Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe
Odkąd w moim domu pojawił się przepis na malinowo-czekoladowe desery, cała rodzina czeka tylko, kiedy je zrobię. Dosłownie nikt nie potrafi się im oprzeć.
11.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:14
Pomysłów na smaczne, ciekawe i oryginalne wypieki domowej roboty nigdy za wiele. Tym bardziej, kiedy możesz zaserwować je w naprawdę niesamowitym wydaniu. I tak będzie właśnie i tym razem.
Przychodzę do ciebie z pomysłem na genialne deserki na bazie puszystego jak chmurka biszkoptu, które należy połączyć z dwoma czekoladowymi warstwami oraz soczystymi malinami. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, dlatego też nie możesz przegapić ciekawej inspiracji na cudowne słodkości. Cała rodzina będzie nimi zachwycona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy tylko raz spojrzeć na domowe wypieki z malinami, aby natychmiast zgłodnieć
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao.
I warstwa czekoladowa:
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 150 g gorzkiej czekolady.
II warstwa czekoladowa:
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżeczki agaru,
- 100 g białej czekolady,
- 200 g mascarpone,
- 100 g malin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubijam w misce białka z cukrem. Następnie do miski trafiają: żółtka, przesiana mąka, proszek do pieczenia oraz kakao.
Krok 2. Po dokładnym wymieszaniu składników przelewam mieszankę do okrągłej formy do pieczenia, którą wcześniej zabezpieczam papierem do pieczenia. Forma z zawartością trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Krok 3. Po odcięciu górnej części z domowego wypieku dzielę go na mniejsze kółka.
Krok 4. Następnie podgrzewam śmietankę, po czym łączę ją z kostkami czekolady przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na mini biszkopcikach. To jednak nie koniec pracy na dziś. Każdy deserek dekoruję świeżymi malinami, po czym wstawiam przygotowane konstrukcje do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję ostatnią warstwę z dodatkiem mascarpone. Aby ją zrobić, ponownie podgrzewam śmietankę. Tym razem robię to z dodatkiem agaru. Po zdjęciu garnka z palnika, do środka wrzucam jeszcze połamane kostki białej czekolady oraz kremowe mascarpone.
Krok 7. Białą mieszankę rozprowadzam bezpośrednio na malinach, po czym wkładam domowe wypieki ponownie do zamrażalki na 30 minut.
Krok 8. Każdy deserek przed podaniem dekoruję listkiem świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!