Nie wiesz, co zrobić z przerośniętych ogórków? Dodaj dwa składniki i obiad dla całej rodziny gotowy
Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? Zrób z przerośniętych ogórków pyszny ogórkowy chłodnik. Tym samym wykorzystasz warzywa, na które nierzadko brak pomysłu, a także przygotujesz pożywny obiad. Dorzuć dwa składniki: ziemniaki z wody i gotowane jajka, a naje się cała rodzina.
13.07.2024 12:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ogórkowy chłodnik to zupa idealna na upały. A z dodatkiem ziemniaków i jajek nasyci wszystkich przy stole. Nie potrzebujesz wiele: ogórki świetnie będą współgrać ze świeżym czosnkiem i koperkiem. Do tego kefir, sól, pieprz. Brzmi jak banał, bo to jest banał. Przekonaj się i sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z przerośniętych ogórków?
Przerośnięte ogórki są większe od innych, mają wyraźne zmiany w kształcie, kolorze i konsystencji, przez co nie nadają się w większości przypadków do marynowania czy kiszenia. Ich skórka jest twarda, włóknista, często gorzka, a miąższ zawiera dużo nasion. Nie są to jednak powody, dla których mielibyśmy wyrzucać przerośnięte warzywa. Z nich również można przygotować pyszne dania, np. chłodnik z ogórków.
W przypadku młodych okazów nie zaleca się ich obierania ze skórki. W przypadku ogórków przerośniętych może to być konieczne. Jeśli jednak twoje ogórki, a konkretniej ich skórka, jeszcze nie nabrała gorzkiego posmaku, nie musisz ich obierać przed przygotowaniem chłodnika.
Chłodnik z ogórków. Przepis
Składniki:
- 4 przerośnięte ogórki gruntowe,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 1 l jogurtu naturalnego, kwaśnego mleka, kefiru,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- opcjonalnie: cukier i sok z cytryny do smaku.
DO PODANIA
- całe jaja ugotowane na twardo,
- młode ziemniaki z wody z koperkiem.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i obierz (jeśli nie obierasz ogórki, pamiętaj, by dobrze je wcześniej wyszorować).
- Następnie zetrzyj ogórki na tarce o dużych okach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj. Składniki wymieszaj, zalej kefirem.
- Następnie dopraw chłodnik z ogórków. Dodaj sól i pieprz. Ewentualnie możesz doprawić całość odrobiną soli i soku z cytryny.
- Chłodnik włóż do lodówki, by był dobrze schłodzony.
- Podawaj z gotowanym jajkiem i ziemniakami z wody.