Najlepszy przepis na gofry. Wychodzą chrupiące z mięciutkim środkiem
Gofry na śniadanie są zawsze przyjemną odmianą. Możesz je zrobić na słodko lub wytrawnie – wtedy w składnikach warto pominąć cukier. Aby gofry były kremowe i wilgotne niezbędny jest dodatek masła. Ładnie wyrosną i będą chrupiące na zewnątrz, gdy wykorzystasz trik na ciasto biszkoptowe.
Chociaż gofry można zrobić na tysiąc różnych sposobów, moje dziecko i tak zawsze wybiera wersję z dżemem lub cukrem pudrem. Ja z kolei uwielbiam gofry z wytrawnymi dodatkami – mój ulubiony zestaw to miks sałat, tuńczyk, pomidory, czarne oliwki i słodki sos winegret.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Sposób na chrupiące gofry
Żeby ciasto w gofrownicy ładnie wyrosło, wystarczy wykorzystać przepis na klasyczny biszkopt. Jego podstawą jest piana z białek, do której można dodać dwie kropelki octu, aby była bardziej sztywna.
Wcześniej ogrzej jajka do temperatury pokojowej i sprawdź, czy miska i widełki, którymi będziesz ubijać białka są idealnie czyste i suche. Nawet niewielka domieszka wody może utrudnić ubijanie piany.
Przepis na gofry
Z podanych niżej proporcji zrobisz 6 gofrów o standardowym wymiarze domowej gofrownicy.
Składniki:
- 30 g mąki pszennej,
- 10 g cukru,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 300 ml mleka,
- 2 g soli.
Wykonanie:
- Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, przestudzone płynne masło i mleko. Wymieszaj mikserem i odstaw na 10-15 minut.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy na gofry.
- Wylej porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz przez ok. 5 minut.