Nie czekam na sezon grillowy. Pyszne szaszłyki robię na obiad w piekarniku

Kiedy za oknem szaro i buro, a do sezonu grillowego jeszcze daleko, nie musisz rezygnować z ulubionych smaków. Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy to idealny pomysł na obiad, który przygotujesz w piekarniku. To proste, sycące i niezwykle smaczne danie, które zadowoli całą rodzinę. Soczyste ziemniaki, aromatyczna kiełbasa i chrupiące warzywa – to połączenie, które zawsze się sprawdza.

Pyszne szaszłyki robię na obiad w piekarnikuPyszne szaszłyki robię na obiad w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szaszłyki to jedno z tych dań, które kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domu, bez konieczności czekania na ciepłe dni. Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy to świetna propozycja na sycący, prosty i aromatyczny obiad, który zachwyci całą rodzinę. Można je przygotować w piekarniku, a ich smak nie ustępuje tym prosto z rusztu. Moja rodzina je uwielbia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy – szybki obiad dla każdego

Największą zaletą tego przepisu jest jego prostota oraz łatwość przygotowania. Składniki są ogólnodostępne i często znajdują się w naszej kuchni. Głównym bohaterem są niewielkie ziemniaki, najlepiej ugotowane wcześniej, aby skrócić czas pieczenia. Możesz użyć także gotowych ziemniaczków dostępnych w marketach, co jeszcze bardziej przyspieszy cały proces.

Nieodłącznym elementem szaszłyków jest dobrze doprawiona, soczysta kiełbasa. Najlepiej sprawdzi się taka, która ma w sobie odrobinę tłuszczu – w piekarniku lekko się wytopi, dodając smaku pozostałym składnikom. Wybór kiełbasy zależy od preferencji, ale dobrze sprawdzi się klasyczna kiełbasa śląska lub inna o podobnej strukturze.

Aby nadać potrawie świeżości i urozmaicenia, warto dodać także warzywa. Tradycyjnie w przepisie pojawia się cukinia, która po upieczeniu staje się miękka i aromatyczna. Jeśli jednak nie masz jej pod ręką, śmiało możesz zastąpić ją innymi warzywami – papryką, cebulą lub nawet pieczarkami.

Jak przygotować szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy w piekarniku?

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być gotowe ziemniaki z marketu),
  • 2 kiełbasy śląskie lub innego rodzaju,
  • 1 średnia cukinia (lub inne warzywo, np. papryka, cebula),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowuję składniki – ugotowane ziemniaki przekrawam na połówki, kiełbasę kroję w plastry o grubości ok. 1 cm, a cukinię w podobnej wielkości kawałki.
  2. Przygotowuję marynatę – w małej miseczce mieszam oliwę z oregano, solą i pieprzem.
  3. Nadziewam szaszłyki – na patyczki do szaszłyków nakładam na przemian ziemniaki, kiełbasę i warzywa.
  4. Piekę szaszłyki – gotowe szaszłyki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam marynatą i piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż składniki się zarumienią.

Dzięki temu przepisowi mogę cieszyć się smakiem grillowanych przysmaków przez cały rok, bez względu na pogodę. Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy to pomysł na szybki i efektowny obiad, który nie wymaga wielu przygotowań. Mogę podać je solo lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub musztardowym. To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej