Nie gotuj ziemniaków w ten sposób. Wszystkie witaminy i wartości uciekają

Ziemniaki to popularne i zdrowe warzywa, które często goszczą na polskich stołach. Niestety, niewłaściwe gotowanie może sprawić, że stracą wiele cennych składników odżywczych. Jak ugotować ziemniaki, by zachowały wszystkie wartości?

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VIZLAND
Marcin Michałowski

Ziemniaki są nieodzowną częścią polskiej kuchni. Mogą być ugotowane, podsmażane, a nawet stanowić główny składnik ruskich pierogów czy chrupiących placków. To warzywa, które zawierają cenne składniki odżywcze i witaminy. Niestety, nieodpowiednie przygotowanie może sprawić, że ziemniaki staną się twarde i pozbawione wartości. Podpowiemy wam, jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Ziemniaki: skarbnica wartości odżywczych

Ziemniaki są dostępne i niskokaloryczne. Jednak to nie koniec ich zalet. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, folianybeta-karoten. To także źródło witamin A, D, C, E, K, H oraz witamin z grupy B. Dodatkowo, ziemniaki są bogate w błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie i perystaltykę jelit, jednocześnie zapewniając uczucie sytości.

Błędy w gotowaniu ziemniaków - unikaj Ich

Najważniejszym celem podczas gotowania ziemniaków jest zachowanie ich cennych składników odżywczych. Oto trzy najczęstsze błędy, których warto unikać:

  1. Obieranie przed gotowaniem: Staranne obieranie ziemniaków ze skórki to częsty błąd. Blisko niej znajdują się najważniejsze składniki odżywcze. Lepiej jest gotować ziemniaki w mundurkach i obierać je dopiero po ugotowaniu, gdy skórka staje się miękka i łatwo odchodzi.
  2. Niewłaściwe zalewanie wodą: Ziemniaki nie powinny być zalewane zimną wodą. To może spowodować utratę cennej witaminy C. Zawsze wrzucaj ziemniaki do wrzątku.
  3. Solenie na początku gotowania: Błędem jest solenie ziemniaków na początku gotowania. To powoduje wypłukanie cennego potasu z bulw. Solenie tuż przed podaniem pozwoli zachować smak i wartości odżywcze ziemniaków.

Dodatkowe wskazówki

  • Aby ziemniaki były bardziej aromatyczne, do wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe lub szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Ziemniaki możesz ugotować na parze. Jest to zdrowsza metoda, która pozwala zachować więcej składników odżywczych.

Ziemniaki możesz również upiec w piekarniku. Wystarczy je umyć, pokroić w kostkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż będą miękkie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇