Prosty sposób na wyhodowanie natki pietruszki w domu. To prawdziwa bomba witaminowa!
Natka pietruszki jest fantastycznym dodatkiem do większości dań. Hodowla jednak nie należy jednak do najłatwiejszych, ale przygotowaliśmy dla Ciebie kilka rad.
Nie każda pietruszka nadaje się do posadzenia
Najprostszym i najszybszym sposobem na wyhodowanie natki jest posadzenie korzenia w ziemi. Jednak nie każda pietruszka nada się do tego.
Te sklepowe bardzo ciężko się przyjmują. Najlepiej udać się na targ i wybrać taki okaz, na końcu którego widać małe zawiązki liści.
Możesz również skorzystać z nasion w torebce, jednak na pierwsze zbieranie listków trzeba będzie trochę poczekać.
Natka z korzenia
Jeśli wybierzesz już odpowiedni korzeń to włóż go do doniczki i przysyp ziemią tak, aby górna część była widoczna. Doniczka powinna być dość szeroka, wtedy możesz posadzić kilka korzeni koło siebie.
Po zasadzeniu pietruszki bardzo dobrze ją podlej i odstaw w nasłonecznione, ciepłe miejsce na 1-2 tygodnie.
Im więcej korzeni posadzisz, tym większa szansa, że niedługo będziesz mógł cieszyć się swoją natką pietruszki.
Wersja z nasionami
Na natkę z nasion trzeba będzie poczekać dłużej. Przed zasianiem warto namoczyć nasiona w letniej wodzie przez całą noc. Przyspieszy to ich otwieranie się i odrobinę skróci czas oczekiwania.
Nasiona zasiej na głębokości 1,5- 2 cm. Pierwsze listki pojawią się po ok. 20 dniach. Pozwól im jednak trochę urosnąć.
Podlewanie i ziemia
Wybór odpowiedniej ziemi do hodowli nie jest trudny. Zarówno nasiona, jak i korzeń nie mają specjalnych wymagań i zadowolą się zwykłą, uniwersalną ziemią dla kwiatów.
Podlewanie jest bardzo ważne. Warto pamiętać, że pietruszka nie lubi ziemi stale wilgotnej, bo dość szybko gnije. Nie można jednak zapominać po podlewaniu, bo z przesuszonej ziemi nie dostaniemy natki. W skrócie: umiar w wodzie jest wskazany.
Pamiętaj o odpowiednim podcinaniu
Aby pietruszka pięknie się rozrosłą potrzebuje przycinania. Nie rób tego jednak przy samym korzeniu- przytnij kawałek na wysokości ok. 10 cm. Regularnie przycinaj najdłuższe pędy, a pietruszka ładnie się rozkrzewi.
Świetne źródło żelaza i witamin
Natka pietruszki jest bardzo dobrym źródłem żelaza i witaminy C w naszej diecie (ma jej więcej niż cytrusy. Dzięki wysokiej zawartości beta karotenu i witaminy E świetnie działa na naszą skórę i wzrok. Do tego zestawu dorzucić trzeba jeszcze kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Po prostu warto!
Pasuje do wielu dań
Natka pietruszki pasuje świetnie do naprawdę wielu dań. Możesz posypać nią praktycznie każde danie, dodać do pesto lub przemycić w koktajlu. Warto dodawać ją nawet na kanapki.