Ewa Wachowicz układa na patelni i wbija jajka. Zwykła szakszuka nie ma szans

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie, a zwykła jajecznica czy szakszuka już ci się przejadły, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Warzywny dodatek doda lekkości i sprawi, że pokochasz jajka sadzone na nowo.

Ewa Wachowicz tak serwuje jajkaEwa Wachowicz tak serwuje jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Jajka to jeden z najlepszych patentów na śniadanie na ciepło. Można przygotować je na wiele sposób, a szakszuka od cieszy się dużą popularnością. Kiedy jednak masz już dość monotonii lub po prostu szukasz nowego przepisu, z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Prezenterka, właścicielka restauracji "Zalipianki" i mistrzyni gotowania podzieliła się na swoim blogu przepisem na pyszne jajka z cukinią. Ekspresowe śniadanie szybko skradnie twoje podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jajka sadzone z cukinią

Cukinia w sklepach dostępna jest przez cały rok, a i w przydomowych ogródkach potrafi pięknie obrodzić. Sprawdzi się nie tylko do zapiekanek czy domowych placuszków. Pokrojona w cieniutkie wstążki będzie wspaniałą bazą do sadzonych jajek. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze nieco parmezanu, w mig wyczarujemy mistrzowskie śniadanie.

Jajka sadzone z cukinią
Jajka sadzone z cukinią © Adobe Stock | Burakova Irina

To doskonała alternatywa dla szakszuki czy zwykłych jajek sadzonych. Cukinia zwiększa objętość dania, dostarczy błonnika i sprawi, że kiszki przez długi czas nie będą grały marsza w naszych brzuchach. Ewa Wachowicz podpowiada, by do krojenia cukinii użyć nożyka do warzyw, aby uzyskać cienkie wstęgi. Sprawdzi się również tarka albo specjalna mandolina. Możesz także pokroić cukinię w cieniutkie plasterki.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • starty parmezan,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży tymianek (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój na wstążki przypominające tagliatelle. Środek z nasionami wyrzuć.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cukinię.
  3. Dorzuć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
  4. Przy pomocy łopatki zrób miejsce i wbij jajka.
  5. Posyp je odrobiną startego parmezanu.
  6. Oprósz pieprzem oraz solą i przykryj patelnię.
  7. Duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Gotowe danie udekoruj posiekanym tymiankiem. Podawaj na ciepło, możesz zrobić to prosto z patelni. Do tego świeże pieczywo i mamy śniadanie idealne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce