Mrożenie pieczarek to wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to prawidłowo

Mrożenie pieczarek to prosty i skuteczny sposób na przedłużenie ich świeżości. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zachowają smak i strukturę nawet przez kilka miesięcy.

Mrożenie pieczarek nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawaćMrożenie pieczarek nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Dmitriy Melnikov

Mrożenie pieczarek to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości i zapobieżenie marnowaniu, zwłaszcza gdy kupisz ich więcej, niż planowałeś wykorzystać od razu. Zanim jednak trafią do zamrażarki, warto dokładnie przyjrzeć się każdemu okazowi.

Do mrożenia nadają się wyłącznie świeże, jędrne pieczarki o jasnym kolorze i lekko wilgotnej powierzchni. Zdecydowanie unikaj grzybów, które mają ciemne plamy, przebarwienia, nieprzyjemny zapach lub śliską, lepką skórkę – to pierwsze oznaki zepsucia. Pieczarki z widoczną pleśnią należy bezwzględnie wyrzucić, ponieważ nie nadają się już do spożycia, nawet po obróbce termicznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Jak mrozić pieczarki?

Mrożenie pieczarek to prosty i skuteczny sposób na przedłużenie ich trwałości, szczególnie gdy mamy ich nadmiar. Aby grzyby po rozmrożeniu nie straciły swojej jędrności i smaku, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. Wybieraj świeże, jędrne pieczarki bez uszkodzeń ani przebarwień. Umyj je krótko pod bieżącą wodą (nie mocz!), dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i – opcjonalnie – zdejmij cienką skórkę z kapeluszy. Grzyby możesz zostawić w całości lub pokroić na plasterki, połówki lub kostkę – w zależności od późniejszego przeznaczenia.

Przed zamrożeniem warto pieczarki krótko zblanszować – wystarczy 30 sekund we wrzątku, a potem szybkie schłodzenie w zimnej wodzie. Dzięki temu lepiej zachowają kolor i strukturę. Następnie rozłóż je pojedynczo na tackę i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Gdy się zamrożą, przełóż je do szczelnych woreczków lub pojemników. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.

Zastosowanie zamrożonych pieczarek

Mrożone pieczarki doskonale sprawdzą się w wielu codziennych daniach – od sosów i zup, przez farsz do pierogów czy naleśników, aż po zapiekanki, makarony oraz potrawy duszone i smażone. Warto dodawać je do dań bezpośrednio podczas obróbki termicznej – szczególnie jeśli są pokrojone na plasterki lub kostkę.

Aby zachować jędrność pieczarek po wyjęciu z zamrażarki, najlepiej rozmrażać je powoli, w lodówce (najlepiej przez całą noc). Taki sposób zapobiega gwałtownemu oddawaniu wody i sprawia, że pieczarki nie stają się miękkie i wodniste. Unikaj rozmrażania w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej, bo może to negatywnie wpłynąć na ich konsystencję. W przypadku dań smażonych lub duszonych możesz także wrzucić je na patelnię lub do garnka bez wcześniejszego rozmrażania – w trakcie gotowania nadmiar wody odparuje, a smak pozostanie intensywny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik