PoradyNaleśniki do krokietów robię z tego przepisu. Są elastyczne i nie rwą się podczas składania

Naleśniki do krokietów robię z tego przepisu. Są elastyczne i nie rwą się podczas składania

Przygotowanie naleśników do krokietów to nic trudnego, ale bez odpowiedniego przepisu — ani rusz. Warto wiedzieć, że te placuszki nieco różnią się od klasycznych naleśników serwowanych z dżemem i twarogiem. Dobra receptura to przepis na smaczne krokiety i... bezpieczeństwo koszuli.

Naleśniki do krokietów muszą być przygotowane w odpowiedni sposób
Naleśniki do krokietów muszą być przygotowane w odpowiedni sposób
Źródło zdjęć: © Canva | Iko636

05.07.2024 09:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma nic gorszego niż rozpadające się krokiety. Pół biedy, kiedy jemy je nad suchym talerzem. W najgorszym przypadku — a zdarza się to zwłaszcza podczas świąt — rozerwany kawałek naleśnika ląduje z pokaźnym "chlupnięciem" w misce z czerwonym barszczem. Chyba wiesz, co to oznacza: mikro powódź, po której twoja biała koszula już się nie podniesie. A co jeśli wcale nie jesteśmy skazani na taki bieg wydarzeń?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy dowiedziałem się, że naleśniki do krokietów trzeba przygotować nieco inaczej niż zwykłe rolady z serem, rozpocząłem poszukiwania sprawdzonego przepisu. Na szczęście znalazłem go dość szybko, przetestowałem i mogę ze stu procentową szczerością powiedzieć, że ten zabieg naprawdę działa. Naleśniki wychodzą sprężyste, ale trwałe, puszyste — ale niełamliwe.

Cały trik polega na... maśle i odrobinie cierpliwości. Poniżej prezentuję ci przepis, z którego korzystam podczas robienia krokietów. Powodzenia!

Naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.
Naleśniki będą elastyczne i wytrzymałe
Naleśniki będą elastyczne i wytrzymałe© Canva | Ja_Het

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę i sól umieść w misce. Wbij jajka i za pomocą miksera połącz wszystko z wodą gazowaną i mlekiem. Teraz odłóż przygotowaną masę na kwadrans. Jest to czas niezbędny dla glutenu do rozpoczęcia swojej "pracy". To zadecyduje o elastyczności placków.
  3. Teraz dodaj ostudzone masło i raz jeszcze zmiksuj całość. Gotowe! Możesz zacząć smażenie naleśników. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż placki z obu stron do zarumienienia. Potem pozostaje ci już tylko przygotowanie farszu, zawinięcie i krokiety będą jak marzenie!