Węgrzy nie dodają do leczo cukinii ani pieczarek. Kluczowy jest inny składnik, o którym Polacy zapominają

Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera głębi.

Węgierskie leczo – bez cukinii i pieczarekWęgierskie leczo – bez cukinii i pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Polskie leczo często daleko odbiega od oryginału, a w wielu przypadkach bardziej przypomina francuski ratatouille niż tradycyjną węgierską potrawę. Robert Makłowicz podkreślał to już chyba z tysiąc razy, że takie dodatki jak cukinia, pieczarki czy bakłażan całkowicie zmieniają charakter potrawy. Węgierskie leczo to przede wszystkim papryka, pomidory i cebula, a w wersji mięsnej – również dobra kiełbasa, a nie miks różnorodnych i kolorowych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Te przyprawy podkręcą smak leczo

Aby węgierski klasyk zyskał na wyrazistości, należy doprawić leczo w odpowiedni sposób. Słodka i ostra papryka mielona to podstawa, która wzmacnia naturalny aromat papryki i wędzonej kiełbasy, ale jeśli chcesz wzmocnić dymne nuty, możesz dodać także odrobinę wędzonej papryki.

Lubisz przyprawy korzenne? Dorzuć szczyptę cynamonu i 3–4 suszone owoce jałowca. Końcowy efekt podkreślą zioła, takie jak oregano, bazylia czy majeranek. Na koniec warto posypać leczo świeżą natką pietruszki lub kolendrą, aby dodać świeżych i lekkich aromatów.

Składnik, który przesądza o smaku

Nie należy zapominać o tym, że kluczem do idealnego smaku leczo, jest smażenie cebuli i papryki na dobrym smalcu, a następnie powolne duszenie warzyw (z kiełbasą lub bez). Jest to niezbędne do uzyskania odpowiedniej gęstości i smaku dania. A jeśli chcesz poczuć prawdziwie węgierski klimat? Przygotuj leczo w żeliwnym kociołku nad ogniskiem.

Jak zrobić oryginalne węgierskie leczo?

Do leczo wybierz dobrze doprawioną kiełbasę, na przykład kolbasz, która w smaku przypomina nieco hiszpańskie chorizo, ale jest bogatsza w wędzone aromaty. Wybierz mięsiste pomidory, ale przed wrzuceniem do garnka sparz je i obierz ze skórki.

Składniki:

  • 0,5 kg papryki – kolory możesz wybrać dowolne, na przykład czerwona i żółta,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 200 g kiełbasy paprykowej – najlepszy będzie węgierski kolbasz,
  • 300 g pomidorów obranych ze skórki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, świeżo zmielony pieprz, mielona papryka słodka i ostra,
  • opcjonalnie do posypania natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, poprzekrawaj na połówki i oczyść z nasion. Pokrój w dość grubą kostkę.
  2. Obierz cebulę i pokrój w pióra.
  3. W dużym garnku z grubym dnem rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojoną paprykę.
  4. Osobno, na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy się zarumieni, przełóż do warzyw w garnku.
  5. Dodaj pomidory obrane ze skórki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką mieloną.
  6. Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji.
  7. Leczo podawaj posypane natką pietruszki z pajdą swojskiego chleba.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo