Napycham kapelusze i wstawiam do piekarnika. Pieczarki w tej wersji to poezja smaku

Faszerowane pieczarki to idealna propozycja na imprezę lub przyjęcie, gdy potrzebujesz szybkich przekąsek. Małe i pełne smaku doskonale sprawdzą się także jako dodatek do grilla, zachwycając gości farszem i apetyczną, złocistą skorupką.

Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe

Pieczarki najczęściej traktujemy jako dodatek do dań — składnik farszów, zapiekanek czy sosów. Jednak ich kształt i rozmiar sprawiają, że doskonale nadają się do nadziewania, stanowiąc świetną alternatywę dla większych warzyw, takich jak papryka. Idealnie sprawdzą się na imprezie, gdy chcemy przygotować przekąskę na jeden lub dwa kęsy — smaczną, efektowną i wygodną do podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Prosto, smacznie i na wiele okazji

Faszerowane pieczarki to jedno z tych dań, które na początku wyglądają niepozornie, ale już pierwszy kęs potrafi zaskoczyć. Kremowy farsz z serka śmietankowego, żółtego sera, czosnku i natki pietruszki nadaje im wyrazisty, a zarazem łagodny smak. W piekarniku kapelusze miękną i stają się soczyste, a zapieczony wierzch zyskuje apetyczną złocistą warstwę.

Najlepiej sprawdzą się pieczarki z dużym kapeluszem – można do nich dodać więcej farszu i dodatków, jednak jeśli zależy ci na przekąsce na jeden kęs, lepsze będą mniejsze grzybki. Wystarczy podsmażyć cebulkę z posiekanymi trzonkami pieczarek, połączyć z resztą składników i zapiec. To świetna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę na imprezę czy jako dodatek na grilla. Pamiętaj, że możesz je łatwo modyfikować – zamień natkę na koperek, dodaj szczyptę wędzonej papryki lub kilka kropel srirachy dla fanów bardziej pikantnych smaków.

Przepis na faszerowane pieczarki z piekarnika

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 135 g serka śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 20 g startego sera żółtego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz pieczarki, oddziel kapelusze od trzonków, a trzonki drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni podsmaż cebulę z posiekanymi trzonkami przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią. Umyj, osusz i drobno posiekaj natkę pietruszki.
  4. W misce wymieszaj serek śmietankowy z jajkiem, startym żółtym serem, przeciśniętym czosnkiem, podsmażonymi pieczarkami z cebulą oraz natką pietruszki.
  5. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Kapelusze pieczarek napełnij farszem i posyp je odrobiną sera.
  7. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20–25 minut, aż farsz się zapiecze, a wierzch lekko zrumieni.
  9. Podawaj na ciepło jako przekąskę, dodatek do obiadu lub lekką kolację.

Wybrane dla Ciebie

Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie