Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych

Nie ma opcji, żeby kotlety schabowe wyszły z mody. Zwłaszcza, że można je przygotować w wielu różnych wariantach. W restauracjach często podają z jajkiem sadzonym, a ja wrzucam do piekarnika i zapiekam z serem i pieczarkami.

Kotlety zapiekam z serem i pieczarkamiKotlety zapiekam z serem i pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedyś widziałam, jak Tomasz Strzelczyk robił podobne kotlety z udek kurczaka. Samodzielnie filetował mięso i smażył w panierce jak schabowe. W kolejnym kroku zapiekał kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Jednak moim zdaniem lepiej jest zmienić kolejność. Na kotlet kładę duży plasterek goudy i dopiero na niej układam podsmażone pieczarki, dzięki czemu nie podchodzą wodą i wychodzą bardziej rumiane – moja rodzina takie uwielbia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Mięso na kotlety warto przygotować dzień wcześniej

Poniżej znajdziesz przepis na szybkie kotlety schabowe, ale jeśli pomyślisz o nich dzień wcześniej, mięso wyjdzie o wiele bardziej kruche i soczyste jednocześnie. Rozbite kotlety przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem i przykryj pokrojoną w pióra cebulą. Całość zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia odsącz kotlety z zalewy i dodatkowo odciśnij na ręczniku papierowym. Obtaczaj w panierce i smaż na smalcu, maśle klarowanym lub oleju roślinnym, przy czym zadbaj, aby wybrany tłuszcz charakteryzował się wysokim punktem dymienia.

Jak zrobić schabowe zapiekane z serem i pieczarkami?

Zanim zaczniesz smażyć kotlety, przygotuj pieczarki. Pokrój je w plasterki i usmaż na maśle klarowanym. Podczas smażenia możesz dodać odrobinę soku z cytryny, aby zachowały ładny, jasny kolor.

Składniki:

  • 400 g schabu,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 50 g sera gouda,
  • 150 g podsmażonych pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na plastry i rozbij na kotlety. Natrzyj solą i pieprzem, po czym obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  2. Gotowe kotlety odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz każdego kotleta połóż duży plasterek sera. Na ser wyłóż podsmażone pieczarki.
  4. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż ser się rozpuści.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥