Nie wiesz, co zrobić z przerośniętych ogórków? Dodaj dwa składniki i obiad dla całej rodziny gotowy

Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? Zrób z przerośniętych ogórków pyszny ogórkowy chłodnik. Tym samym wykorzystasz warzywa, na które nierzadko brak pomysłu, a także przygotujesz pożywny obiad. Dorzuć dwa składniki: ziemniaki z wody i gotowane jajka, a naje się cała rodzina.

Co zrobić z przerośniętych ogórków? Co zrobić z przerośniętych ogórków?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Ogórkowy chłodnik to zupa idealna na upały. A z dodatkiem ziemniaków i jajek nasyci wszystkich przy stole. Nie potrzebujesz wiele: ogórki świetnie będą współgrać ze świeżym czosnkiem i koperkiem. Do tego kefir, sól, pieprz. Brzmi jak banał, bo to jest banał. Przekonaj się i sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskakuję rodzinę pysznym chłodnikiem. Połączenie pomidorów i truskawek smakuje jak lato w szklance

Co zrobić z przerośniętych ogórków?

Przerośnięte ogórki są większe od innych, mają wyraźne zmiany w kształcie, kolorze i konsystencji, przez co nie nadają się w większości przypadków do marynowania czy kiszenia. Ich skórka jest twarda, włóknista, często gorzka, a miąższ zawiera dużo nasion. Nie są to jednak powody, dla których mielibyśmy wyrzucać przerośnięte warzywa. Z nich również można przygotować pyszne dania, np. chłodnik z ogórków.

W przypadku młodych okazów nie zaleca się ich obierania ze skórki. W przypadku ogórków przerośniętych może to być konieczne. Jeśli jednak twoje ogórki, a konkretniej ich skórka, jeszcze nie nabrała gorzkiego posmaku, nie musisz ich obierać przed przygotowaniem chłodnika.

Chłodnik z ogórka
Chłodnik z ogórka © Adobe Stock

Chłodnik z ogórków. Przepis

Składniki:

  • 4 przerośnięte ogórki gruntowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 l jogurtu naturalnego, kwaśnego mleka, kefiru,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • opcjonalnie: cukier i sok z cytryny do smaku.

DO PODANIA

  • całe jaja ugotowane na twardo,
  • młode ziemniaki z wody z koperkiem.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i obierz (jeśli nie obierasz ogórki, pamiętaj, by dobrze je wcześniej wyszorować).
  2. Następnie zetrzyj ogórki na tarce o dużych okach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj. Składniki wymieszaj, zalej kefirem.
  3. Następnie dopraw chłodnik z ogórków. Dodaj sól i pieprz. Ewentualnie możesz doprawić całość odrobiną soli i soku z cytryny.
  4. Chłodnik włóż do lodówki, by był dobrze schłodzony.
  5. Podawaj z gotowanym jajkiem i ziemniakami z wody.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej