się jako jajeczne ciastka i zdecydowanie jest w tym sporo prawdy. To naleśniki, ale w wersji puszystej i dość grubej. Można je smażyć w formie mniejszych placuszków albo postawić na jednego słusznych rozmiarów.

Niemieckie naleśniki podaje się na słodko
Niemieckie naleśniki podaje się na słodko © Adobe Stock | Joerg Mikus/TAP

Sekretem puszystego i miękkiego ciasta jest tutaj proszek do pieczenia, którego próżno szukać w klasycznych naleśnikach. Do tego jajka, mleko, mąka i cukier, czyli już bez większych zaskoczeń. Do masy najlepiej wykorzystać mleko w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mąka łatwo się rozprowadzi i nie będzie grudek. To mała odskocznia od zwykłych placuszków, którą pokochają dzieci i dorośli.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 60 g cukru (ok. 1/3 szklanki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 ml mleka (1 szklanka),
  • ok. 320 g mąki pszennej (2 szklanki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier wanilinowy oraz zwykły i zmiksuj.
  2. Dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksuj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Będzie gęstsze niż naleśnikowe, ma przypominać konsystencją śmietanę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
  4. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Niemieckie naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może być to dżem, jabłkowy mus, czekolada lub sezonowe owoce. Świetnie smakują również oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej