Ewa Wachowicz układa na patelni i wbija jajka. Zwykła szakszuka nie ma szans

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie, a zwykła jajecznica czy szakszuka już ci się przejadły, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Warzywny dodatek doda lekkości i sprawi, że pokochasz jajka sadzone na nowo.

Ewa Wachowicz tak serwuje jajkaEwa Wachowicz tak serwuje jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Jajka to jeden z najlepszych patentów na śniadanie na ciepło. Można przygotować je na wiele sposób, a szakszuka od cieszy się dużą popularnością. Kiedy jednak masz już dość monotonii lub po prostu szukasz nowego przepisu, z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Prezenterka, właścicielka restauracji "Zalipianki" i mistrzyni gotowania podzieliła się na swoim blogu przepisem na pyszne jajka z cukinią. Ekspresowe śniadanie szybko skradnie twoje podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jajka sadzone z cukinią

Cukinia w sklepach dostępna jest przez cały rok, a i w przydomowych ogródkach potrafi pięknie obrodzić. Sprawdzi się nie tylko do zapiekanek czy domowych placuszków. Pokrojona w cieniutkie wstążki będzie wspaniałą bazą do sadzonych jajek. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze nieco parmezanu, w mig wyczarujemy mistrzowskie śniadanie.

Jajka sadzone z cukinią
Jajka sadzone z cukinią © Adobe Stock | Burakova Irina

To doskonała alternatywa dla szakszuki czy zwykłych jajek sadzonych. Cukinia zwiększa objętość dania, dostarczy błonnika i sprawi, że kiszki przez długi czas nie będą grały marsza w naszych brzuchach. Ewa Wachowicz podpowiada, by do krojenia cukinii użyć nożyka do warzyw, aby uzyskać cienkie wstęgi. Sprawdzi się również tarka albo specjalna mandolina. Możesz także pokroić cukinię w cieniutkie plasterki.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • starty parmezan,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży tymianek (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój na wstążki przypominające tagliatelle. Środek z nasionami wyrzuć.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cukinię.
  3. Dorzuć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
  4. Przy pomocy łopatki zrób miejsce i wbij jajka.
  5. Posyp je odrobiną startego parmezanu.
  6. Oprósz pieprzem oraz solą i przykryj patelnię.
  7. Duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Gotowe danie udekoruj posiekanym tymiankiem. Podawaj na ciepło, możesz zrobić to prosto z patelni. Do tego świeże pieczywo i mamy śniadanie idealne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯