Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką
Znudziły ci się schabowe smażone w panierce? Potrzebujesz jakiejś odmiany w kuchni? Tak się składa, że mam genialny patent na ciekawy i oryginalny obiad. Znika z talerzy w mgnieniu oka!
17.05.2024 07:24
Tradycyjne schabowe w panierce prosto z patelni bardzo często goszczą na naszych stołach z dodatkiem ziemniaków i kolorowej surówki. I oczywiście takie trio smakuje wybornie. Z drugiej jednak strony chciałabym namówić cię do małej zmiany, która sprawi, że odkryjesz nowy patent na podanie schabu w obiadowym wydaniu.
Zamiast klasycznych kotletów postaw na chrupiące roladki z pyszną niespodzianką w środku. Nadzienie na bazie kremowego serka z czosnkową nutką w połączeniu z kiszonymi ogórkami oraz marynowanymi pieczarkami to prawdziwy sztos. Po prostu nie sposób się mu oprzeć. Zresztą sam się o tym przekonaj i jeszcze dziś wykorzystaj nową inspirację w swojej kuchni. Na pewno będziesz zachwycony!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób roladki schabowe z pysznym nadzieniem, a bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Składniki:
- 5 plastrów schabu wieprzowego,
- 100 g serka śmietankowo-czosnkowego,
- 2 ogórki kiszone,
- 70 g pieczarek marynowanych,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. bułki tartej,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia schabu na mniejsze kawałki. Następnie każdy takie element rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 2. Na rozbitym schabie rozprowadzam grubą warstwę z serka. Nie zapominam też o przyprawach — soli i pieprzu.
Krok 3. Jako kolejne składniki dodaję starce na tarce na dużych oczkach ogórki kiszone oraz marynowane pieczarki.
Krok 4. Każdą konstrukcję zwijam następnie w ciasny rulon, po czym dokładnie panieruję. W tym celu mięso najpierw trafia do miski z dobrze roztrzepanymi jajkami, po czym obtaczam je dodatkowo w bułce tartej.
Krok 5. Na koniec smażę gotowe roladki schabowe na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut na każdej stronie. W tym czasie panierka ma nabrać złocistych rumieńców.
Krok 6. Usmażone roladki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie serwuję je z ulubionymi dodatkami. Tym razem padło na klasykę — ziemniaki oraz mizerię. Oczywiście świetnie spiszą się tu również inne dodatki, jak chociażby ryż, frytki, pieczone warzywa oraz kasza. Najlepiej stosować je zamiennie, aby pomysł na obiad szybko się nie znudził. I to wszystko, smacznego!