Nie ogórki i nie koperek. Dorzucam do sałatki 2 inne dodatki i wychodzi palce lizać

Sałatka to jedna z najprostszych, a zarazem najlepszych przekąsek, jakie możesz przygotować – szybka, sycąca i oparta na składnikach, które zazwyczaj masz już pod ręką. W tej wersji doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i lekka przystawka podczas grilla.

Sałatka z ziemniakami i cukiniąSałatka z ziemniakami i cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia i ziemniaki to połączenie nie tylko smaczne, ale i pożywne. Ziemniaki są dobrze znane w każdej kuchni, choć nie zawsze kojarzą się z sałatkami. Wystarczy jednak dodać do nich grillowaną cukinię i łagodny sos na bazie jogurtu, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Ziemniaki od dawna stanowią ważną część naszej diety – są podstawą wielu tradycyjnych posiłków i warto je jeść nie tylko ze względu na smak, ale także ich wartości odżywcze. Bogate w witaminy i minerały, wspierają zdrowie i dostarczają energii na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki od lat stanowią podstawę codziennej diety – są sycące, do kupienia w każdym sklepie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki wysokiej zawartości skrobi dostarczają energii, a zawarte w nich witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, ale to również dobre źródło potasu, który wpływa korzystnie na ciśnienie krwi. Ponadto ziemniaki zawierają błonnik, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, co jest ważne dla osób dbających o zdrową wagę.

Sałatka z cukinią i ziemniakami

Gotowane lub pieczone ziemniaki, w towarzystwie warzyw takich jak cukinia, tworzą pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla, ale też jako samodzielna kolacja. Wystarczy dorzucić kawałki pieczonego kurczaka, jajko lub grillowane tofu, aby mieć prostą, zdrową i sycącą sałatkę, idealną na letnie dni. To połączenie jest lekkie, smaczne i szybko się przygotowuje — świetne rozwiązanie na ciepłe wieczory z rodziną czy przyjaciółmi.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z cukinią

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cukinie,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 20 g kaparów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój w średnią kostkę.
  2. Pokrój cukinię w cienkie plasterki i podsmaż na oliwie, aż lekko zmięknie i się zarumieni.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj sos i delikatnie wymieszaj, starając się nie rozgnieść ziemniaków.
  5. Na koniec możesz dorzucić kapary, jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀