Prosty sposób na wyhodowanie natki pietruszki w domu. To prawdziwa bomba witaminowa!

Natka pietruszki jest fantastycznym dodatkiem do większości dań. Hodowla jednak nie należy jednak do najłatwiejszych, ale przygotowaliśmy dla Ciebie kilka rad.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Nie każda pietruszka nadaje się do posadzenia

Najprostszym i najszybszym sposobem na wyhodowanie natki jest posadzenie korzenia w ziemi. Jednak nie każda pietruszka nada się do tego.
Te sklepowe bardzo ciężko się przyjmują. Najlepiej udać się na targ i wybrać taki okaz, na końcu którego widać małe zawiązki liści.
Możesz również skorzystać z nasion w torebce, jednak na pierwsze zbieranie listków trzeba będzie trochę poczekać.

Natka z korzenia

Jeśli wybierzesz już odpowiedni korzeń to włóż go do doniczki i przysyp ziemią tak, aby górna część była widoczna. Doniczka powinna być dość szeroka, wtedy możesz posadzić kilka korzeni koło siebie.
Po zasadzeniu pietruszki bardzo dobrze ją podlej i odstaw w nasłonecznione, ciepłe miejsce na 1-2 tygodnie.
Im więcej korzeni posadzisz, tym większa szansa, że niedługo będziesz mógł cieszyć się swoją natką pietruszki.

Obrazek

Wersja z nasionami

Na natkę z nasion trzeba będzie poczekać dłużej. Przed zasianiem warto namoczyć nasiona w letniej wodzie przez całą noc. Przyspieszy to ich otwieranie się i odrobinę skróci czas oczekiwania.
Nasiona zasiej na głębokości 1,5- 2 cm. Pierwsze listki pojawią się po ok. 20 dniach. Pozwól im jednak trochę urosnąć.

Podlewanie i ziemia

Wybór odpowiedniej ziemi do hodowli nie jest trudny. Zarówno nasiona, jak i korzeń nie mają specjalnych wymagań i zadowolą się zwykłą, uniwersalną ziemią dla kwiatów.

Podlewanie jest bardzo ważne. Warto pamiętać, że pietruszka nie lubi ziemi stale wilgotnej, bo dość szybko gnije. Nie można jednak zapominać po podlewaniu, bo z przesuszonej ziemi nie dostaniemy natki. W skrócie: umiar w wodzie jest wskazany.

Pamiętaj o odpowiednim podcinaniu

Aby pietruszka pięknie się rozrosłą potrzebuje przycinania. Nie rób tego jednak przy samym korzeniu- przytnij kawałek na wysokości ok. 10 cm. Regularnie przycinaj najdłuższe pędy, a pietruszka ładnie się rozkrzewi.

Obrazek

Świetne źródło żelaza i witamin

Natka pietruszki jest bardzo dobrym źródłem żelaza i witaminy C w naszej diecie (ma jej więcej niż cytrusy. Dzięki wysokiej zawartości beta karotenu i witaminy E świetnie działa na naszą skórę i wzrok. Do tego zestawu dorzucić trzeba jeszcze kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Po prostu warto!

Obrazek

Pasuje do wielu dań

Natka pietruszki pasuje świetnie do naprawdę wielu dań. Możesz posypać nią praktycznie każde danie, dodać do pesto lub przemycić w koktajlu. Warto dodawać ją nawet na kanapki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"