Węgrzy nie dodają do leczo cukinii ani pieczarek. Kluczowy jest inny składnik, o którym Polacy zapominają
Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera głębi.
Polskie leczo często daleko odbiega od oryginału, a w wielu przypadkach bardziej przypomina francuski ratatouille niż tradycyjną węgierską potrawę. Robert Makłowicz podkreślał to już chyba z tysiąc razy, że takie dodatki jak cukinia, pieczarki czy bakłażan całkowicie zmieniają charakter potrawy. Węgierskie leczo to przede wszystkim papryka, pomidory i cebula, a w wersji mięsnej – również dobra kiełbasa, a nie miks różnorodnych i kolorowych warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Te przyprawy podkręcą smak leczo
Aby węgierski klasyk zyskał na wyrazistości, należy doprawić leczo w odpowiedni sposób. Słodka i ostra papryka mielona to podstawa, która wzmacnia naturalny aromat papryki i wędzonej kiełbasy, ale jeśli chcesz wzmocnić dymne nuty, możesz dodać także odrobinę wędzonej papryki.
Lubisz przyprawy korzenne? Dorzuć szczyptę cynamonu i 3–4 suszone owoce jałowca. Końcowy efekt podkreślą zioła, takie jak oregano, bazylia czy majeranek. Na koniec warto posypać leczo świeżą natką pietruszki lub kolendrą, aby dodać świeżych i lekkich aromatów.
Składnik, który przesądza o smaku
Nie należy zapominać o tym, że kluczem do idealnego smaku leczo, jest smażenie cebuli i papryki na dobrym smalcu, a następnie powolne duszenie warzyw (z kiełbasą lub bez). Jest to niezbędne do uzyskania odpowiedniej gęstości i smaku dania. A jeśli chcesz poczuć prawdziwie węgierski klimat? Przygotuj leczo w żeliwnym kociołku nad ogniskiem.
Jak zrobić oryginalne węgierskie leczo?
Do leczo wybierz dobrze doprawioną kiełbasę, na przykład kolbasz, która w smaku przypomina nieco hiszpańskie chorizo, ale jest bogatsza w wędzone aromaty. Wybierz mięsiste pomidory, ale przed wrzuceniem do garnka sparz je i obierz ze skórki.
Składniki:
- 0,5 kg papryki – kolory możesz wybrać dowolne, na przykład czerwona i żółta,
- 2 cebule,
- 1 łyżka smalcu,
- 200 g kiełbasy paprykowej – najlepszy będzie węgierski kolbasz,
- 300 g pomidorów obranych ze skórki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, świeżo zmielony pieprz, mielona papryka słodka i ostra,
- opcjonalnie do posypania natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Umyj papryki, poprzekrawaj na połówki i oczyść z nasion. Pokrój w dość grubą kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w pióra.
- W dużym garnku z grubym dnem rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojoną paprykę.
- Osobno, na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy się zarumieni, przełóż do warzyw w garnku.
- Dodaj pomidory obrane ze skórki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką mieloną.
- Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji.
- Leczo podawaj posypane natką pietruszki z pajdą swojskiego chleba.