Nie kupuję w sklepie, robię sama w domu. Takie wafelki smakują jeszcze lepiej
Wafelki Knoppers to słodkość, do której mam ogromną słabość. Kiedy znalazłam ten przepis na słodki wafelek w wydaniu XXL, od razu przepadłam. Moja rodzina szybko pokochała ten przepis i ciągle dopytuje, kiedy znów przygotuję ten deser.
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 12:43
Chrupiący wafelek, czekolada, orzechy i mleczna masa - to po prostu musi smakować bajecznie. Popularne wafelki są jednak dość małe, a jak wiadomo, wszystko co dobre, szybko się kończy. Z tej zasady wyłamuje się jednak Knoppers XXL, który tak szybko nie zniknie z lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knoppers XXL
Wafelek w wydaniu XXL to słodki deser dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, zrobi wrażenie na rodzinnym spotkaniu i szybko zniknie podczas imprezy.
Składniki:
Biała masa:
- 1/4 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 175 g masła,
- 1 szklanka mleka w proszku.
Ciemna masa:
- 100 g masła,
- 160 g kremu czekoladowego,
- 1 łyżka kakao,
- 100 g orzechów laskowych.
Dodatkowo:
- 3 wafle tortowe,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 g czekolady gorzkiej.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od białej masy. Do garnuszka wlewam mleko i podgrzewam. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego ostudzenia.
- Miksuję masło, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodaję masę mleczną, cały czas miksując. Na koniec dodaję mleko w proszku.
- Przechodzę do ciemnej masy. Na suchej patelni prażę orzechy. Wysypuję je na ściereczkę i pocieram, by pozbyć się skórki. Siekam je na małe kawałki.
- Miksuję masło, aż stanie się gładkie. Dodaję nutellę i kakao, miksuję.
- Na końcu dodaję orzechy i delikatnie mieszam.
- Na waflu rozprowadzam ciemną masę, nastęnie kładę drugi wafel, smaruję go jasną masą i przykrywam trzecim waflem.
- Przyciskam deską, obciążam i odstawiam na 3 godziny.
- Po tym czasie roztapiam mleczną i gorzką czekoladę i polewam nią wafel. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Prosty i pyszny deser jest już gotowy. Po schłodzeniu kroję go na mniejsze kawałki i serwuję bliskim. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo