Nie było śmietany, to kupiłam serek. Farsz do naleśników wyszedł jeszcze lepszy

Zazwyczaj zielony farsz do naleśników, pierogów lub zapiekanek przygotowuję w standardowy sposób – podsmażam czosnek lub cebulę, dodaję szpinak, doprawiam i zabielam śmietaną. Czasem wrzucam ser pleśniowy lub fetę, aby potrawa była bardziej sycąca. Z braku czasu sięgnęłam po serek wiejski, który zawsze jest w osiedlowym sklepie.

Farsz z serkiem wiejskim ma bardzo przyjemną konsystencjęFarsz z serkiem wiejskim ma bardzo przyjemną konsystencję
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Ulubiony serek sportowców okazał się trafionym pomysłem na farsz do naleśników. Serwatka, w której pływają granulki szybko nabrała zielonkawego koloru i przeszła przyjemnym aromatem czosnku podsmażonego na maśle. Delikatne kuleczki serka wiejskiego pozostały w całości, przynosząc przyjemne doznania smakowe.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Jeśli chcesz, żeby danie było gorące, możesz dodatkowo zapiec naleśniki w piekarniku. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp parmezanem lub przykryj pierzynką z beszamelu, a będą jeszcze bardziej kremowe i treściwe.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 g młodego szpinaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 200 g serka wiejskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem do uzyskania spójnej konsystencji.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość olej do smażenia. Nadmiar dodaj do ciasta naleśnikowego, wymieszaj.
  3. Usmaż naleśniki na rumiany kolor.
  4. W rondelku roztop masło i podsmaż na nim czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  5. Dodaj liście szpinaku i przykryj pokrywką. Podgrzewaj do momentu, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Gdy szpinak będzie już miękki, zmniejsz moc palnika do minimum i wymieszaj z serkiem wiejskim. Podgrzewaj jeszcze przez krótką chwilę, aby połączyć smaki.
  7. Nałóż farsz na naleśniki i złóż w trójkąty. Podawaj z ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje