Naleśniki do krokietów robię z tego przepisu. Są elastyczne i nie rwą się podczas składania
Przygotowanie naleśników do krokietów to nic trudnego, ale bez odpowiedniego przepisu — ani rusz. Warto wiedzieć, że te placuszki nieco różnią się od klasycznych naleśników serwowanych z dżemem i twarogiem. Dobra receptura to przepis na smaczne krokiety i... bezpieczeństwo koszuli.
05.07.2024 09:21
Nie ma nic gorszego niż rozpadające się krokiety. Pół biedy, kiedy jemy je nad suchym talerzem. W najgorszym przypadku — a zdarza się to zwłaszcza podczas świąt — rozerwany kawałek naleśnika ląduje z pokaźnym "chlupnięciem" w misce z czerwonym barszczem. Chyba wiesz, co to oznacza: mikro powódź, po której twoja biała koszula już się nie podniesie. A co jeśli wcale nie jesteśmy skazani na taki bieg wydarzeń?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy dowiedziałem się, że naleśniki do krokietów trzeba przygotować nieco inaczej niż zwykłe rolady z serem, rozpocząłem poszukiwania sprawdzonego przepisu. Na szczęście znalazłem go dość szybko, przetestowałem i mogę ze stu procentową szczerością powiedzieć, że ten zabieg naprawdę działa. Naleśniki wychodzą sprężyste, ale trwałe, puszyste — ale niełamliwe.
Cały trik polega na... maśle i odrobinie cierpliwości. Poniżej prezentuję ci przepis, z którego korzystam podczas robienia krokietów. Powodzenia!
Naleśniki do krokietów
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typu 450,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę i sól umieść w misce. Wbij jajka i za pomocą miksera połącz wszystko z wodą gazowaną i mlekiem. Teraz odłóż przygotowaną masę na kwadrans. Jest to czas niezbędny dla glutenu do rozpoczęcia swojej "pracy". To zadecyduje o elastyczności placków.
- Teraz dodaj ostudzone masło i raz jeszcze zmiksuj całość. Gotowe! Możesz zacząć smażenie naleśników. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż placki z obu stron do zarumienienia. Potem pozostaje ci już tylko przygotowanie farszu, zawinięcie i krokiety będą jak marzenie!