Nie gotuj ziemniaków w ten sposób. Wszystkie witaminy i wartości uciekają

Ziemniaki to popularne i zdrowe warzywa, które często goszczą na polskich stołach. Niestety, niewłaściwe gotowanie może sprawić, że stracą wiele cennych składników odżywczych. Jak ugotować ziemniaki, by zachowały wszystkie wartości?

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VIZLAND
Marcin Michałowski

Ziemniaki są nieodzowną częścią polskiej kuchni. Mogą być ugotowane, podsmażane, a nawet stanowić główny składnik ruskich pierogów czy chrupiących placków. To warzywa, które zawierają cenne składniki odżywcze i witaminy. Niestety, nieodpowiednie przygotowanie może sprawić, że ziemniaki staną się twarde i pozbawione wartości. Podpowiemy wam, jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Ziemniaki: skarbnica wartości odżywczych

Ziemniaki są dostępne i niskokaloryczne. Jednak to nie koniec ich zalet. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, folianybeta-karoten. To także źródło witamin A, D, C, E, K, H oraz witamin z grupy B. Dodatkowo, ziemniaki są bogate w błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie i perystaltykę jelit, jednocześnie zapewniając uczucie sytości.

Błędy w gotowaniu ziemniaków - unikaj Ich

Najważniejszym celem podczas gotowania ziemniaków jest zachowanie ich cennych składników odżywczych. Oto trzy najczęstsze błędy, których warto unikać:

  1. Obieranie przed gotowaniem: Staranne obieranie ziemniaków ze skórki to częsty błąd. Blisko niej znajdują się najważniejsze składniki odżywcze. Lepiej jest gotować ziemniaki w mundurkach i obierać je dopiero po ugotowaniu, gdy skórka staje się miękka i łatwo odchodzi.
  2. Niewłaściwe zalewanie wodą: Ziemniaki nie powinny być zalewane zimną wodą. To może spowodować utratę cennej witaminy C. Zawsze wrzucaj ziemniaki do wrzątku.
  3. Solenie na początku gotowania: Błędem jest solenie ziemniaków na początku gotowania. To powoduje wypłukanie cennego potasu z bulw. Solenie tuż przed podaniem pozwoli zachować smak i wartości odżywcze ziemniaków.

Dodatkowe wskazówki

  • Aby ziemniaki były bardziej aromatyczne, do wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe lub szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Ziemniaki możesz ugotować na parze. Jest to zdrowsza metoda, która pozwala zachować więcej składników odżywczych.

Ziemniaki możesz również upiec w piekarniku. Wystarczy je umyć, pokroić w kostkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż będą miękkie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥