WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Nie tylko ajvar. Lutenica to nowa gwiazda przetworów lepsza nawet od ketchupu

Lekko pikantna, kremowa i przygotowana z lubianych warzyw. Lutenica świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło na kanapkę, ale też jako sos do burgerów lub zamiennik popularnego, ale nieco banalnego ketchupu.

Lutenica to nowa gwiazda przetworów lepsze nawet od ketchupuLutenica to nowa gwiazda przetworów lepsza nawet od ketchupu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lutenica to gęsta, aromatyczna pasta warzywna pochodząca z Bałkanów – szczególnie popularna w Bułgarii, Macedonii i Serbii. Jej bazą są pieczona czerwona papryka i dojrzałe pomidory, często wzbogacone czosnkiem, cebulą oraz świeżą natką pietruszki. Choć istnieje wiele wariantów tej pasty, klasyczna wersja opiera się na kilku prostych, sezonowych składnikach i długim, powolnym gotowaniu. Lutenica ma intensywny, lekko słodko-ostry smak i wyjątkową konsystencję – gęstą, ale łatwą do rozsmarowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Lutenica, czyli gwiazda przetworów

W kuchni bałkańskiej lutenica to wszechstronny dodatek, który można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba, dodatek do białego sera, sos do makaronów, pieczonych warzyw, mięsa czy ryb. Jej domowy smak i zapach przywołują wspomnienia letnich przetworów, a naturalny skład czyni ją zdrową alternatywą dla sklepowych sosów. Dzięki długiemu gotowaniu i pasteryzacji lutenica świetnie nadaje się do przechowywania – można zamknąć ją w słoikach i cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.

Przepis na lutenice

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 5 czerwonych papryk,
  • 7 długich papryk chilli (z pestkami),
  • kilka sztuk suszonego chilli,
  • 75 ml octu jabłkowego,
  • 75 ml dobrej jakości oleju roślinnego,
  • 50 g cukru,
  • 1-2 główki czosnku,
  • 1,5 pęczka świeżej pietruszki,
  • 1cebula,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki i cebulę, osusz je, papryki ułóż w całości, a cebulę przekrój na pół i razem ułóż na blasze.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza, aż skórka papryk będzie mocno przypieczona i czarna, a cebula miękka i lekko zrumieniona.
  3. Następnie przełóż papryki do miski, przykryj folią i po 30 minutach obierz je ze skórek i usuń gniazda nasienne.
  4. Zostaw do odcieknięcia na sicie.
  5. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz je ze skórek, usuń szypułki i pestki, pokrój na kawałki.
  6. Przełóż pomidory do szerokiego garnka z grubym dnem.
  7. Dodaj cukier i ocet, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez 30 minut, mieszając co jakiś czas.
  8. Następnie dodaj olej i gotuj dalej przez 50 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  9. W międzyczasie posiekaj upieczoną cebulę i długie chilli, dodaj do garnka, gotuj kolejne 30 minut.
  10. Następnie dodaj pokrojoną pieczoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
  11. Gotuj na małym ogniu ostatnie 30 minut, dopraw szczyptą soli, pieprzu.
  12. Gorącą lutenicę przełóż do wyparzonych, suchych słoików, zakręć, odstaw do góry dnem i przykryj do ostygnięcia, lub zapasteryzuj, jeśli chcesz przechowywać dłużej.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji