Zjadłam węgierski gulasz w Budapeszcie. To nie kwota na paragonie zaskoczyła mnie najbardziej

Budapeszt to jedno z tych miast, do których wraca się nie tylko dla widoków. Owszem, panorama ze wzgórza Gellérta, parlament, zamek królewski czy Most Łańcuchowy zapierają dech, ale równie mocno przyciągają tu smaki – autentyczne, wyraziste, pełne historii.

Ile kosztuje tradycyjny węgierski gulasz?Ile kosztuje tradycyjny węgierski gulasz?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Kuchnia węgierska potrafi rozgrzać jak termalne kąpiele w Széchenyi, a jej serce stanowią dania proste, ale dopracowane do perfekcji: gulasz, paprykarz, langosz i aromatyczne wina. Szukając miejsca, gdzie można tego wszystkiego doświadczyć bez udziwnień, trafiliśmy z mężem do restauracji Parasztkonyha – i zakochaliśmy się od pierwszego kęsa.

Pierwszy raz byliśmy tam rok temu, trochę przypadkiem, było już późno, zimno, lał deszcz, a my chcieliśmy spróbować prawdziwego węgierskiego gulaszu. I tak zawędrowaliśmy do restauracji, w której szef kuchni chwali się tym, że korzysta z przepisów swojej babci. Zamówiliśmy klasyczny gulasz z kluseczkami i... przepadliśmy. Tak bardzo, że podczas tegorocznej wizyty w Budapeszcie wróciliśmy tam dwa razy – i ani przez chwilę nie żałowaliśmy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak smakują Węgry?

Parasztkonyha to restauracja z duszą. Już od progu wita klimatyczny, tradycyjny wystrój — drewniane belki, ceglane ściany, przyjemne rozproszone światło i detale, które przywołują rustykalne wnętrza wiejskich domów. Obsługa jest niezwykle miła i pomocna, świetnie komunikuje się po angielsku i chętnie doradza przy wyborze dań i win. Co ważne, wszystko jest serwowane sprawnie i bez zbędnego oczekiwania, co szczególnie doceniam po intensywnym dniu zwiedzania.

Na zaostrzenie apetytu palinka! Tradycyjny mocny alkohol, który można porównać do swojskiego bimbru. Obsługująca nas kelnerka zaproponowała swój ulubiony smak - pigwę. I to był strzał w dziesiątkę.

  • Gulasz w Budapeszcie
  • Gulasz w Budapeszcie
[1/2] Gulasz w Budapeszcie Źródło zdjęć: Pyszności |

Zamówiliśmy klasyczny gulasz z kluseczkami i pikantną kiełbasą. Mięso było miękkie, dosłownie rozpływało się w ustach, a sos pachniał wędzoną papryką i ziołami. Kluseczki – delikatne, lekko sprężyste – świetnie chłonęły smak. Drugą potrawą była soczysta, mocno doprawiona wołowina po debreczyńsku podana z lekkim makaronem z twarogu, który łagodził pikantność mięsa i dodawał daniu kremowości. Do obu dań zaproponowano nam odpowiednio dobrane wina.

Ile kosztuje klasyczny węgierski obiad w Budapeszcie? Zapłaciliśmy ok. 24 tys. forintów, a więc ok. 255 złotych. No cóż, tanio nie jest, ale biorąc pod uwagę, że to stolica, jedzenie jest pyszne, lokal klimatyczny, a obsługa doskonała, nie ma co płakać.

Paragon grozy nie odstraszył

Mimo niezwykle bogatej oferty gastronomicznej Budapesztu zdecydowaliśmy się na kolejną wizytę w tej restauracji. Tym razem skusiłam się na... paprykarz. Jednak nie miał on nic wspólnego ze szczecińskim klasykiem. Oryginalny węgierski paprykarz to po prostu gęsty paprykowy sos, w którym było zanurzone udko kurczaka. Do tego małe kluseczki przypominające nasze lane kluski – idealnie wchłaniające sos. Mój mąż również tym razem postawił na drób i zamówił kurczaka po budapeszteńsku – danie bogatsze, z dodatkiem warzyw i intensywniejszym sosem. Równie udane, równie sycące. Do picia lemoniada, dużo lemoniady, bo temperatura dochodziła do 40 stopni. Na paragonie znów ok. 250 złotych.

Ile kosztuje obiad w stolicy Węgier?
Ile kosztuje obiad w stolicy Węgier? © Pyszności

Parasztkonyha to miejsce, które pokazuje, że kuchnia wiejska może być elegancka, dopracowana i podana z sercem. Nie ma tu nadęcia ani eksperymentów – zamiast tego mamy autentyczność, smak i tradycję. A do tego wszystko w otoczeniu, które sprzyja niespiesznemu biesiadowaniu. Idealna kolacja po całym dniu wędrówek po Budzie i Peszcie.

Jeśli planujesz podróż do stolicy Węgier i chcesz spróbować, czym naprawdę smakuje ten kraj – wpisz Parasztkonyhę na swoją kulinarną mapę. Możesz mi zaufać – my już wiemy, że wrócimy tam przy kolejnej okazji.

Katarzyna Kamińska, wydawczyni Pyszności

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇