Naleśniki do krokietów robię z tego przepisu. Są elastyczne i nie rwą się podczas składania

Przygotowanie naleśników do krokietów to nic trudnego, ale bez odpowiedniego przepisu — ani rusz. Warto wiedzieć, że te placuszki nieco różnią się od klasycznych naleśników serwowanych z dżemem i twarogiem. Dobra receptura to przepis na smaczne krokiety i... bezpieczeństwo koszuli.

Naleśniki do krokietów muszą być przygotowane w odpowiedni sposóbNaleśniki do krokietów muszą być przygotowane w odpowiedni sposób
Źródło zdjęć: © Canva | Iko636

Nie ma nic gorszego niż rozpadające się krokiety. Pół biedy, kiedy jemy je nad suchym talerzem. W najgorszym przypadku — a zdarza się to zwłaszcza podczas świąt — rozerwany kawałek naleśnika ląduje z pokaźnym "chlupnięciem" w misce z czerwonym barszczem. Chyba wiesz, co to oznacza: mikro powódź, po której twoja biała koszula już się nie podniesie. A co jeśli wcale nie jesteśmy skazani na taki bieg wydarzeń?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Kiedy dowiedziałem się, że naleśniki do krokietów trzeba przygotować nieco inaczej niż zwykłe rolady z serem, rozpocząłem poszukiwania sprawdzonego przepisu. Na szczęście znalazłem go dość szybko, przetestowałem i mogę ze stu procentową szczerością powiedzieć, że ten zabieg naprawdę działa. Naleśniki wychodzą sprężyste, ale trwałe, puszyste — ale niełamliwe.

Cały trik polega na... maśle i odrobinie cierpliwości. Poniżej prezentuję ci przepis, z którego korzystam podczas robienia krokietów. Powodzenia!

Naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.
Naleśniki będą elastyczne i wytrzymałe
Naleśniki będą elastyczne i wytrzymałe © Canva | Ja_Het

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę i sól umieść w misce. Wbij jajka i za pomocą miksera połącz wszystko z wodą gazowaną i mlekiem. Teraz odłóż przygotowaną masę na kwadrans. Jest to czas niezbędny dla glutenu do rozpoczęcia swojej "pracy". To zadecyduje o elastyczności placków.
  3. Teraz dodaj ostudzone masło i raz jeszcze zmiksuj całość. Gotowe! Możesz zacząć smażenie naleśników. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż placki z obu stron do zarumienienia. Potem pozostaje ci już tylko przygotowanie farszu, zawinięcie i krokiety będą jak marzenie!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯