Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nie ma opcji, żeby kotlety schabowe wyszły z mody. Zwłaszcza, że można je przygotować w wielu różnych wariantach. W restauracjach często podają z jajkiem sadzonym, a ja wrzucam do piekarnika i zapiekam z serem i pieczarkami.
Kiedyś widziałam, jak Tomasz Strzelczyk robił podobne kotlety z udek kurczaka. Samodzielnie filetował mięso i smażył w panierce jak schabowe. W kolejnym kroku zapiekał kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Jednak moim zdaniem lepiej jest zmienić kolejność. Na kotlet kładę duży plasterek goudy i dopiero na niej układam podsmażone pieczarki, dzięki czemu nie podchodzą wodą i wychodzą bardziej rumiane – moja rodzina takie uwielbia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Mięso na kotlety warto przygotować dzień wcześniej
Poniżej znajdziesz przepis na szybkie kotlety schabowe, ale jeśli pomyślisz o nich dzień wcześniej, mięso wyjdzie o wiele bardziej kruche i soczyste jednocześnie. Rozbite kotlety przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem i przykryj pokrojoną w pióra cebulą. Całość zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia odsącz kotlety z zalewy i dodatkowo odciśnij na ręczniku papierowym. Obtaczaj w panierce i smaż na smalcu, maśle klarowanym lub oleju roślinnym, przy czym zadbaj, aby wybrany tłuszcz charakteryzował się wysokim punktem dymienia.
Jak zrobić schabowe zapiekane z serem i pieczarkami?
Zanim zaczniesz smażyć kotlety, przygotuj pieczarki. Pokrój je w plasterki i usmaż na maśle klarowanym. Podczas smażenia możesz dodać odrobinę soku z cytryny, aby zachowały ładny, jasny kolor.
Składniki:
- 400 g schabu,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej lub smalec do smażenia,
- 50 g sera gouda,
- 150 g podsmażonych pieczarek.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na plastry i rozbij na kotlety. Natrzyj solą i pieprzem, po czym obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Gotowe kotlety odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz każdego kotleta połóż duży plasterek sera. Na ser wyłóż podsmażone pieczarki.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż ser się rozpuści.