Nie czekam na sezon grillowy. Pyszne szaszłyki robię na obiad w piekarniku

Kiedy za oknem szaro i buro, a do sezonu grillowego jeszcze daleko, nie musisz rezygnować z ulubionych smaków. Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy to idealny pomysł na obiad, który przygotujesz w piekarniku. To proste, sycące i niezwykle smaczne danie, które zadowoli całą rodzinę. Soczyste ziemniaki, aromatyczna kiełbasa i chrupiące warzywa – to połączenie, które zawsze się sprawdza.

Pyszne szaszłyki robię na obiad w piekarnikuPyszne szaszłyki robię na obiad w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szaszłyki to jedno z tych dań, które kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domu, bez konieczności czekania na ciepłe dni. Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy to świetna propozycja na sycący, prosty i aromatyczny obiad, który zachwyci całą rodzinę. Można je przygotować w piekarniku, a ich smak nie ustępuje tym prosto z rusztu. Moja rodzina je uwielbia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy – szybki obiad dla każdego

Największą zaletą tego przepisu jest jego prostota oraz łatwość przygotowania. Składniki są ogólnodostępne i często znajdują się w naszej kuchni. Głównym bohaterem są niewielkie ziemniaki, najlepiej ugotowane wcześniej, aby skrócić czas pieczenia. Możesz użyć także gotowych ziemniaczków dostępnych w marketach, co jeszcze bardziej przyspieszy cały proces.

Nieodłącznym elementem szaszłyków jest dobrze doprawiona, soczysta kiełbasa. Najlepiej sprawdzi się taka, która ma w sobie odrobinę tłuszczu – w piekarniku lekko się wytopi, dodając smaku pozostałym składnikom. Wybór kiełbasy zależy od preferencji, ale dobrze sprawdzi się klasyczna kiełbasa śląska lub inna o podobnej strukturze.

Aby nadać potrawie świeżości i urozmaicenia, warto dodać także warzywa. Tradycyjnie w przepisie pojawia się cukinia, która po upieczeniu staje się miękka i aromatyczna. Jeśli jednak nie masz jej pod ręką, śmiało możesz zastąpić ją innymi warzywami – papryką, cebulą lub nawet pieczarkami.

Jak przygotować szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy w piekarniku?

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być gotowe ziemniaki z marketu),
  • 2 kiełbasy śląskie lub innego rodzaju,
  • 1 średnia cukinia (lub inne warzywo, np. papryka, cebula),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowuję składniki – ugotowane ziemniaki przekrawam na połówki, kiełbasę kroję w plastry o grubości ok. 1 cm, a cukinię w podobnej wielkości kawałki.
  2. Przygotowuję marynatę – w małej miseczce mieszam oliwę z oregano, solą i pieprzem.
  3. Nadziewam szaszłyki – na patyczki do szaszłyków nakładam na przemian ziemniaki, kiełbasę i warzywa.
  4. Piekę szaszłyki – gotowe szaszłyki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam marynatą i piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż składniki się zarumienią.

Dzięki temu przepisowi mogę cieszyć się smakiem grillowanych przysmaków przez cały rok, bez względu na pogodę. Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy to pomysł na szybki i efektowny obiad, który nie wymaga wielu przygotowań. Mogę podać je solo lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub musztardowym. To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości