Przepis podpatrzyłam u znajomej Niemki. Jej naleśniki są słodkie i mięciutkie jak gąbeczka
Jeśli szukasz pomysłu na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek, niemieckie naleśniki sprawdzą się znakomicie. Są delikatne, mięciutkie, puszyste i tak smaczne, że nie zostaje po nich nawet ślad na talerzu.
Kiedy wpadłam do znajomej Niemki na obiad, załapałam się na Eierkuchen. To przepis znany również na Śląsku pod spolszczoną nazwą ajerkuchy. Wyglądają jak połączenie amerykański pancakes ze znanymi nam doskonale naleśnikami. Są delikatniejsze niż te pierwsze, ale też znacznie grubsze niż naleśniki, jakie smażyły nam nasze mamy. Samo ciasto jest słodkie, więc i one same na talerzu lądują w asyście słodkich dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sosie porowym
Niemieckie naleśniki na słodko
Eierkuchen dosłownie tłumaczy się jako jajeczne ciastka i zdecydowanie jest w tym sporo prawdy. To naleśniki, ale w wersji puszystej i dość grubej. Można je smażyć w formie mniejszych placuszków albo postawić na jednego słusznych rozmiarów.
Sekretem puszystego i miękkiego ciasta jest tutaj proszek do pieczenia, którego próżno szukać w klasycznych naleśnikach. Do tego jajka, mleko, mąka i cukier, czyli już bez większych zaskoczeń. Do masy najlepiej wykorzystać mleko w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mąka łatwo się rozprowadzi i nie będzie grudek. To mała odskocznia od zwykłych placuszków, którą pokochają dzieci i dorośli.
Składniki:
- 3 jajka,
- 60 g cukru (ok. 1/3 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 ml mleka (1 szklanka),
- ok. 320 g mąki pszennej (2 szklanki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier wanilinowy oraz zwykły i zmiksuj.
- Dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksuj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Będzie gęstsze niż naleśnikowe, ma przypominać konsystencją śmietanę.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Niemieckie naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może być to dżem, jabłkowy mus, czekolada lub sezonowe owoce. Świetnie smakują również oprószone cukrem pudrem. Smacznego!