Ewa Wachowicz układa na patelni i wbija jajka. Zwykła szakszuka nie ma szans
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie, a zwykła jajecznica czy szakszuka już ci się przejadły, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Warzywny dodatek doda lekkości i sprawi, że pokochasz jajka sadzone na nowo.
Jajka to jeden z najlepszych patentów na śniadanie na ciepło. Można przygotować je na wiele sposób, a szakszuka od cieszy się dużą popularnością. Kiedy jednak masz już dość monotonii lub po prostu szukasz nowego przepisu, z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Prezenterka, właścicielka restauracji "Zalipianki" i mistrzyni gotowania podzieliła się na swoim blogu przepisem na pyszne jajka z cukinią. Ekspresowe śniadanie szybko skradnie twoje podniebienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Jajka sadzone z cukinią
Cukinia w sklepach dostępna jest przez cały rok, a i w przydomowych ogródkach potrafi pięknie obrodzić. Sprawdzi się nie tylko do zapiekanek czy domowych placuszków. Pokrojona w cieniutkie wstążki będzie wspaniałą bazą do sadzonych jajek. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze nieco parmezanu, w mig wyczarujemy mistrzowskie śniadanie.
To doskonała alternatywa dla szakszuki czy zwykłych jajek sadzonych. Cukinia zwiększa objętość dania, dostarczy błonnika i sprawi, że kiszki przez długi czas nie będą grały marsza w naszych brzuchach. Ewa Wachowicz podpowiada, by do krojenia cukinii użyć nożyka do warzyw, aby uzyskać cienkie wstęgi. Sprawdzi się również tarka albo specjalna mandolina. Możesz także pokroić cukinię w cieniutkie plasterki.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- starty parmezan,
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży tymianek (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój na wstążki przypominające tagliatelle. Środek z nasionami wyrzuć.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cukinię.
- Dorzuć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
- Przy pomocy łopatki zrób miejsce i wbij jajka.
- Posyp je odrobiną startego parmezanu.
- Oprósz pieprzem oraz solą i przykryj patelnię.
- Duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Gotowe danie udekoruj posiekanym tymiankiem. Podawaj na ciepło, możesz zrobić to prosto z patelni. Do tego świeże pieczywo i mamy śniadanie idealne. Smacznego!