Nie było śmietany, to kupiłam serek. Farsz do naleśników wyszedł jeszcze lepszy
Zazwyczaj zielony farsz do naleśników, pierogów lub zapiekanek przygotowuję w standardowy sposób – podsmażam czosnek lub cebulę, dodaję szpinak, doprawiam i zabielam śmietaną. Czasem wrzucam ser pleśniowy lub fetę, aby potrawa była bardziej sycąca. Z braku czasu sięgnęłam po serek wiejski, który zawsze jest w osiedlowym sklepie.
Ulubiony serek sportowców okazał się trafionym pomysłem na farsz do naleśników. Serwatka, w której pływają granulki szybko nabrała zielonkawego koloru i przeszła przyjemnym aromatem czosnku podsmażonego na maśle. Delikatne kuleczki serka wiejskiego pozostały w całości, przynosząc przyjemne doznania smakowe.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serkiem wiejskim
Jeśli chcesz, żeby danie było gorące, możesz dodatkowo zapiec naleśniki w piekarniku. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp parmezanem lub przykryj pierzynką z beszamelu, a będą jeszcze bardziej kremowe i treściwe.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Składniki na farsz:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 200 g młodego szpinaku,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 200 g serka wiejskiego.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem do uzyskania spójnej konsystencji.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość olej do smażenia. Nadmiar dodaj do ciasta naleśnikowego, wymieszaj.
- Usmaż naleśniki na rumiany kolor.
- W rondelku roztop masło i podsmaż na nim czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
- Dodaj liście szpinaku i przykryj pokrywką. Podgrzewaj do momentu, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy szpinak będzie już miękki, zmniejsz moc palnika do minimum i wymieszaj z serkiem wiejskim. Podgrzewaj jeszcze przez krótką chwilę, aby połączyć smaki.
- Nałóż farsz na naleśniki i złóż w trójkąty. Podawaj z ulubionym sosem.