Nasi dziadkowie zajadali się nimi w piątki. Zapomnieliśmy o nich, a są zdrowe i pyszne

Kotlety jajeczne to tradycyjne danie, które w wielu polskich domach gościło na stołach jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Były one szczególnie popularne w piątki, kiedy ze względu na post nie można było jeść mięsa. Dziś kotlety jajeczne niesłusznie odeszły w zapomnienie, a szkoda, bo to nie tylko pyszne, ale również tanie i zdrowe danie.

Nasi dziadkowie zajadali się nimi w piątki. Zapomnieliśmy o nich, a są zdrowe i pyszneNasi dziadkowie zajadali się nimi w piątki. Zapomnieliśmy o nich, a są zdrowe i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety jajeczne to danie, które w dawnych czasach często gościło na polskich stołach, szczególnie w piątki. Dziś, nieco zapomniane, znów wracają do łask, przypominając o prostocie i smaku tradycyjnej kuchni. Są one nie tylko łatwe do przygotowania, ale również zdrowe i wszechstronne w zastosowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Kotlety jajeczne – składniki i przygotowanie

Kotlety jajeczne to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych jajek. Mogą stanowić smaczny obiad z młodymi ziemniakami lub być pysznym dodatkiem do kanapek i sałatek. Oto składniki i sposób ich przygotowania.

Składniki na kotlety jajeczne:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 16 g bułki tartej,
  • 10 g musztardy,
  • 10 g szczypiorku,
  • 0,33 łyżeczki soli,
  • 1 surowe jajko.

Dodatkowo:

  • 50 g bułki tartej
  • 5 g natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i rozgnieść widelcem w misce.
  2. Dodaj surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Z masy jajecznej uformuj 4-5 kotletów.
  4. Obtocz kotlety w bułce tartej.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Kotlety jajeczne to prosty, pyszny i zdrowy pomysł na obiad lub kolację. To idealny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych jajek i zaskoczenie domowników nowym smakiem. Spróbuj koniecznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów