Nie zalewaj owsianki mlekiem. Z popularnym napojem doda ci więcej energii

Owsiankę na mleku zna chyba każdy. Ale czy próbowaliście kiedyś owsianki na kawie? To pyszne i pożywne śniadanie, które da wam energię na cały dzień.

Owsianka w nowym wydaniuOwsianka w nowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DIMASOBKO
Marcin Michałowski

Przygotowując owsiankę, możemy nadać jej nieco więcej mocy i energii, korzystając z jednego prostego składnika dostępnego w każdej kuchni. Odkryj, jak połączenie płatków owsianych i kawy może zmienić twoje śniadanie na lepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Owsianka na kawie – Energiczny początek dnia

Zamiast tradycyjnego zalania płatków owsianych mlekiem, warto spróbować czegoś nowego. Dodanie kawy do owsianki to pomysł, który wnosi nie tylko wyjątkowy smak, ale również dodatkową dawkę energii i składników odżywczych. Zobacz, jakie kroki należy podjąć, aby przygotować owsiankę kawową, która zrewolucjonizuje twoje poranki.

Przepis na owsiankę kawową

Nie zawsze musisz ograniczać się do tradycyjnego przepisu na owsiankę. Odkrycie, że można połączyć ją z kawą, otwiera nowe możliwości i zapewnia dodatkowy zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia. Kawa to popularny napój, który większość z nas spożywa regularnie, a jej zastosowanie w owsiance sprawia, że śniadanie nabiera nowego smaku i znaczenia.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • 80 ml gorącej kawy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1 łyżka otrąb owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • garść ulubionych orzechów,
  • 1 banan.

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść płatki owsiane, siemię lniane, otręby, cynamon, sól i kakao. Zalej wszystko ciepłą kawą i mlekiem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  2. Na koniec polecamy dosłodzić owsiankę miodem lub syropem klonowym.
  3. Podawaj owsiankę z ulubionymi owocami i orzechami.

Przygotowanie owsianki kawowej to prosta droga do smacznych i energetycznych śniadań. Wypróbuj ten przepis i odkryj nowy wymiar tego popularnego dania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej