Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Znudziły ci się schabowe smażone w panierce? Potrzebujesz jakiejś odmiany w kuchni? Tak się składa, że mam genialny patent na ciekawy i oryginalny obiad. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

I pomysł na obiad dla całej rodziny już jestI obiad dla całej rodziny już jest!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tradycyjne schabowe w panierce prosto z patelni bardzo często goszczą na naszych stołach z dodatkiem ziemniakówkolorowej surówki. I oczywiście takie trio smakuje wybornie. Z drugiej jednak strony chciałabym namówić cię do małej zmiany, która sprawi, że odkryjesz nowy patent na podanie schabu w obiadowym wydaniu.

Zamiast klasycznych kotletów postaw na chrupiące roladki z pyszną niespodzianką w środku. Nadzienie na bazie kremowego serka z czosnkową nutką w połączeniu z kiszonymi ogórkami oraz marynowanymi pieczarkami to prawdziwy sztos. Po prostu nie sposób się mu oprzeć. Zresztą sam się o tym przekonaj i jeszcze dziś wykorzystaj nową inspirację w swojej kuchni. Na pewno będziesz zachwycony!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób roladki schabowe z pysznym nadzieniem, a bliscy na pewno poproszą o dokładkę

Składniki:

  • 5 plastrów schabu wieprzowego,
  • 100 g serka śmietankowo-czosnkowego,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 70 g pieczarek marynowanych,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia schabu na mniejsze kawałki. Następnie każdy takie element rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. 

Najpierw rozbijam mięso
Najpierw rozbijam mięso © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na rozbitym schabie rozprowadzam grubą warstwę z serka. Nie zapominam też o przyprawach — solipieprzu

Wszystkie kawałki schabu doprawiam do smaku
Wszystkie kawałki schabu doprawiam do smaku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki dodaję starce na tarce na dużych oczkach ogórki kiszone oraz marynowane pieczarki

W przepisie nie zabraknie pieczarek i ogórków
W przepisie nie zabraknie pieczarek i ogórków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdą konstrukcję zwijam następnie w ciasny rulon, po czym dokładnie panieruję. W tym celu mięso najpierw trafia do miski z dobrze roztrzepanymi jajkami, po czym obtaczam je dodatkowo w bułce tartej

Kolejny etap to panierowanie
Kolejny etap to panierowanie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec smażę gotowe roladki schabowe na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut na każdej stronie. W tym czasie panierka ma nabrać złocistych rumieńców.

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Usmażone roladki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie serwuję je z ulubionymi dodatkami. Tym razem padło na klasykę — ziemniaki oraz mizerię. Oczywiście świetnie spiszą się tu również inne dodatki, jak chociażby ryż, frytki, pieczone warzywa oraz kasza. Najlepiej stosować je zamiennie, aby pomysł na obiad szybko się nie znudził. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości