Najlepszy przepis na gofry. Wychodzą chrupiące z mięciutkim środkiem

Gofry na śniadanie są zawsze przyjemną odmianą. Możesz je zrobić na słodko lub wytrawnie – wtedy w składnikach warto pominąć cukier. Aby gofry były kremowe i wilgotne niezbędny jest dodatek masła. Ładnie wyrosną i będą chrupiące na zewnątrz, gdy wykorzystasz trik na ciasto biszkoptowe.

Gofry możesz zrobić na słodko lub wytrawnieGofry możesz zrobić na słodko lub wytrawnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż gofry można zrobić na tysiąc różnych sposobów, moje dziecko i tak zawsze wybiera wersję z dżemem lub cukrem pudrem. Ja z kolei uwielbiam gofry z wytrawnymi dodatkami – mój ulubiony zestaw to miks sałat, tuńczyk, pomidory, czarne oliwki i słodki sos winegret.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Sposób na chrupiące gofry

Żeby ciasto w gofrownicy ładnie wyrosło, wystarczy wykorzystać przepis na klasyczny biszkopt. Jego podstawą jest piana z białek, do której można dodać dwie kropelki octu, aby była bardziej sztywna.

Wcześniej ogrzej jajka do temperatury pokojowej i sprawdź, czy miska i widełki, którymi będziesz ubijać białka są idealnie czyste i suche. Nawet niewielka domieszka wody może utrudnić ubijanie piany.

Przepis na gofry

Z podanych niżej proporcji zrobisz 6 gofrów o standardowym wymiarze domowej gofrownicy.

Składniki:

  • 30 g mąki pszennej,
  • 10 g cukru,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 300 ml mleka,
  • 2 g soli.

Wykonanie:

  1. Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, przestudzone płynne masło i mleko. Wymieszaj mikserem i odstaw na 10-15 minut.
  2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy na gofry.
  3. Wylej porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz przez ok. 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło