PrzepisZupyNie wiesz, co zrobić z przerośniętych ogórków? Dodaj dwa składniki i obiad dla całej rodziny gotowy

Nie wiesz, co zrobić z przerośniętych ogórków? Dodaj dwa składniki i obiad dla całej rodziny gotowy

Co zrobić z przerośniętych ogórków?
Co zrobić z przerośniętych ogórków?
Źródło zdjęć: © Pixabay

13.07.2024 12:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? Zrób z przerośniętych ogórków pyszny ogórkowy chłodnik. Tym samym wykorzystasz warzywa, na które nierzadko brak pomysłu, a także przygotujesz pożywny obiad. Dorzuć dwa składniki: ziemniaki z wody i gotowane jajka, a naje się cała rodzina.

Ogórkowy chłodnik to zupa idealna na upały. A z dodatkiem ziemniaków i jajek nasyci wszystkich przy stole. Nie potrzebujesz wiele: ogórki świetnie będą współgrać ze świeżym czosnkiem i koperkiem. Do tego kefir, sól, pieprz. Brzmi jak banał, bo to jest banał. Przekonaj się i sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z przerośniętych ogórków?

Przerośnięte ogórki są większe od innych, mają wyraźne zmiany w kształcie, kolorze i konsystencji, przez co nie nadają się w większości przypadków do marynowania czy kiszenia. Ich skórka jest twarda, włóknista, często gorzka, a miąższ zawiera dużo nasion. Nie są to jednak powody, dla których mielibyśmy wyrzucać przerośnięte warzywa. Z nich również można przygotować pyszne dania, np. chłodnik z ogórków.

W przypadku młodych okazów nie zaleca się ich obierania ze skórki. W przypadku ogórków przerośniętych może to być konieczne. Jeśli jednak twoje ogórki, a konkretniej ich skórka, jeszcze nie nabrała gorzkiego posmaku, nie musisz ich obierać przed przygotowaniem chłodnika.

Chłodnik z ogórka
Chłodnik z ogórka© Adobe Stock

Chłodnik z ogórków. Przepis

Składniki:

  • 4 przerośnięte ogórki gruntowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 l jogurtu naturalnego, kwaśnego mleka, kefiru,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • opcjonalnie: cukier i sok z cytryny do smaku.

DO PODANIA

  • całe jaja ugotowane na twardo,
  • młode ziemniaki z wody z koperkiem.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i obierz (jeśli nie obierasz ogórki, pamiętaj, by dobrze je wcześniej wyszorować).
  2. Następnie zetrzyj ogórki na tarce o dużych okach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj. Składniki wymieszaj, zalej kefirem.
  3. Następnie dopraw chłodnik z ogórków. Dodaj sól i pieprz. Ewentualnie możesz doprawić całość odrobiną soli i soku z cytryny.
  4. Chłodnik włóż do lodówki, by był dobrze schłodzony.
  5. Podawaj z gotowanym jajkiem i ziemniakami z wody.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także