Nie kupuję w sklepie, robię sama w domu. Takie wafelki smakują jeszcze lepiej
28.12.2023 12:17, aktual.: 28.12.2023 12:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wafelki Knoppers to słodkość, do której mam ogromną słabość. Kiedy znalazłam ten przepis na słodki wafelek w wydaniu XXL, od razu przepadłam. Moja rodzina szybko pokochała ten przepis i ciągle dopytuje, kiedy znów przygotuję ten deser.
Chrupiący wafelek, czekolada, orzechy i mleczna masa - to po prostu musi smakować bajecznie. Popularne wafelki są jednak dość małe, a jak wiadomo, wszystko co dobre, szybko się kończy. Z tej zasady wyłamuje się jednak Knoppers XXL, który tak szybko nie zniknie z lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knoppers XXL
Wafelek w wydaniu XXL to słodki deser dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, zrobi wrażenie na rodzinnym spotkaniu i szybko zniknie podczas imprezy.
Składniki:
Biała masa:
- 1/4 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 175 g masła,
- 1 szklanka mleka w proszku.
Ciemna masa:
- 100 g masła,
- 160 g kremu czekoladowego,
- 1 łyżka kakao,
- 100 g orzechów laskowych.
Dodatkowo:
- 3 wafle tortowe,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 g czekolady gorzkiej.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od białej masy. Do garnuszka wlewam mleko i podgrzewam. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego ostudzenia.
- Miksuję masło, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodaję masę mleczną, cały czas miksując. Na koniec dodaję mleko w proszku.
- Przechodzę do ciemnej masy. Na suchej patelni prażę orzechy. Wysypuję je na ściereczkę i pocieram, by pozbyć się skórki. Siekam je na małe kawałki.
- Miksuję masło, aż stanie się gładkie. Dodaję nutellę i kakao, miksuję.
- Na końcu dodaję orzechy i delikatnie mieszam.
- Na waflu rozprowadzam ciemną masę, nastęnie kładę drugi wafel, smaruję go jasną masą i przykrywam trzecim waflem.
- Przyciskam deską, obciążam i odstawiam na 3 godziny.
- Po tym czasie roztapiam mleczną i gorzką czekoladę i polewam nią wafel. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Prosty i pyszny deser jest już gotowy. Po schłodzeniu kroję go na mniejsze kawałki i serwuję bliskim. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo